Dovolenka v tehotenstve alebo s novorodencom: Áno alebo radšej nie?

Dovolenka v tehotenstve alebo s novorodencom: Áno alebo radšej nie?
  • 19.06.2018
  • Jana Sedláková

Zostať s bruškom doma či sa vybrať do sveta?

Pri tejto otázke stojí v prvom rade za zváženie, v ktorom trimestri tehotenstva sa nachádzate a ako sa reálne cítite. Ak ste povedzme v prvom trimestri, mávate ranné nevoľnosti a celkovo si zvykáte  na zmenu svojho stavu, asi sa budete cítiť komfortnejšie doma, v prostredí, ktoré poznáte. Nové prostredie prirodzene zvyšuje hladinu stresu, a tým zhoršuje pocit komfortu a pohody, ktorý v tomto čase potrebujete. Na druhej strane, nasledujúci trimester vám môže priniesť toľko energie a nadšenia, že vám dovolenka príde ako dobrý nápad a naozaj vás nabije optimizmom. Posledné tri mesiace zase prinášajú istú únavu, tehuľky sa už často cítia „veľké“, spomalené a rýchlo unaviteľné. Najmä v letných mesiacoch netreba podceniť potrebu oddychu s vyloženými nohami, ktoré majú tendenciu puchnúť. :-)

Pozri aj: Šestonedelie: Prečo je obdobie po pôrode dôležité a na čo sa pripraviť?

Potrebujete viac času na oddych

Zdroj: Shutterstock®

Druhým aspektom, ktorým je potrebné sa zaoberať, je fakt, či ide o dovolenku na Slovensku alebo v zahraničí, prípadne úplne exotickú, na druhom konci planéty. Asi každý uzná, že cestovateľské výlety cez pol sveta v sebe skrývajú pre tehotnú viaceré riziká: očkovaniami počnúc, náročnými presunmi pokračujúc a cudzorodými baktériami v strave, vode a prostredí končiac. Tiež je veľký rozdiel medzi letnou dovolenkou a výletmi v zime alebo v prechodných obdobiach, keď sú teploty miernejšie a nezaťažujú organizmus v takej miere ako letné horúčavy.

Dovolenkovanie v tehotenstve teda určite NIE JE dobrý nápad, ak:

  • máte nejaké vážnejšie zdravotné problémy, rizikové tehotenstvo a podobne, ktoré vyžadujú lekársky dohľad,
  • si chcete zrovna v tomto čase splniť sen o poznávacom zájazde či vyslovene exotickej dovolenke – obe majú spoločnú istú náročnosť, ktorá väčšinu tehotných nakoniec obťažuje. Okrem už naznačených potenciálnych problémov si treba uvedomiť, že čím bližšie k termínu pôrodu, tým bude pre vás ťažšie obsedieť dlhšie na jednom mieste, vydržať bez návštevy toalety, komfortne sa vyspať aj v pohodlnej posteli a podobne. Dlhé lety a plný program už môžu byť pre vás skutočnou záťažou.

To sú veci, ktoré si mnohokrát neuvedomia najmä tehotné, ktoré čakajú prvé bábätko, a prípadne ak plánujú dovolenku s väčším časovým predstihom.

Balíme tisíc drobností

Zdroj: Shutterstock®

Na cesty s bábätkom

Snívate, že sa budete „vyvaľovať“ na pláži či oddychovať v tieni paliem a váš anjelik bude pri vás spokojne spinkať v kočíku? Veľa závisí od dieťaťa, ale nie každé je schopné pokojne spať, zatiaľ čo maminka sedí na zmrzline alebo si užíva romantický západ slnka na pláži. Dokonca aj variant dieťaťa, pokojne oddychujúceho v nosiči či v šatke nemusí byť, v prímorských horúčavách, zlučiteľný s realitou... Ľahko sa vám môže stať, že väčšinu času budete musieť tráviť na klimatizovanej hotelovej izbe, aby sa drobček aspoň trochu vyspal, zatiaľ čo vy sa budete snažiť nastaviť teplotu klimatizácie tak, aby síce chladila, ale nespôsobila nádchu, kašeľ či iné nepríjemnosti...

Letná dovolenka pri mori so sebou prináša aj tieto situácie:

  • i keď plienky a iné drobnosti dnes už určite zoženiete všade, tak či tak sa pripravte na relatívne vyčerpávajúce balenie tisíc a jednej maličkosti, ktorú si budete chcieť zobrať so sebou
  • pri ceste lietadlom – klimatizované priestory na letiskách, odložené lety, prípadne iné komplikácie
  • pri ceste autom – zápchy do známych destinácií plus fakt, že autosedačka, najmä pri bábätkách do 3 mesiacov, by mala byť používaná len minimálne, na nutné presuny a nie niekoľkohodinové cesty. Mnoho rodičov si neuvedomuje, aké „utopené“ sú najmenšie deti v klasických „vajíčkach“ a že kombinácia: dlhá cesta, teplo / klíma a fixovaná poloha v autosedačke môže byť pre ich nezrelý organizmus veľkou záťažou
  • vysoké teploty vs. klimatizácia vo vnútri sú náročné aj pre organizmus dospelého, nie to ešte nevyzretý organizmus bábätka
  • cudzorodé baktérie vo vode a strave – čo môže urobiť problém maminke, týka sa vždy istým spôsobom aj bábätka, ktorého imunitný systém je ešte vo vývoji
  • riešenie akéhokoľvek zdravotného problému je spojené s komunikáciou v cudzom jazyku a neznámym prostredím
  • pobyt na slnku, ktorý si pravdepodobne pri mori chcete vychutnávať je pre novorodencov a malé bábätká nevhodný, takže väčšinu času budete musieť aj tak tráviť v tieni, aj keby ste mali opaľovací krém s akýmkoľvek silným faktorom.

Je potrebné si uvedomiť, že prvé mesiace sú naozaj citlivé - väčšina bábätiek má ešte nevypočitateľný denný režim, ich potreby sa každodenne menia, častokrát sa rieši dojčenie a iné drobnosti bežného fungovania... Preto je ideálne využiť tento čas maximálne na oddych, vzájomné poznávanie a zladenie.

Neprehliadni: Ohrozenie zdravia detí v letných horúčavách - pozor mamičky, toto nerobte!

Dieťa v autosedačke

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa teda rozhodnúť?

Či už ste tehotná alebo maminka s malým bábätkom, zjednodušte si preddovolenkové dilemy nasledovne: Skúste si ujasniť, čo je pre vás na dovolenke také dôležité, že sa jej neviete vzdať. Ak argumentujete tým, že si chcete oddýchnuť, porozmýšľajte, či si s bábätkom mimo domova naozaj oddýchnete a za akých podmienok. Je reálne tieto podmienky dosiahnuť? Buďte k sebe aj s partnerom úprimní – malé deti a bábätká nerozlišujú, kde sa nachádzajú, pokiaľ cítia mamu (či blízku osobu) a pohodovú atmosféru, takže si nenahovárajte, že idete kvôli dieťaťu.  Výlety v šestonedelí a ideálne až do 3 mesiacov bábätka je vhodné obmedziť na najbližšie okolie, prípadne Slovensko, kde mnoho z náročných situácií, ktoré sme spomínali, odpadá. A ak pre vás napriek všetkému zostáva zahraničná dovolenka priveľkým lákadlom, máte aspoň predstavu, čo vás na nej môže očakávať a viete sa lepšie pripraviť. :-)

- Anketa

CESTOVALI STE S NOVORODENCOM DO 3 MESIACOV?

Odpovedalo 17 ľudí  

Nie, zostali sme v tomto čase iba doma.
76%
Áno, ale len na výlety po Slovensku.
6%
Áno, boli sme aj v zahraničí, ale iba neďaleko v rámci strednej Európy.
6%
Áno, boli sme aj na prímorskej dovolenke.
12%
Áno, boli sme aj v exotike za hranicami Európy.
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní