Afektívne záchvaty u detí: Vieš, čo je ich najčastejšou príčinou?

Afektívne záchvaty u detí: Vieš, čo je ich najčastejšou príčinou?

Afektívne záchvaty, opisované aj ako záchvaty zlosti sprevádzané i usedavým plačom, sa prejavujú veľmi dramaticky a dokážu vystrašiť väčšinu rodičov. A to predovšetkým vtedy, keď ide o ich prvú skúsenosť s týmto problémom. V článku sa dozviete, čo to vo svojej podstate je afektívny záchvat a tiež to, ako sa zachovať, keď ho napríklad dostane vaše dieťa.

Čo to je afektívny záchvat?

Ide o neprimeranú reakciu na stresujúcu situáciu podmienenú bolesťou, strachom, hnevom, ba dokonca aj silnou pozitívnou emóciou. Dieťa odpovedá na podnet nevhodnou citovou reakciou a záchvat môže vyústiť až do straty vedomia. Afektívnymi záchvatmi je postihnutých 4 – 5 % detí.

Pozri aj: Starostlivosť o pokožku dojčaťa: Potrebujú vôbec bábätká kozmetiku?

čo robiť pri afektívnych záchvatoch

Zdroj: Shutterstock®

Afektívny záchvat môže mať dve podoby

Aj keď sa priebeh a vonkajší charakter môže podobať na epileptický záchvat, tak z hľadiska príčiny a vzniku je afektívny záchvat inou kategóriou. V závislosti od veku dieťaťa sa rozlišujú dva typy.

Prvý typ afektívnych záchvatov sa objavuje u tých najmenších detí (väčšinou do jedného roka). Prechodná porucha vedomia môže nasledovať po intenzívnom plači. Afektívny záchvat sa prejavuje aj rýchlymi a hlbokými vdychmi a pomalými výdychmi. Na vrchole záchvatu môže dochádzať aj ku zastaveniu dýchania, keď dieťa začne omodrievať. Svalový tonus poklesne, dieťa ochabuje a na krátku dobu dochádza aj ku strate vedomia. Po určitom krátkom čase však znova začne dýchať, vracia sa mu vedomie a dostáva sa späť do stavu pred záchvatom.

Druhý typ afektívnych záchvatov sa spája s deťmi od obdobia batoľaťa až do predškolského veku. V tomto prípade sa už častejšie uplatňuje vedomý prvok pri spustení záchvatu. Nesplnenie požiadavky, odmietnutie hračky a pod. môže spustiť silný afekt. Dieťa aj v tomto prípade reaguje neprimerane – kričí, plače, dupe nohami, hádže sa na zem...

afektívne záchvaty u detí

Zdroj: Shutterstock®

Príčina afektívnych záchvatov

Hlavnou príčinou afektívnych záchvatov je nerovnováha parasympatického a sympatického nervového systému. A teda sa nejedná o problém vyplývajúci z chybnej výchovy či z narušenia vzťahov medzi rodičom a dieťaťom, ako sa o tom uvažovalo v minulosti.

Väčšina detí trpiacich afektívnymi záchvatmi má nezrelý vegetatívny systém, resp. nie sú afektívne zrelé. Tento problém s vyzrievaním nervového systému väčšinou spontánne vymizne v štvrtom či piatom roku, čiže deti z afektívnych záchvatov „vyrastú“.

agresívne dieťa

Zdroj: Shutterstock®

Čo robiť pri afektívnom záchvate?

V prvom rade treba zachovať pokoj a vedieť, že tieto záchvaty neohrozujú zdravie dieťaťa, i keď niekedy vyzerajú naozaj dramaticky a pre rodinu sú veľkým stresorom. Rodič by mal zabezpečiť, aby si dieťa nejakým spôsobom neublížilo a potom sa správať pokojne a čakať, kým stav neprejde. V niektorých prípadoch môže rodič odviesť pozornosť od negatívnej emócie (pri starších deťoch) a niekedy pri „strate dychu“ či modraní pomáha aj pofŕkanie tváričky vodou alebo jemné fúknutie do tváre.

Aj v prípade afektívnych záchvatov sa treba poradiť s pediatrom a možno následne aj neurológom, aby sa vylúčila možnosť epileptických záchvatov, resp. iného ochorenia. Pokiaľ dôjde k vylúčeniu týchto možností, tak už zostáva len trpezlivo toto obdobie prečkať a pomôcť môže aj psychologické poradenstvo.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 22.04.19 05:27

ĽŠ
karma
100.00

Nepríjemné situácie, či už pre dieťa samotné, ale i okolie, ešte že deti z afektívnych záchvatov „vyrastú“...

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 04:49

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 04:49

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Mária Slováková 23.04.19 08:46

MS
karma
118.00

Nepríjemné situácie s týmto rodič zažije najmä v spoločnosti.Aj mne sa to párkrát stalo a le dcéra mi z toho vyrástla.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 23.04.19 14:41

DB
karma
114.00

ľutujem rodičov,ktorých detičky trpia takými záchvatmi a najmä vtedy,keď sa okolie pripája "hlúpymi radami" vo forme riadneho výprasku.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:53

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:54

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní