Štvrtá doba pôrodná: Rodí sa vzájomné puto a láska na celý život

Štvrtá doba pôrodná: Rodí sa vzájomné puto a láska na celý život
  • 17.04.2018
  • Jana Sedláková

Štvrtá doba pôrodná nebýva, narozdiel od predchádzajúcich, uvedená bežne vo všetkej literatúre. Je trošku náročnejšia na popis a aj časovo sa horšie ohraničuje, lebo sa čiastočne môže prelínať s treťou, ktorá sa začína narodením bábätka a končí pôrodom placenty. Mnoho autorov tu s faktami o pôrode v podstate končí, no je stále viac takých, ktorí idú hlbšie a pripisujú prvej hodine až dvom po pôrode veľký význam z pohľadu matky aj dieťaťa. Ak by sme to chceli zhrnúť a zjednodušiť, zatiaľ čo tretia doba pôrodná sa sústredí skôr na opísanie fyziologického stavu matky a dieťaťa po pôrode, štvrtá doba pôrodná kladie do popredia ich vzájomné puto. Preto sa v tejto súvislosti stretávame aj s označením „zlatá hodinka“ či výrazom „bonding“, ktoré vyzdvihujú veľký význam týchto prvých chvíľ pre ďalší spoločný život dvojice mama a dieťa.

Zrodenie vzájomného puta

Ak by sme mali možnosť sledovať naozaj prirodzený pôrod bez akýchkoľvek zásahov zvonka, prvé, čo by sme asi bezprostredne po pôrode uvideli, by bolo, že si matka vzala dieťatko na hruď/bruško/do náručia v kontakte „koža na kožu“ a ono sa s neočakávanou bdelosťou začalo mrviť, „rozkukávať“ či dokonca vydalo na púť za „mliečkom“. V prvej hodine až dvoch po narodení je bábätko prirodzene nastavené byť čo najbližšie pri mame, ktorú, ako jedinú osobu, naozaj pozná. Má samo dosť čo robiť so sebou, s privykaním na plnú gravitáciu, s rozbehnutím základných životných funkcií, ako je dýchanie, trávenie, vylučovanie a regulácia telesnej teploty... Preto je mama ako jediný pevný bod v jeho momentálne úplne novom vesmíre.

Pozri aj: Pôrod a jeho fázy: Prvá doba pôrodná pripravuje cestu

Vzájomné puto

Zdroj: Shutterstock®

Vzťah na celý život

V tele matky sa v tretej dobe pôrodnej prirodzene vylučujú najvyššie hladiny hormónu lásky – oxytocínu, ktorý stimuluje kontrakcie (napomáha teda aj pôrodu placenty) a narozdiel od toho umelého navodzuje materinské správanie a spúšťa laktáciu. To sú kľúčové deje pre štvrtú dobu pôrodnú. Je to dar matky prírody, ktorá nastavila všetko tak, aby to bolo pre nás k dispozícii vtedy, keď to najviac potrebujeme. Prirodzené zamilovanie sa do vlastného dieťaťa, dojčenie a reagovanie na jeho potreby sú základom pre ich vzťah na celý život.

Okrem toho bábätko po narodení je relatívne sterilné, preto je najlepšie, ak ho po pôrode osídlia pri kontakte „koža na kožu“ baktérie matky (alebo iného veľmi blízkeho človeka), na ktoré je svojím spôsobom zvyknuté, resp. s ktorými sa bude teraz stále stretávať, takže je pre neho kľúčové si na ne čo najskôr privyknúť.

Štvrtá doba pôrodná v pôrodnici

Zdroj: Shutterstock®

Štvrtá doba pôrodná v pôrodnici

V tejto súvislosti sa otvára viacero tém, no veľmi často diskutovanou je popôrodná separácia matky a dieťaťa, ktorá, ako vyplýva z predchádzajúcich riadkov, je absolútnym opakom toho, čo je prirodzené a čo obaja potrebujú. Chvalabohu väčšina našich pôrodníc je už zariadených na rooming-in (dieťa je s matkou stále na izbe, tj. neprinášajú ho len na dojčenie či prebaľovanie), no skutočný bonding je stále problémom, ktorý sa ťažko vysvetľuje zdravotníckemu personálu. Odložiť prvé vyšetrenia na neskôr (napr. meranie a váženie) alebo ich urobiť bábätku priamo na tele matky (apgar skóre), to všetko býva v slovenských pôrodniciach neprekonateľný problém. Najskôr treba totiž nakŕmiť počítačové systémy údajmi a naplniť tabuľky, až potom príde na rad vzťah človeka k človeku. A zatiaľ malého tvorčeka, ktorý sa ledva stačil nadýchnuť, chytá niekoľko párov cudzích rúk, kladie ho na neosobné povrchy v priestoroch, ktoré ho oslepujú a zásobujú jeho citlivé receptory neprirodzenými pachmi a zvukmi. V lepšom prípade to celé trvá „len“ niekoľko minút a zmätené dieťatko sa vracia do mäkkej a voňavej maminej náruče, kde zostáva podľa okolností už na dlhšie. O neprerušenom kontakte bez podobných zážitkov však zatiaľ môžeme vo väčšine prípadov iba snívať...

Neprehliadni: Druhá doba pôrodná: Čo ťa okrem pôrodu bábätká čaká?

Bonding - kontakt koža na kožu

Zdroj: Shutterstock®

Neprepadajte však panike! Mnoho nepríjemných a bolestných situácií je možné odbúrať informovanosťou a prípravou vopred, podobne ako sme odporúčali v predchádzajúcich častiach pôrodu. Viete si ísť pozrieť pôrodnicu ešte pred pôrodom a oboznámiť sa s priestorovým usporiadaním pôrodných sál či boxov, zistiť, ako prebiehajú vyšetrenia dieťatka a prípadne prediskutovať svoje požiadavky. A ďalšie okolnosti viete ovplyvniť svojím prívetivým, ale neústupným správaním, kedy budete trvať napríklad na tom, že zdravé dieťatko si určite necháte pri sebe a postaráte sa oň sama. Aspoň budú mať novorodenencké sestry menej práce. :-)

Odporúčame: Tretia doba pôrodná: Aké výzvy so sebou prináša?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní