Otecko pri pôrode – morálna podpora alebo skôr príťaž?

Otecko pri pôrode – morálna podpora alebo skôr príťaž?

V dnešnej dobe je prirodzené, že otecko sprevádza rodiacu ženu pri pôrode. Je to však záležitosť posledných rokov.

Predtým to nebolo možné. Ani v minulosti sa muži nezúčastňovali pôrodu. Bola to výlučne ženská záležitosť. Až keď sa k slovu dostala medicína a pôrod sa presunul do nemocnice, súčasťou pôrodu sa stal muž – lekár ako odborník z medicínskeho hľadiska. Otecko sa k pôrodu dostal až omnoho neskôr. V súčasnosti je to už pre nás prirodzené, že pri narodení dieťatka sú obaja rodičia.

Ako to vnímajú ženy?

Niektoré ženy si pôrod bez prítomnosti svojho partnera nevedia ani predstaviť. Cítia v mužovi oporu, je ich podporou a pomocou. Pri počatí dieťatka boli dvaja, aj pri narodení žena túži, aby boli obaja. Opačná skupina žien berie pôrod za čisto ženskú záležitosť a predstava muža pri pôrode je pre ne desivá. Áno, každá k tomu môže mať iný postoj a náš partner by mal naše rozhodnutie akceptovať.

Aj my ženy by sme mali akceptovať mužove rozhodnutie. Niektorí sa na pôrod tešia a chcú byť jeho súčasťou. Pre iných prítomnosť pri pôrode nie je cesta a chcú sa mu vyhnúť.

Akceptujme navzájom naše rozhodnutia. Diskutujme, ale rešpektujme.

Pozri aj: Rodím! Kedy mám ísť do pôrodnice? Ktorá kontrakcia je tým signálom?

žena s podporou pri pôrode

Zdroj: Shutterstock®

Ak však otecko ide sprevádzať svoju partnerku pri narodení ich spoločného dieťatka, mal by sa pripraviť na túto veľkú udalosť. Nič nie je horšie ako vystresovaný muž, ktorý bezhlavo zasahuje do pôrodného procesu.

Preto milí páni, odporúčam absolvovať kvalitnú predpôrodnú prípravu spolu s nastávajúcou mamičkou. Dozviete sa tam veľa informácii. Rozprávajte sa so svojou partnerkou o jej predstave, o tom, ako to cíti a čo by si želala, či neželala.

Pri pôrode jej buďte oporou. Nerozhodujte za ňu. Ona vie, cíti a vníma, čo je pre ňu, a najmä bábätko, to najsprávnejšie. Žena rozhoduje, kedy pôjde do pôrodnice. Nestresujte ju otázkou a nátlakom, že je čas vyraziť.

Pripravte sa na to, že pri pôrode môže žena povedať veci, ktoré nemyslí vážne. Berte to s nadhľadom. Nikdy nie osobne! A najmä hneď na to zabudnite. Nič nie je horšie ako o niekoľko mesiacov či rokov vytiahnuť „tromf" z rukáva, čo vám vaša milovaná pri tom pôrode povedala.

Počas pôrodu sa môže vnímanie ženy zmeniť. S čím pred pôrodom súhlasila, na to môže mať počas pôrodu iný názor. Je to v poriadku a treba to prijať.

žena pred pôrodom

Zdroj: Shutterstock®

V niektorých našich pôrodniciach je možnosť mať pri sebe dve sprevádzajúce osoby. Je tu priestor pre otecka a aj dulu. Toto riešenie je vhodnou rovnováhou v celkovom procese. Dula pomôže rodiacej žene po psychickej stránke. Otecko bude súčasťou pôrodu, odpadne však z neho „bremeno" zodpovednosti za zvládnutie podania správnej pomocnej ruky. Toto riešenie je pre maminku ideálnou situáciou. V prípade, že nemocnica povoľuje len jednu sprevádzajúcu osobu a maminka si želá pri pôrode otecka aj dulu, je možnosť meniť sa. Jeden sedí na chodbe a druhý je pri rodiacej žene. Spravidla otecko prichádza na druhú dobu pôrodnú, kedy sa rodí ich spoločné dieťatko, kým dula odviedla svoju pomoc v prvej dobe pôrodnej.

Nech sa dohodnete akokoľvek, rešpektujte svoje rozhodnutia s láskou a bez výčitiek. 

Zaujme ťa: Čo pripraviť ešte pred pôrodom, aby sme to mali potom ľahšie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Helena Zobková Šimurdová 12.01.18 09:21

HZŠ
karma
102.00

Za mojich mladých čias to nebolo možné, ale moje vnúčatá prichádzali na svet v prítomnosti oteckov. Vidím v tom len klady.

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 12.01.18 23:00

MD
karma
132.00

Myslím si, že kým sa naplno nerozbehne pôrod, prítomnosť niekoho blízkeho veľmi pomáha . No ja si myslím, že samotný pôrod by mal už prebiehať bez otecka. Veď môže sa tam stať všeličo, ja som mala napríklad komplikácie a šlo už o život, videla som ako reagovali vyľakané sestričky a neviem si predstaviť, aký šok by mal manžel, keby tam v tej chvíli bol..a najmä- nie každý muž dokáže zachovať v takej chvíli chladnú hlavu. A to už potom môže komplikovať aj lekárovi prácu v takejto stresujúcej chvíli..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní