Prečo je štvornožkovanie u dieťaťa dôležitou fázou smerom k samostatnému chodeniu?

Prečo je štvornožkovanie u dieťaťa dôležitou fázou smerom k samostatnému chodeniu?

Po narodení je bábätko pomerne pasívne, väčšinu času prespí či leží, časom sa jeho pohyby viac koordinujú, začína sa pretáčať, no behom pár mesiacov sa zrazu všetko zásadným spôsobom (a to aj pre rodičov) zmení a z dieťatka sa stáva štvornožkujúci objavovateľ všetkého nového. Štvornožkovanie je zároveň akýmsi predstupienkom pred fázou chodenia. No stáva sa, že niektoré deti štvornožkovanie akosi preskočia a rovno sa stavajú na nožičky alebo vykonávajú iný (možno nie tak štandardný pohyb). Je to chyba? A v čom vlastne spočíva samotný zmysel štvornožkovania? 

Kedy nastáva fáza štvornožkovania?

Samozrejme, každé dieťa má svoje tempo, ale vo všeobecnosti sa okolo 6. mesiaca už deti vedia pretáčať z chrbátika na bruško a neskôr aj naopak, pričom v polohe na brušku sa v tomto období zvyknú posúvať trupovým pohybom. V druhom polroku dieťatka už následne dochádza k rozvíjaniu komplexnej pohybovej zručnosti a batoľa sa začína presúvať štvornožkovaním, resp. lezie po štyroch. Loziť po štyroch sa väčšina detí naučí zhruba v 8. – 9. mesiaci. Do švornožkujúcej polohy sa dieťatko dostáva po zvládnutí tzv. šikmého sedu. Táto pohybová schopnosť zvykne trvať približne šesť týždňov. Potom zvyčajne nasleduje vertikalizácia, teda prvé krôčiky popri nábytku.

Pozri aj: Vieš, čo je pre malé dieťa najnebezpečnejšie? Na toto veľký pozor!

štvornožkovanie

Zdroj: Shutterstock®

Problém preskočenia štvornožkovania a urýchľovanie fázy chodenia

Okrem štvornožkovania však niektoré deti uprednostňujú aj iné pohyby, resp. prechodné formy lezenia, napr. „váľanie sudov“, šúchavý pohyb s jednou nohou skrčenou pod bruškom a pod. Treba však povedať, že každý pohyb vpred je pokrokom. No stáva sa tiež, že niektoré deti fázu štvornožkovania rovno preskočia a začnú chodiť. Je to chyba? Odborníci hovoria, že každá fáza v psychomotorickom vývine dieťaťa má svoje miesto, pričom jedna nadväzuje na druhú. Môže sa teda stať, že v ďalšej fáze sa prejaví deficit u detí, ktoré predtým neštvornožkovali. Niektorí odborníci poukazujú na možnosť poruchy, ktorá môže nastať vo svalových reťazcoch a neskôr sa prejaví v zlom zakrivení chrbtice či chybnom držaní tela, no iní zas nevidia problém, keď dieťa nelezie, ale napriek tomu stále napreduje svojím spôsobom.

V každom prípade vyvstáva otázka, ako prinútiť dieťa liezť, keď už chce napríklad rovno kráčať. Celkovo však v problematike preskočenia štvornožkovania nie sú doktori jednotní, no v zásade asi každý odporúča podporné aktivity na podnecovanie štvornožkovania a taktiež hovoria rázne nie zbytočnému urýchľovaniu fázy chodenia, a to napríklad pomocou chodítok alebo vodením za obe ruky. V tomto prípade totiž nie je rešpektovaný prirodzený vývoj dieťaťa, čo môže mať negatívne následky, ako je napríklad zlá súhra svalstva, zlý vývoj kĺbov či chybné zakrivenie chrbtice. Všetko, a teda aj štvornožkovanie či nácvik chodenia, má svoj čas. Spozornieť by však mali rodičia vtedy, keď dieťa neštvornožkuje ani v 11. – 12. mesiaci, kedy je už vhodné s drobcom navštíviť odborníka.

Vybrali sme: Cibuľový čaj proti nádche aj chrípke: Vyber si z týchto receptov

vývoj a štvornožkovanie

Zdroj: Shutterstock®

Prečo je štvornožkovanie u dieťaťa dôležité?

Okrem už spomínaného zachovania plynulého vývinu má štvornožkovanie u detí význam aj z týchto aspektov.

  •  Lozenie po štyroch má vplyv na priestorovú orientáciu dieťaťa, pričom dieťa, ktoré neštvornožkovalo, ju má horšiu ako to štvornožkujúce.
  • Štvornožkovanie prispieva k lepšiemu uvedomeniu si pravej a ľavej strany tela a zdokonaľuje koordináciu pohybov.
  • Ak dieťa štvornožkuje, posilňuje si brucho i ruky a zároveň si zlepšuje pohyblivosť chrbtice.
  • Štvornožkovaním dieťa získava v pohybe istotu a stabilizuje si trup.
  • Vnímanie tempa a rytmu je taktiež posilnené štvornožkovaním dieťatka.
  • Je predpoklad, že dieťa, ktoré štvornožkovalo, sa bude vedieť neskôr lepšie koncentrovať a riešiť úlohy.

Neprehliadni: Poburujúce detské preliezky, pri ktorých zlyhal dizajnér: To vážne?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 30.10.19 06:30

ĽŠ
karma
100.00

Každá fáza v psychomotorickom vývine dieťaťa má naozaj svoje miesto.

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 30.10.19 21:27

JK
karma
100.00

Zaujímavé no každé dieťa je iné

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní