Ako si vybrať pôrodnicu? Na toto by si sa mala opýtať pôrodníka

Ako si vybrať pôrodnicu? Na toto by si sa mala opýtať pôrodníka
  • 06.03.2018
  • Jana Sedláková

Pôrod na Slovensku prebieha tradične v pôrodnici, ktorá je vo svojej podstate nemocnicou a preto štandardne neposkytuje pre rodiacu ženu intímny priestor či osobný láskyplný prístup, ktoré sú pre priebeh prirodzeného pôrodu také dôležité. Aj keď systém zo dňa na deň nezmeníme, máme pre vás pár tipov, ako si vybrať pôrodnicu tak, aby sme sa ako rodiace ženy čo najviac priblížili ku svojim potrebám.

Kľúčový je v tomto prípade pocit bezpečia – tam, kde sa maminka cíti bezpečne, môže sa vďaka jej vlastným hormónom pôrodná činnosť spustiť, pokračovať aj skončiť prirodzene a radostne. Preto je fajn, ak si hneď na začiatku zadefinujete, čo pre vás pocit bezpečia v tomto ohľade znamená. Intímne tiché miestečko, kde vás nikto nebude rušiť? Či skôr veľká nemocnica, plná doktorov, kde ste pod dohľadom a viete, že bude o vás i bábätko postarané, nech sa stane čokoľvek? Každá z nás to má inak. Odpovede starostlivo zvážte a výber pôrodnice prispôsobte tomuto kritériu.

Mnoho užitočných informácií o slovenských pôrodniciach nájdete na internete, keď zadáte do vyhľadávača slovné spojenie „sprievodca pôrodnicami“. Nič vám však nevynahradí osobnú návštevu – uvidíte na vlastné oči priestory, v ktorých sa pôrod odohráva, pocítite atmosféru, prístup personálu, budete mať možnosť klásť otázky.

Zaujme ťa: Praktický sprievodca: Ako si napísať pôrodný plán?

Atmosféra v pôrodnici

Zdroj: Shutterstock®

Na čo konkrétne sa pri návšteve pôrodnice pýtať?

Veľmi pomôže, ak máte zostavený pôrodný plán. Vtedy stačí vypichnúť z neho pre vás najpodstatnejšie požiadavky a preformulovať ich do čo najkonkrétnejších otázok. Môžete sa inšpirovať otázkami uvedenými nižšie.

  • Aké sú základné štatistiky v danej nemocnici, čo sa týka pôrodov? Napríklad percento sekcií (cisárskych rezov), nástrihov, indukovaných (vyvolávaných) pôrodov?
  • Koľko sprevádzajúcich osôb môže rodiaca žena mať? Existujú miesta/okolnosti, na ktorých sa tieto osoby nemôžu zdržiavať?
  • Aké polohy využívate v 2. dobe pôrodnej?
  • Je možný okamžitý kontakt koža na kožu ihneď po pôrode? Ako dlho? Je to možné aj po sekcii? Za akých podmienok?
  • Je možné urobiť prvé vyšetrenia bábätka na tele matky?
  • Je štandardom rooming-in? Existujú okrem zlého zdravotného stavu situácie, kedy môže byť bábätko oddelené od matky?
  • Ako podporujete dojčenie?

Pozri aj: Hojenie hrádze po pôrode: Ako ho urýchliť a byť opäť fit?

Vaše telo a vaše bábätko

Zdroj: Shutterstock®

Možno nebudete zo svojich zistení zo začiatku nadšená, ale ide tu o vaše telo a vaše bábätko. Tento jeden konkrétny pôrod sa už nikdy nebude opakovať. Oplatí sa venovať mu čas na prípravu, aby ste mohli byť spokojná a vyrovnaná so svojím rozhodnutím a pripravená prevziať zaň zodpovednosť.

Odporúčame: Ako si vybrať dulu pre seba a svoje bábätko? Aké sú jej úlohy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lenka Meravá 06.03.18 20:36

LM
karma
82.00

Pri citani takychto clankov mam vzdy pocit ze som k svojmu porodu pristupovala priam az laxne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní