Zdravá maškrta - Cinnamon rolls

Zdravá maškrta - Cinnamon rolls
  • 22.09.2014
  • Janka Pačeková

Škorica je pre väčšinu z nás vianočná korenina, ktorú milujeme pre jej charakteristickú vôňu a chuť.

V tejto pochutine je ukryté zdravie, ktoré nám pomáha pri mnohých ťažkostiach. Nie nadarmo ju lekári odporúčajú konzumovať každý deň v jedle.

A keďže už máme bohužiaľ po lete a začína nám jeseň, pripravte si spoločne s nami nádherne voňavé škoricové rolky, ktoré vám nielen zachutia, ale vás aj príjemne zahrejú smiley

Odporučame prečítať:  Zdravé recepty - Raggamuffin

Suroviny na príprevu Cinnamon rolls:


Kvások

  • 1 ks droždie
  • 1PL trstinový cukor
  • ½ H voda horúca (nie vriaca!)

Cesto

  • 2 H múka pšeničná celozrnná hladká
  • 2 H múka pšeničná hladká
  • ¾ ČL soli
  • 100 ml cukor trstinový
  • 60-70 ml olej rastlinný
  • 200 ml rastlinné mlieko vlažné

Náplň

  • alsan podľa potreby
  • cukor trstinový podľa potreby
  • škorica podľa potreby
  • Na vrch
  • roztopený alsan

Čas prípravy: 15 minút príprava

Čas pečenia:  25 minút na 180 °C

Odporučame prečítať:  Lievance s horúcim lesným ovocím

škorica

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy Cinnamon rolls:

1. Najprv si pripravíme kvások. Do malého hrnca rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru, zalejeme horúcou vodou a premiešame. Voda nesmie byť vriaca, ale nemala by byť ani letná, či vlažná, proste horúca. Kvások necháme poriadne vzísť.


2. Medzičasom si pripravíme suroviny na cesto, zmiešame obe múky, pridáme cukor, soľ a premiešame. Pripravíme si bokom mlieko a olej.

Odporučame prečítať:  Zdravý recept na Ovsené mlieko z MioMatu


3. Keď je kvások hotový, vlejeme ho do sypkej zmesi, taktiež prilejeme olej a mlieko a vymiesime cesto. Cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť približne hodinku.


4. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na poriadne pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika. Doska musí byť poriadne pomúčená, cesto sa potom nebude zbytočne prilepovať na dosku. Vyvaľkané cesto posypeme trstinovým cukrom podľa chuti, na cukor nasypeme taktiež podľa chuti škoricu a na vrch poukladáme kúsky nakrájaného alsanu.


Odporučame prečítať:  Recepty na chutné domáce limonády

cinnamon rolls

Zdroj: Janka Pačeková

5. Cesto pomaly zrolujeme do valca a nakrájame, osie hniezda by nemali byť príliš hrubé, pretože ešte podkysnú a v rúre narastú. Papierom na pečenie si vyložíme okrúhlu tortovú formu a poukladáme do nej osie hniezda s dostatočnými rozostupmi, nie však ďaleko od seba. Vo forme necháme 5-10 min. podkysnúť. Nakoniec už len polejeme roztopeným alsanom. Stačí každý koláčik pokvapkať 1-2 ČL alsanu, aby koláče neboli mokré a prevlhnuté. Vložíme do prehriatej rúry a pečieme približne 25 min.


6. Po upečení preložíme osie hniezda spolu s papierom na pečenie z tortovej formy na tanier a opatrne ich rozdelíme na jednotlivé kusy a položíme na mriežku, aby zospodu neostali mokré.

Odporúčame prečítať:  Chudnite zdravo s ovocím

Prajeme dobrú chuť laugh

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Jana Kabinová 22.09.14 07:31

JK
karma
-1.00

Skvele, urcite vyskusam!

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 22.09.14 08:20

MZ
karma
92.00

škoricu milujem a jedla by som ju zo všetkým, kedysi boli ešte ajžuvačky škoricové a na to stále spomýnam že by sa mohli znova predávať no a toto bude určite veľká dobrota tiež

  • 0
Odpovedať

Gabriela Vrabľová 22.09.14 14:01

GV
karma
85.00

takéto podobné rolky pečiem aj doma, veľmi dlho teda nevydržia, len tak sa po nich zapráši :)

  • 0
Odpovedať

Mária Terefenková 22.09.14 19:18

MT
karma
86.00

Mám rada vôňu a chuť škorice.

  • 0
Odpovedať

Ingrid Šimoniková 22.09.14 20:12

karma
74.00

zaujímavý receptík len netuším čo je ten alsan , poradíte mi ? rada by som recept vyskušala ďakujem

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 22.09.14 22:03

karma
-1.00

škoricu v sladkých jedlách mám rada

  • 0
Odpovedať

Libuša Vartovníková 22.09.14 22:21

LV
karma
-1.00

Mňam, rozhodne vyskúšam.

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 15.10.14 14:20

BS
karma
100.00

tiež rada pečiem, každý víkend, vyskúšam:))

  • 0
Odpovedať

ľubka Olexyová 16.10.14 09:14

ľO
karma
-1.00

piekla som podobné koláčiky,no som rada že môžem vyskúšať aj tento!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní