Toxické vety vo výchove detí, ktoré vedia ublížiť. Toto nehovorte!

Toxické vety vo výchove detí, ktoré vedia ublížiť. Toto nehovorte!
  • 23.11.2022
  • Veronika Nemčeková

Výchova detí dokáže byť niekedy poriadne tvrdým orieškom. Tejto téme je venovaných množstvo kníh a vedú sa o nej rozsiahle diskusie. Či už ste zástancom prirodzeného rodičovstva alebo sa v tejto oblasti radi vzdelávate, mali by ste zbystriť pozornosť.

Pozreli sme sa na formulácie, ktorým je vhodné sa v komunikácii s dieťaťom vyhnúť. Možno vy sami by ste boli radi, ak by vaši rodičia obdobné vety nepoužívali. Isté typy vyjadrení totiž môžu deti demotivovať, výrazne im znížiť sebavedomie i spôsobiť traumu. Prečítajte si, čomu je lepšie sa vyvarovať.

Plané sľuby

„Keď budeš poslúchať, pôjdeme na ihrisko. Prestaň plakať a kúpim ti to.“ Obdobné vyjadrenia sú medzi rodičmi pomerne časté. Zväčša ich počuť od ľudí, ktorí si myslia, že majú doma tak trochu nezvládnuteľné dieťa. Koľko z týchto sľubov však reálne rodičia aj splnia?

Slovné spojenia podobného rázu sú obvykle len falošnými sľubmi, ktoré idú dostratena. Dieťa prestane plakať, ak ho navnadíte vidinou odmeny. Avšak, v prípade, že sa tieto situácie opakujú, dá si postupne do súvislosti, že sľuby, ktoré dostáva, ostávajú nenaplnené a môže sa cítiť oklamané.

Svojim spôsobom ich to učí neveriť najbližším a môže to viesť k odcudzeniu. Sľuby by nemali byť nástrojom dosiahnutia poslušnosti. Dbajte o to, aby ste ich brali vážne a podľa možností ich aj plnili. Posilní to puto dôvery.

Odporúčame: Vaše deti majú svoj jazyk lásky. Poznáte ho?

Vyhrážky

Podobným problémom ako plané sľuby sú vyhrážky. Typickým príkladom je veta typu: „Ak nebudeš poslúchať, nechám ťa tu!“. Takéto tvrdenia často vedú k strachu z reakcií okolia a pocitom osamelosti.

Deti môžu mať následne tendenciu prílišne sa prispôsobovať potrebám okolia či živiť v sebe strach z toho, že ich opustia tí, ktorých milujú. Skúste sa ich preto vyvarovať v čo najväčšej miere.

Urážky a prehnaná kritika

Buďme k sebe úprimní, všetci máme dobré i zlé vlastnosti. Tým, že na nedostatky detí budeme necitlivo upozorňovať, asi nie je šanca vyhrať titul rodičia roka. Ak si myslíte, že sú vaše alebo akékoľvek iné deti tučné, či príliš chudé, škaredé, nie príliš inteligentné alebo nevychované, urobte láskavosť všetkým a radšej si takýto názor nechajte pre seba.

Namiesto kritiky vzhľadu či vlastností skúste deti pochváliť a vyzdvihnúť to, čím sú výnimočné. Budú si tak pestovať zdravú sebalásku. Negatívne vyjadrenia týkajúce sa vzhľadu môžu viesť k nízkemu sebavedomiu či dokonca odmietaniu vlastného tela a poruchám príjmu potravy. Prehnaná kritika vlastností zase môže vyvolávať vnútorné pochybnosti o schopnostiach a sebe samom.

Prečítajte si: Prvý mobilný telefón: Kedy ho dieťaťu kúpiť a aký by mal byť?

Porovnávanie

Ďalším spôsobom ako udupať sebavedomie dieťaťa je neustále porovnávanie jeho schopností či už s rovesníkmi, súrodencami alebo nami samými, keď sme boli v rovnakom veku. Každý máme nejaké danosti a zväčša každý z nás robí všetko najlepšie ako dokáže.

Ak bude dieťa neustále počúvať, že nie je dosť dobré, bude zdeptané, frustrované a bude si veriť čoraz menej. Môže to v ňom tiež pestovať závisť či odpor a odmietanie voči konkrétnej osobe.

Porovnávanie si netreba zamieňať s pozitívnymi vzormi. Tie, samozrejme, môžu deti motivovať a pomôcť im na sebe pracovať. Zamerať sa môžete aj na postupné zlepšenia vášho dieťaťa, isto ho poteší, ak si všimnete jeho malé úspechy.

Hľadanie vinníka

Rodičovská láska k dieťaťu býva veľmi silná. Z času na čas však aj dospeláci nemajú svoj deň a hľadajú vinníka, na ktorého by mohli hodiť všetky neúspechy. Ak nechcete, aby sa z vás stali toxickí rodičia, rozhodne zo svojich nezdarov neobviňujte svoje deti.

Zabudnite na formulácie ako: „Keď sme nemali deti, bolo všetko jednoduchšie. Kiež by si sa nenarodil. Som z teba unavená! Neotravuj ma, nemám na teba čas!“. Je ľahké zvaliť vinu na niekoho iného, ak chcete moralizovať, skúste sa pozrieť najprv do svojho vnútra a odpovedať si, či za vaše frustrácie naozaj môže váš potomok.

Aby z detí vyrástli zdravo sebavedomí dospelí, potrebujú cítiť, že sú milované a žiadané. Ak ich budete obviňovať zo všetkých problémov sveta, môžu mať pocity menejcennosti, ba až sklony k depresiám.

Urobte sebe aj im láskavosť a ak máte nutkanie povedať niečo, čo neskôr budete ľutovať, nadýchnite sa, napočítajte do desať a skúste z úst namiesto negatívnych vyjadrení vypustiť niečo pekné. Vaše deti vám to neskôr dozaista vrátia pozitívnym spôsobom. Vďační vám budú aj ich budúci partneri a partnerky i vnúčatá.

Pozri aj: Bazálna teplota: Ako súvisí s ovuláciou a plodnými dňami?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní