Špargľa je nízkokalorickou superpotravinou vhodnou nielen pre vaše zdravie, keďže obsahuje vysoké množstvo zdraviu prospešných vitamínov. Okrem toho poskytne pri príprave jedla vašim chuťovým bunkám ,,ohňostroj" chutí.
Poďme sa spoločne pozrieť na jej benefity a na to, ako si správne vybrať špargľu, ktorá je najlepšia na prípravu jedál, ako ju správne očistiť a skladovať.
Odporúčame prečítať: Beauty recepty: 5 tipov na domáce telové peelingy
Vplyv na zdravie:
- obsahuje vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, pantonénovú, vitamín C a E, ďalej draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, síru, vápnik, zinok a železo
- má močopudné účinky
- jej konzumácia je vhodná pri problémoch s obezitou, pretože zlepšuje látkovú premenu
- priaznivo pôsobí na cukrovku a kožné problémy
- môže byť prevenciou pred nádorovými ochoreniami
Výber vhodnej špargle
Pred jej prípravou je dôležité vedieť, ako rozpoznať čerstvú špargľu. Najoverenejším trikom je test, či sa dá špargľa ohnúť. Vhodná je pre vás práve vtedy, keď pri pokuse ju zohnúť máte skôr pocit, že vám praskne. Špargľa by mala byť pružná a tuhá. Nekupujte takú, ktorú sa vám jednoducho podarí ohnúť. Tá má od čerstvosti veľmi ďaleko. Jej čerstvosť si môžete overiť aj takým spôsobom, že keď do jej stonky zaryjete necht alebo jej spodný koniec stisnete medzi prstami, začne z nej vytekať šťava.
Tip: Čím je špargľa tenšia, tým má jemnejšiu a sladšiu chuť.
Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Pomarančovo-orieškové brownies bez múky
Ktorý druh zvoliť?
Vo všeobecnosti rozlišujeme dva druhy špargle - zelenú a bielu, ktoré sa líšia v spôsobe pestovania. Špargľa, ktorá sa pestuje zakopaná v zemi má bielu farbu a jemnú chuť. Ako sa dostáva na svetlo, chytá fialový odtieň, ktorý má korenistejšiu a mierne horkú chuť. Zelená špargľa je tá, ktorá je dopestovávaná nad zemou a v porovnaní s ďalšími dvoma druhmi špargle má najviac vitamínu C.
Odporúčame prečítať: Zdravá a žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť
Spôsob čistenia špargle:
Ako prvé je dôležité špargľové výhonky dôkladne umyť. Zelenú špargľu nečistíme úplne celú, neolúpanú necháme len špičku do výšky troch centimetrov a zbytok opatrne olúpeme škrabkou na zemiaky, smerom od hlavičky nadol. Bielu špargľu naopak musíme očistiť celú. Nakoniec je dôležité odstrániť drevnatú základňu, čiže odrežeme zospodu špargle asi dva centimetre.
Ako špargľu skladovať?
Ak si chcete špargľu uchovať po niekoľko dní čerstvú, zabaľte si ju do vlhkej utierky a uložte do chladničky. Vydrží vám čerstvá približne 4 dni. Ďalšou alternatívou je si ju zamraziť. Predtým je však najlepšie špargľu ošúpať, spariť vriacou vodou, schladiť a môžete ju dať zamraziť.
Špargľa je skutočne výbornou potravinou pripravovanou na veľké množstvo spôsobov, ktoré si spolu v budúcotýždňovom článku predstavíme.
Odporúčame prečítať: Bolesť hlavy: Osvedčené masážne cviky, ako sa jej rýchlo a účinne zbaviť