Ako naučiť dieťa chodiť na nočník? Tieto tipy to uľahčia!

Ako naučiť dieťa chodiť na nočník? Tieto tipy to uľahčia!

Naučiť dieťa na nočník sa môže javiť ako taká malá veda. Existuje niekoľko zaručených spôsobov, ako urýchliť tento proces, ale v zásade treba pamätať na to, že každé dieťa je iné a každému môže trvať rôzny čas, kým si túto aktivitu dokonale osvojí. V článku vám ponúkame niekoľko základných tipov a rád, ktoré spájajú takmer všetky metódy nácviku chodenia na nočník.

Kedy začať s nácvikom?

Väčšina odborníkov z oblasti pediatrie odporúča začať dieťa učiť na nočník zhruba od dovŕšenia 18. mesiaca. Samozrejme, každé dieťa má svoje tempo, preto ak  to vaše ešte nedokáže pochopiť signály svojho tela a vy budete tlačiť na to, čo ešte nie je schopné splniť, môžete celú situáciu skomplikovať. Ak by ste začali s nácvikom príliš skoro, i tak nič neurýchlite. Vo väčšine prípadov sa však deti na nočník naučia medzi druhým a tretím rokom života.

Pozri aj: Ako podporiť reč u dieťaťa? Inšpiruj sa jednoduchými aktivitami

dieťa na nočníku

Zdroj: Shutterstock®

Sledujte signály pripravenosti

Je možné, že vaše dieťa vám samé naznačí, že je mu už plienka nepríjemná. Niektoré deti sa snažia na diskomfort poukázať plačom alebo ukazujú na plienku, iné sa schovávajú za nábytok, aby tam mohli „tlačiť“. Signály, že je dieťa pripravené používať nočník, treba zachytiť práve kvôli tomu, aby ste neprepásli tú najvhodnejšiu dobu na učenie.

Sedenie na nočníku

Ako prvé je istotne dôležité to, aby dieťa dokázalo na nočníku vôbec obsedieť. Nočník do jeho života treba zavádzať bez vytvárania zbytočných tlakov a nútenia. Dávajte ho na nočník v atmosfére pohody a bez zbytočného stresu. Rozhodne sa treba obrniť trpezlivosťou, pretože niektoré deti sú schopné dlhodobo protestovať a nie sú vôbec ochotné sadnúť si na nočník. Sedenie na nočníku môže byť pre ne jednoducho nudné. Preto zo začiatku skúste pozornosť dieťaťa presmerovať na nejakú zábavnejšiu aktivitu. Posaďte ho na nočník, zoberte knihu a spolu s ním si môžete pozerať obrázky a čítať. Počas dňa majte nočník stále po ruke a intervaly sedenia na ňom postupne predlžujte. Ak dieťa nočník vytrvalo odmieta, dajte si pauzu a s nácvikom začnite zas po nejakom čase.

Inšpiruj sa: Kam s deťmi na výlet? Tu sú tipy na super rodinné aktivity na leto!

čítanie na nočníku

Zdroj: Shutterstock®

Čo pomôže?

Nočník a aktivitu na ňom treba dieťaťu pomenovať, naučiť ho výrazy ako „kakať“ či „cikať“, aby vám to mohlo neskôr, keď bude chcieť vykonať potrebu, oznámiť. Taktiež je vhodné dieťa naučiť, ako sa dávajú dole nohavice a tréning chodenia na nočník uľahčiť výberom vhodného oblečenia. V rámci nácviku je dobré zachovať akúsi pravidelnosť a rituály. Posaďte dieťa na nočník vždy po prebudení a v časoch, keď viete, že je pravdepodobnosť úspechu najväčšia. Môže to byť napr. aj pred kúpaním alebo po jedle.

Pochvala je základ!

Neúspech pri sedení na nočníku rozhodne nespájajte s kritickými slovami na adresu dieťaťa, nezahanbujte ho. A nehrešte ho ani za nehody, ktoré sú pri odúčaní sa od plienky úplne bežné. Avšak jeho úspechy treba výrazne oceniť, aby bola motivácia dieťaťa aj do budúcnosti posilnená.

nácvik chodenia na WC

Zdroj: Shutterstock®

Nechajte dieťa bez plienky

Leto je ideálnym obdobím na to, aby ste dieťa nechali pobehovať len tak – nahé. Nočník by malo mať v prípade potreby „na očiach“, teda na dostupnom mieste. Ideálne je, keď máte v byte viacero strategicky umiestnených nočníkov.

Prechod z nočníka na WC

Pokiaľ bude váš tréning na nočníku úspešný, nezotrvajte len v tejto fáze, ale postúpte o level vyššie, teda na klasickú WC misu, nakoľko sa od vášho dieťaťa bude s veľkou pravdepodobnosťou vyžadovať využívanie WC aj pri nástupe do škôlky. Na WC misu môžete dieťatku dokúpiť menšie sedadlo, aby ste zmiernili jeho strach z hĺbky. Dieťa na ňom bude mať väčšiu istotu. Na uľahčenie vystupovania môžete pred záchod umiestniť schodík, o ktorý si počas sedenia bude opierať nohy. Od začiatku dieťatko naučte, ako sa používa toaletný papier.

Vybrali sme: Čo má dieťa vedieť pred nástupom do škôlky? Ide o tieto zručnosti

Detské plienkové nohavičky Happy Pants

Zdroj: TZMO Slovakia s.r.o

„Bezplienkové“ obdobie neznamená úplne bez plienok!

Rodičia sú horliví a deti tvrdohlavé. A zatiaľ, čo sa rodič zo všetkých síl snaží naučiť svoje dieťa používať nočník, deti si robia čo chcú. Občas dôjde k nehode, no v každom prípade by malo platiť, že by ste dieťa do ničoho nemali tlačiť. Aj odplienkovanie si vyžaduje dostatok času. Pri ňom neplatí, že sa deti naučia chodiť na nočník za jeden deň a vy zrazu zo dňa na deň prestanete kupovať plienky. Chce to kompromis, vďaka ktorému prídete do cieľa – v tomto prípade k používaniu nočníka.

Takou „medzizastávkou“ od plienky k nočníku sú plienkové nohavičky, ktoré sú tenšie, jednoduchšie sa obliekajú, sú priedušné a prispôsobivé. Detské plienkové nohavičky Happy Pants disponujú systémom Quick & Easy, vďaka ktorému sa jednoducho obliekajú aj tomu najšibalskejšiemu dieťaťu, ktoré musí byť stále v pohybe. Prispôsobujú sa detskému telíčku a sú pohodlné, vďaka čomu ich dieťa takmer na sebe nepociťuje. Aj to môže byť prvý krok k odplienkovaniu dieťaťa. Ono si nebude uvedomovať, že má na sebe plienku, vďaka čomu sa začne samo pýtať na nočník.

Okrem vyššie spomínaného systému plienkové nohavičky disponujú technológiou Air Flow a absorpčnou vrstvou Quick Dry. Vďaka nim je odvádzaná vlhkosť pozdĺž celej plienky a zároveň prísun vzduchu k pokožke dieťaťa pomáha predchádzať vzniku zaparenín.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 05.07.19 06:44

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré tipy!

  • 2
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 04:59

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 04:59

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:30

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 08:01

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 08:01

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 11:30

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní