Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč

Zdravá maškrta - Čokoládový cous-cous koláč
  • 24.09.2014
  • Janka Pačeková

Tento koláč určite mnoho z vás pozná. Ja som si základný recept upravila, pomenila suroviny v korpuse, použila som celozrnný kuskus, pridala lusk. No a na vrch čokoládový krém, ktorý by bola škoda ponechať v pôvodnom množstve, lebo je tak chutný, že by bol hriech, aby ho bolo tak málo.

A na vrch ozdoba z čerstvého ovocia. Taká mini letná torta, ktorú ochutnali mnohí a všetkým chutila. :)

Odporučame prečítať: Zázrak menom citrón pomáha nášmu zdraviu

Suroviny na prípravu Čokoládového cous-cous koláča:


Korpus

  • 1 H kuskus celozrnný
  • 1 ½ H mlieko rastlinné
  • 1 H voda
  • ½ H cukor trstinový nerafinovaný
  • vanilkový lusk
  • 3 PL kakao

Čokoládový krém

  • 350-400 ml rastlinné mlieko
  • 5 PL škrob
  • 4 PL kakao
  • ¾-1 H cukor trstinový nerafinovaný
  • + 2 banány zrelé menšie
  • 250 g jahody čerstvé
  • konopné semienka podľa potreby

Počet porcií: 10 kusov

Čas prípravy: 15 minút príprava

Čas pečenia:  30 minút tepelná úprava

Odporučame prečítať:  Jahody ako silný antioxidant

jahody

Zdroj: Janka Pačeková

Postup prípravy Čokoládového cous-cous koláča:

1. Na korpus si uvaríme všetky uvedené suroviny v jednom hrnci. V hrnci zmiešame kuskus, cukor, kakao, vydlabaný vanilkový lusk (čiže vnútro – zrniečka z lusku), prilejeme mlieko a vodu a všetko spolu varíme na miernom ohni do zhustnutia.

Odporučame prečítať:  Niečo zdravé na desiatu


2. Uvarenú zmes prelejeme do tortovej okrúhlej formy na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Formu necháme bokom aby korpus vychladol a počas toho si pripravíme plnku.


3. Na plnku si najprv zmiešame v mlieku škrob tak, aby sa celkom rozpustil a aby sme nemali v mlieku hrčky. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme kakao a môžeme premixovať mixérom do hladka. Pridáme cukor a na miernom ohni varíme do zhustnutia. Uvarený hustý krém si odložíme zatiaľ bokom.

Odporučame prečítať: Zdravé Recepty - Cheesecake s lesným ovocím

čokoládový cous-cous koláč

Zdroj: Janka Pačeková

4. Na korpus pôjde ešte banán, čiže banány ošúpeme a nakrájame na nie veľmi hrubé kolieska a poukladáme na korpus tak, aby sme ho celý vyplnil.


5. Na banány nalejeme čokoládový krém a opatrne, zľahka ho rovnomerne rozotrieme. Na čokoládový krém budeme ukladať čerstvé umyté jahody a na záver už len posypeme konopnými semienkami.


6. Koláč vložíme do chladničky a necháme zachladiť do nasledujúceho dňa.

Odporúčame prečítať: Recepty s granátovým jablkom

Prajeme dobrú chuť laugh

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ivana Goliašová 24.09.14 07:48

IG
karma
-1.00

Och, toto musím vyskúšať. Hneď cez víkend sa do toho pustím :)

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 24.09.14 07:54

MZ
karma
92.00

tak toto by ma asi nenapadlo urobiť z kuskusu tortu ale nie je to veru zlý nápad pretože kuskus máme radi - určite túto dobrotu vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 25.09.14 20:49

karma
-1.00

hlavne ten čokoládový krém a ovocie na tom koláčiku vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 15.10.14 14:21

BS
karma
100.00

vyzerá super, len sa doňho zahryznúť:))

  • 0
Odpovedať

Mária Michalíková 29.11.14 14:47

MM
karma
-1.00

fíha , zaujímevé

  • 0
Odpovedať

Romana Fabianova 12.04.16 08:55

RF
karma
-1.00

Skúšala som a je perfektny :)

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 12.04.16 10:28

karma
93.00

vyzerá ohromne, vyskúšam :)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 06.09.18 08:33

JK
karma
100.00

Zaujímavý a netradičný recept

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní