Zázrak menom špargľa od A po Z

Zázrak menom špargľa od A po Z
  • 06.05.2016
  • Nicole Jašáková

Špargľa je nízkokalorickou superpotravinou vhodnou nielen pre vaše zdravie, keďže obsahuje  vysoké množstvo zdraviu prospešných vitamínov. Okrem toho poskytne pri príprave jedla vašim chuťovým bunkám ,,ohňostroj" chutí. 

Poďme sa spoločne pozrieť na jej benefity a na to, ako si správne vybrať špargľu, ktorá je najlepšia na prípravu jedál, ako ju správne očistiť a skladovať.

Odporúčame prečítať: Beauty recepty: 5 tipov na domáce telové peelingy

Zázrak menom špargľa

Zdroj: Shutterstock®

Vplyv na zdravie:

  • obsahuje vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, pantonénovú, vitamín C a E, ďalej draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sodík, síru, vápnik, zinok a železo
  • má močopudné účinky
  • jej konzumácia je vhodná pri problémoch s obezitou, pretože zlepšuje látkovú premenu
  • priaznivo pôsobí na cukrovku a kožné problémy
  • môže byť prevenciou pred nádorovými ochoreniami

Výber vhodnej špargle

Pred jej prípravou je dôležité vedieť, ako rozpoznať čerstvú špargľu. Najoverenejším trikom je test, či sa dá špargľa ohnúť. Vhodná je pre vás práve vtedy, keď pri pokuse ju zohnúť máte skôr pocit, že vám praskne. Špargľa by mala byť pružná a tuhá. Nekupujte takú, ktorú sa vám jednoducho podarí ohnúť. Tá má od čerstvosti veľmi ďaleko. Jej čerstvosť si môžete overiť aj takým spôsobom, že keď do jej stonky zaryjete necht alebo jej spodný koniec stisnete medzi prstami, začne z nej vytekať šťava.

Tip: Čím je špargľa tenšia, tým má jemnejšiu a sladšiu chuť.

Odporúčame prečítať: Zdravý recept: Pomarančovo-orieškové brownies bez múky

Zázrak menom špargľa

Zdroj: Shutterstock®

Ktorý druh zvoliť?

Vo všeobecnosti rozlišujeme dva druhy špargle - zelenú a bielu, ktoré sa líšia v spôsobe pestovania. Špargľa, ktorá sa pestuje zakopaná v zemi má bielu farbu a jemnú chuť. Ako sa dostáva na svetlo, chytá fialový odtieň, ktorý má korenistejšiu a mierne horkú chuť. Zelená špargľa je tá, ktorá je dopestovávaná nad zemou a v porovnaní s ďalšími dvoma druhmi špargle má najviac vitamínu C. 

Odporúčame prečítať: Zdravá a žiariaca pokožka: 13 potravín, ktoré treba jesť

Zázrak menom špargľa

Zdroj: Shutterstock®

Spôsob čistenia špargle:

Ako prvé je dôležité špargľové výhonky dôkladne umyť. Zelenú špargľu nečistíme úplne celú, neolúpanú necháme len špičku do výšky troch centimetrov a zbytok opatrne olúpeme škrabkou na zemiaky, smerom od hlavičky nadol. Bielu špargľu naopak musíme očistiť celú. Nakoniec je dôležité odstrániť drevnatú základňu, čiže odrežeme zospodu špargle asi dva centimetre.

Ako špargľu skladovať?

Ak si chcete špargľu uchovať po niekoľko dní čerstvú, zabaľte si ju do vlhkej utierky a uložte do chladničky. Vydrží vám čerstvá približne 4 dni. Ďalšou alternatívou je si ju zamraziť. Predtým je však najlepšie špargľu ošúpať, spariť vriacou vodou, schladiť a môžete ju dať zamraziť.

Špargľa je skutočne výbornou potravinou pripravovanou na veľké množstvo spôsobov, ktoré si spolu v budúcotýždňovom článku predstavíme. 

Odporúčame prečítať: Bolesť hlavy: Osvedčené masážne cviky, ako sa jej rýchlo a účinne zbaviť

Zázrak menom špargľa

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstockphotos.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Soňa Krátka 06.05.16 07:32

SK
karma
114.00

urcite by som mala sparglu v nasej kuchyni pripravovat castejsie, vdaka za dobre rady

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 06.05.16 07:39

SK
karma
86.00

všetci ju máme veľmi radi, dokonca ju zavárame v sladko.kyslom náleve s jednou čili papričkou... každému veľmi chutí, odvtedy sa u nás uhorky vôbec nezavárajú.... iba špargľa..

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 06.05.16 13:27

MZ
karma
92.00

špargli som zatiaľ na chuť neprišla ale možno som ju iba nemala dobre pripravenú :-)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 16.05.16 14:41

AK
karma
100.00

špargľu nekupujem,lebo je dosť drahá

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 21.07.16 10:13

MZ
karma
-1.00

Super článok, najmä s tým skladovaním :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní