Korunný princ, „sendvič" alebo maznáčik: Ktoré dieťa máte doma?

Korunný princ, „sendvič
  • 23.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Hoci sa snažíte svoje deti vychovávať rovnako, každé z nich je iné. Dôvodom nie je len ich jedinečnosť, ale aj poradie, do ktorého sa vo vašej rodine narodili.

Určite ste si všimli, že vaše prvorodené dieťa je ambiciózne a dominantné. Prostredné deti dávajú prednosť viac kamarátom ako rodine. A najmladší benjamínek? To je rodinný miláčik. A ak máte doma jedináčika, určite ste si všimli, že sa snaží osvojiť si vaše hodnoty a následne vychádza lepšie s oveľa staršími alebo oveľa mladšími kamarátmi ako so svojimi rovesníkmi.

Súrodenecká konštelácia

Poradie narodenia detí sa v psychológii nazýva súrodenecká konštelácia. Základy súrodeneckej konštelácii položil zakladateľ individuálnej psychológie, rakúsky psychológ a psychiater Alfred Adler.

Súrodeneckú konšteláciu tvorí poradie narodenia, pohlavie súrodencov a ich vekový rozdiel. Ako je v úvode spomenuté, hoci máte pocit, že svoje deti vychovávate rovnako, je potrebné si uvedomiť, že každé z nich sa rodí s odlišnou dedičnou výbavou, do odlišných sociálnych podmienok.

A ako keby toho ešte nebolo málo, každé dieťa interpretuje svoju situáciu rôznym spôsobom. Takže deti vyrastajúce v rovnakej rodine vyrastú v odlišné osobnosti.

Pozri aj: Vieš, ako zvládnuť rozchod? Dáš to ako Adela Vinczeová?

súrodenci

Zdroj: Shutterstock®

Prvorodené dieťa

Prvorodené dieťa je považované za korunného princa či korunnú princeznú. Zároveň má pozíciu jedináčika pokiaľ sa nenarodí ďalší súrodenec. Psychológovia upozorňujú, že rodičia sa na nich učia vychovávať, čo ste si možno uvedomila aj sama.

Pri súrodeneckých konšteláciách boli uskutočnené mnohé výskumy, z ktorých vyplynuli niektoré typické vlastnosti prvorodených. Patrí tu spoľahlivosť, svedomitosť, zodpovednosť, konformita či obetavosť.

Pri napĺňaní úloh sú vaše prvorodené/najstaršie deti systematické, analytické, majú presné myslenie, spoliehajú sa samy na seba, ale zároveň rešpektujú autoritu a rituály.

Tiež ste si určite všimli, že niekedy majú sklon veci kritizovať a byť skeptickí. Sú zúfalí, ak sa im niečo nepodarí. Ak zistia jednu chybu alebo nedokonalosť, majú tendenciu tento jeden nedostatok zovšeobecňovať a odsúdiť šmahom ruky.

Medzi ich neutrálne vlastnosti patrí perfekcionizmu a konzervativizmus. Zároveň majú vyšší sklon kontrolovať.

Z pohľadu povolania sú prvorodení výborní vodcovia. Preto sa z nich často stávajú manažéri, učitelia či lekári.

Ak však prvorodené dieťa vyrastalo v rodine bez súrodenca dlhšie ako päť rokov, z psychologického hľadiska vyrastalo ako jedináčik. Práve v rozpätí do piatich rokov dokážu súrodenci na seba značne vplývať. Po piatich rokoch už vplyv súrodenca slabne.

súrodenci

Zdroj: Shutterstock®

• Prvorodení a manželstvo

Poradie narodenia predurčuje vaše deti aj na to, ako sa budú správať v manželstve. Ak máte prvorodeného syna a ďalšie vaše deti sú tiež chlapci, vo vzťahu k ženám ho jeho pozícia predurčuje skôr na ochrancu ako kritika. Od okolia očakáva lojalitu a vieru vo svoje schopnosti. Ak mu však žena ublíži, rozhodne nad tým nemávne rukou.

Najstarší brat sestier je viac fixovaný na matku. Ženy dokáže zaujať, ale nezneužíva to k mimomanželským vzťahom.

Pre prvorodenú ženu medzi sestrami vo vzťahu s mužom flirt nie je dominantný, avšak aj ona potrebuje ocenenie a pohladenie ako každá žena.

Najstaršia sestra bratov rozumie potrebám mužov a dokáže ich aj naplniť. Jej správanie sa však môže vyznačovať nízkou spontánnosťou a nadbytkom sebakontroly.

• Rodičia a prvorodené dieťa

Ako rodičia niekedy možno skĺzavame k využívaniu pomoci zo strany najstarších detí. Radi nám pomôžu, ale ako rodičia si musíme dávať pozor, aby sme z nich neurobili pestúna mladších súrodencov.

Viete, ktoré známe osobnosti sa narodili ako prvorodení? Patrí k nim Kate Middleton, Barack Obama, Oprah Winfrey, Penelope Cruz, Josh Hartnett, Winston Churchill.

súrodenci

Zdroj: Shutterstock®

Druhorodené dieťa

Druhorodené dieťa prichádza do rodiny, v ktorej už jedno dieťa je. Môže ho napodobňovať, ale častejšie sa deje, že dieťa sa chce od svojho súrodenca odlíšiť. Psychologička Daniela Čechová vysvetľuje, že to vedie k tomu, že obaja súrodenci si chcú nájsť v rodine špeciálne miesto, a preto si utvárajú opačné črty osobnosti, postoje, záujmy.

Druhorodené dieťa sa môže v rodine niekedy cítiť ako outsider. Dôležitejším sa preto pre neho stávajú priatelia.

Medzi pozitívne vlastnosti druhorodených patrí sociabilita, dobré pozorovacie schopnosti, hľadanie kompromisov či spoľahlivosť.

Z druhorodeného dieťaťa sa po narodení ďalších súrodencov stáva prostredné, tzv. sendvičové dieťa. Pri snahe najstaršieho súrodenca zmocniť sa pozície zodpovednosti a najmladšieho byť maznáčikom, sa prostredné dieťa môže často cítiť odstrčené.

Psychologické výskumy preukázali, že prostredné deti sa uzatvárajú do seba a častokrát odmietajú niekomu sa zverovať. Majú ale veľkú dávku empatie, sú tímovými hráčmi a dobre spolupracujú. Dostávajú sa tiež do pozície mierotvorcov.

Pri povolaní vyniknú vyjednávacie schopnosti prostredných detí. Preto medzi ich povolanie často patri mediátor, diplomat, advokát, hovorca.

Neprehliadni: Akej otázky z úst vašich detí sa učitelia boja najviac?

súrodenci

Zdroj: Shutterstock®

• Prostredné deti a manželstvo

V súvislosti s manželským spolužitím sa však u prostredných detí môže objavovať črta „veď ja im ukážem.“ Je to dôsledok ich húževnatosti a nezávislosti. Ak sa im však niečo nepodarí, sú síce v rozpakoch, ale nikdy to nepriznajú.

Kevin Leman poukazuje na monogamiu prostredných detí. Preto, keď si založia svoju rodinu, chcú, aby ich manželstvo fungovalo.

• Rodičia a prostredné deti

Pri výchove je potrebné dať si pozor, aby sme prostredné deti neprehliadali. Je dobré vyčleniť si čas, aby sme boli len s nimi bez ostatných súrodencov. Čas, kedy tu budeme len pre nich a budeme sa venovať len im.

Medzi známe osobnosti narodené ako prostredné patrí Princezná Diana, Donald Trump, Bill Gates, Abraham Lincoln, Jennifer Lopez, Anne Hathaway, Elijah Wood, Martin Luther King, Jr.

A aké vlastnosti majú najmladšie deti či jedináčikovia? Môžete si to prečítať v druhej časti článku - V čom najviac vyniká vaše najmladšie dieťa či jedináčik?

Bude ťa zaujímať: Chceli by ste byť múzou umelca? Picassove ženy to nemali ľahké


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní