Rýchly a jednoduchý test kvality jedla!

Rýchly a jednoduchý test kvality jedla!
  • 10.08.2017
  • Monika Šomšáková

Existuje množstvo spôsobov, ako zistiť kvalitu jedla, ktoré podávame na stôl každý deň. Nemusíte byť na to odborník. Jednoduchým pohľadom zistíte, ktoré potraviny sú kvalitné a ktoré by ste už radšej nemali kupovať a mali by ste sa im zďaleka vyhýbať. 

My vám ukážeme rýchly test kvality jedla, ktorý si urobíte sami doma alebo už rovno v supermarkete. 

Bylinky

Vezmete si do ruky byliny, vňať zo zeleniny alebo kôpor (čokoľvek, čo chcete použiť do jedla), ak vám listy ovísajú po stranách ruky, sú už dávno zvädnuté. Dokonca, ak sú lístky príliš tmavé a stonky dlhé, obsahujú veľa dusičnanov. Čerstvé byliny sú vždy krásne prírodne zelené. 

Pozri aj: Maslo GHEE: Spoznajte jeho impozantné účinky na organizmus

kvalita bylín

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Syr

Ľahko rozoznáte syr, ktorý je nekvalitný a obsahuje rastlinné tuky. Keď rozkrojíte nekvalitný syr, bude sa vám rozpadávať (okrem tvrdých syrov). Alebo ak ho necháte na vzduchu rozkrojený bez obalu, popraská vám. Ak necháte vonku pri izbovej teplote kvalitný syr, bude akurát mäkší. Avšak, ak vyschne alebo sa na ňom objaví vlhkosť, radšej ho vyhoďte a kúpte nejaký kvalitný. 

Prečítajte si: Čakanka obyčajná: Objavte liečivú silu modrých kvietkov!

kvalita syra

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Zmrzlina

Nechajte vašu obľúbenú zmrzlinu roztopiť pri izbovej teplote a sledujte, čo sa s ňou stane. Ak obsahuje rastlinné tuky, ostane zmrazená dlhšiu dobu a nakoniec sa roztopí na kvapalinu. Kvalitná zmrzlina sa roztopí do hustej bielej krémovej hmoty. 

kvalita zmrzliny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Kuracie mäso

Všimnite si biele pruhy na kuracích prsiach. Ak sú príliš hrubé, boli do nich vstreknuté rastové hormóny a kura teda pribralo veľmi rýchlo. Farba kuracích pŕs je taktiež dôležitá. Ak je žltá, mäso nie je čerstvé. Surové kuracie prsia by mali byť pekne ružové a nemali by byť veľmi mäkké. 

Prečítajte si: Poznáte najúčinnejší liek na nespavosť a menštruačné kŕče?

kvalita kuracích pŕs

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Mrazená zelenina

Sama o sebe nie je mrazená zelenina zdravá a čerstvá už vôbec nie. Ak však už po nej siahnete, skontrolujte, či balíček nie je plný snehu a ľadu. Je to dosť komplikované, keďže výrobcovia robia nepriehľadné obaly, ale skúste to hmatom. Ak je plná snehu a ľadu, zelenina nebola dobre skladovaná a už nie je práve najkvalitnejšia. 

Zaujme vás: Účinky umelých vitamínov: Čo robia s naším telom?

kvalita mrazenej zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Med

Nekvalitný med doslova kvapká, naopak ten kvalitný steká hrubým a celkom dosť hustým prúdom. Chuť je tak isto iná. Ak ochutnáte med a má veľmi sladkú chuť, znamená to, že je osladený poriadnou dávkou bieleho cukru. 

Bude vás zaujímať: Ako jablko dokáže pomôcť v kuchyni?

kvalita medu

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Ryby

Nájsť čerstvé ryby v supermarkete je celkom komplikované, ale už ako tak vieme, ako si vybrať dobrú rybu. Čerstvá ryba by nemala mať zakalené oči. Žiabre krásnej jasnej červenej farby hovoria o kvalite a zdraví vybranej ryby. Povrch by mal byť kovovo lesklý a kostra pevne pripevnená k telu. 

kvalita rýb

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

14 komentárov

Soňa Kelemenová 10.08.17 07:21

SK
karma
86.00

ja som zásadne proti všetkému mrazenému..... bylinky musia byť rozhodne čerstvé.... mäsko domáce a rybička čerstvo vylovená....vyrastala som na dedine.... takto ma moji rodičia naučili... a veľmi si to vážim... bola to tá najsprávnejšia cesta k zdravému stravovaniu

  • 1
Odpovedať

Milka Damašková 10.08.17 08:45

MD
karma
132.00

Ďakujem za skvelé rady- najmä pri kuracom mäsku budem vedieť, čo znamenajú tie biele pásiky

  • 5
Odpovedať

Katarína Kusá 10.08.17 10:08

KK
karma
90.00

tiež ma prekvapili tie biele pruhy na kuracích prsiach, som myslela že to sú nejaké tenké šľachy

  • 3
Odpovedať

Monika Červinková 10.08.17 12:13

karma
87.00

Dobré rady!:)

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 10.08.17 17:21

karma
108.00

Výborné rady!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 10.08.17 17:52

MC
karma
109.00

môžem len potvrdiť,u zmrzliny z vlastnej skúsenosti a u rýb tiež.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 10.08.17 18:05

PV
karma
113.00

Nooooo, tie kuracie prsia by som v živote nekúpila.. Rybka je chutná ,ked je čerstvá .. A zmrzku kupujem len kvalitnú Magnum..

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 10.08.17 18:38

MM
karma
100.00

i ja som vyrastala v čase, keď sme si všetko dochovali a dopestovali, dnes už len pestujeme, pri kúpe mäsa si už musíme dávať pozor

  • 1
Odpovedať

Erika Špacírová 11.08.17 09:09

karma
93.00

zaujímavé

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 12.08.17 06:54

SK
karma
114.00

budem sa riadiť dobrými radami hlavne pri mäse

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 12.08.17 08:17

MR
karma
109.00

poučný a zaujímavý článok..

  • 0
Odpovedať

Lucia Stupková 18.11.17 13:10

LS
karma
100.00

Super ,ukladam...skvely clanok

  • 0
Odpovedať

Martina Varhaníková 09.08.18 11:22

karma
110.00

Ďakujem za to kuracie mäso, to by ma nenapadlo.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.10.18 19:11

JK
karma
100.00

Zas som o niečo múdrejšia

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní