Zdravá maškrta - Kysnutý koláč s posýpkou

Zdravá maškrta - Kysnutý koláč s posýpkou
  • 30.09.2014
  • Janka Pačeková

    • Zdieľaj:
  • 19
  • 5

Slivky sú považované za veľmi výživné ovocie už od nepamäti. Dokonca sa našli aj v hrobkách starých Egypťanov. Navonok sa zdajú ako celkom obyčajné ovocie. No nemali chýbať v našom jedálničku, v kuchyni, ale aj ako vhodný liek. Dokážu rýchlo utíšiť pocit hladu a preto sú vhodné aj ako zdravá desiata alebo olovrant. 

Obsahujú to čo naše telo potrebuje - minerály ako je fosfor, draslík, vápnik, síra, horčík, železo a aj vitamíny skupiny B.

Odporučame prečítať:  Sladkosti bez výčitiek? Prečo nie?!

Suroviny na prípravu kysnutého koláča s makovou posýpkou:

Kvások

  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 1 PL trstinového cukru
  • 250 ml rastlinného mlieka (napr. ryžové)
  • štipka múky

Cesto

  • 300 g múka pšeničná celozrnná hladká
  • 200 g múka pšeničná hladká
  • 40 g cukor trstinový
  • 50 ml olej rastlinný
  • štipka soli
  • 3 PL rastlinného mlieka
  • 500 g slivky
  • 500 g ringloty

Posýpka

  • 105 g hrubej pšeničnej múky
  • 80 g cukor trstinový
  • 80 g alsan bio
  • 70 g mak mletý
  • ½ ČL škorica mletá

Čas prípravy: 20 minút príprava

Čas pečenia:  25 - 30 minút na 180 °C

Odporučame prečítať: Zdravá maškrta - Apple pie

slivky

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy kysnutého koláča s posýpkou:

1. Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, rozdrobíme polovicu kocky droždia, premiešame a poprášime múkou. Kvások necháme za 10 minúť vzísť.


2. V miske si zmiešame suroviny na cesto (múku, soľ, cukor a olej), pridáme kvások a vymiesime cesto, ku ktorému pridáme ešte 3 PL mlieka, aby sa všetky suroviny spojili. Cesto prikryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť na teplom mieste.

Odporučame prečítať:  Tekvicové rizoto s parmezánom

Kysnutý koláč s posýpkou

Zdroj: Shutterstock®

3. Medzitým si umyjeme slivky a ringloty, tie potom osušíme, rozpolíme a vykôstkujeme.


4. Plech na pečenie si vymažeme olejom. Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej doske do tvaru obdĺžnika, preložíme na plech na pečenie, na cesto poukladáme slivky a ringloty.


5. Pripravíme si posýpku z múky, cukru, alsanu, maku a škorice a na záver koláč posypeme posýpkou. Pečieme približne 25-30 min. pri teplote 180 stupňov.

Odporučame prečítať:  Zdravé recepty - Gaštanový dezert

Kysnutý koláč s makovou posýpkou

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítať: Chutné jablkové pochúťky

Prajeme dobrú chuť laugh

Zdroj: dontbefakebakesomecake.sk


    • Zdieľaj:
  • 19
  • 5
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Andrea Vidová 30.09.14 12:54

AV
karma
-1.00

mňam,takýto koláčik máme veľmi radi všetci doma.

  • 0
Odpovedať

Martina Zahoranová 30.09.14 15:59

MZ
karma
92.00

tak toto je veľká dobrota - hneď by som si dala

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 30.09.14 19:58

JK
karma
100.00

slivkový koláč máme radi robievam často no toto je zdravšia alternatíva trstinový cukor používam no celozrnnú múku som ešte nemala

  • 0
Odpovedať

Katarína Šutvajová 01.10.14 16:42

karma
-1.00

kombinácia sliviek s makom je veľmi chutná

  • 0
Odpovedať

Romana Jiránková 10.10.14 14:05

RJ
karma
-1.00

mňam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Inšpirácie

Aké bolo zamestnanie celebrít predtým, než sa stali slávnymi? Budeš prekvapená!

  • 48
  • 4
  • 08.11.2020
Voľný čas

Ako spoznať skutočného priateľa? Toto ti napovie!

  • 55
  • 4
  • 22.11.2020
Zdravie

Poznáš päťlistý ženšen? Zisti, prečo sa mu hovorí aj bylina nesmrteľnosti!

  • 48
  • 1
  • 21.08.2020
TOPlist