Lekári aj nemocnice robia viac chýb, než si uvedomujeme

Lekári aj nemocnice robia viac chýb, než si uvedomujeme
  • 31.07.2016
  • Vladimíra Drábiková

Nová štúdia v Amerike, ktorá odhaľuje lekárske chyby zdôraznila, že v roku 2013 sa spôsobilo až 250 000 úmrtí lekárskou chybou.

Lekárske chyby sú treťou najčastejšou príčinou úmrtí v Spojených štátoch v závislosti od lekára. Prezradila to štúdia Martina Makara, ktorý je profesor v John Hopkins University. Kvôli tejto štúdií vznikli rôzne kontroverzné články a diskusie, pretože sa vrhá nové svetlo na celú zdravotnícku krízu.

Tieto chyby zahŕňajú akúkoľvek poruchu komunikácie, zle oznámené starostlivosti, alebo chybné diagnostiky, ktoré viedli k smrti. To môže zahŕňať nedostatok komunikácie medzi lekármi, zdravotnými sestrami... Jednoducho s výhľadom na pacientove malé, alebo veľké príznaky, tieto chyby vedú k 250 000 úmrtiam ročne. 

Odporúčame prečítať: Čo viete o mononukleóze?

lekari robia viac chyb ako si uvedomujeme, co s lekarskou smrtou, zanedbana lekarska starostlivost

Zdroj: Shutterstock®

Ešte viac alarmujúce sú informácie, že vlastne aj tak toto číslo  je len odhadom jednej štúdie. Podľa odborníkov by to malo byť ešte väčšie číslo. Ľudí zomierajúcich na zanedbanú lekársku starostlivosť je mnoho a celá táto situácia je nedocenená.

Makara vysvetlil, že lekári a koroneri v nemocniciach často nemôžu uviesť presnú príčinu smrti do úmrtných listov, pretože neexistuje žiadna „lekárska chyba“ ako uvedená možnosť v klasifikácií.

Problémov v podobných situáciách je ale omnoho viac. Nedá sa určiť otvorená a úprimná kritika či spôsob merania, nakoľko je niektorá chyba vážnejšia, alebo nie. Je to dlhodobý problém, a tak ako aj my robíme omyly v našich povolaniach, tak ich občas urobia aj lekári. Horšie je, keď sa začne na pár podobných príbehov pozerať ako na číselné záznamy. 

Odporúčame prečítať: Slina nad zlato! (čo o nej neviete)

lekari robia viac chyb ako si uvedomujeme, co s lekarskou smrtou, zanedbana lekarska starostlivost

Zdroj: Shutterstock®

Pre porovnanie v roku 2013 v Amerike zomrelo 611 000 ľudí na srdcové ochorenia a 585 000 ľudí zomrelo na rakovinu. Takže z číselného hľadiska sú to obrovské straty.

Ale nemyslite si, že lekári to nechcú riešiť. Práve naopak, veď koniec koncov oni musia žiť s tým pocitom, že im umrel ďalší pacient pod rukami. Lekári vyzývajú odborníkov, aby vytvorili lepší systém podávania správ. Hoci sa ľudská chyba nedá vylúčiť, môže sa merať problém a navrhnúť bezpečnejšie systematickejšie riešenie. 

Odporúčame tiež: 4 psychologické poruchy, ktoré ničia vašu krásu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Lucia Kobíková 31.07.16 14:37

LK
karma
100.00

Fuha...:-(

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 03.08.16 21:16

SK
karma
114.00

zaujímavý článok

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní