Samozber hrášku 2020: Aká je jeho cena a kde pestujú najlepší hrášok?

Samozber hrášku 2020: Aká je jeho cena a kde pestujú najlepší hrášok?

Samozber jahôd 2020 je už pomaly na konci, no mnohí určite ocenia možnosť nazbierať si aj hrášok, ktorý má úžasnú sladkú chuť a je skvelý do polievky či ako príloha k mäsu. Hrachové lusky a teda aj hrášok samotný obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, z ktorých vyťaží celý ľudský organizmus. Niektorí ho pokladajú za zeleninu, iní za ovocie, no pravdou je, že ide o strukovinu s bohatou nutričnou hodnotou. Obsahuje horčík, bielkoviny, vlákninu, vitamíny (A, B1, B2, C, D, K).

O hrachu sa hovorí ako o strukovine, ktorá má omladzujúce účinky. Stačí len vylúskať pár luskov a bobuľky hrachu skonzumovať. Hrach okrem toho pomáha pri zápche, detoxikuje organizmus, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, posilňuje nervy, spevňuje vlasy a tiež prospieva aj našej pleti.

Pripraviť si z neho môžete hráškový krém alebo pyré, hráškovo-citrónové pesto, hrachový prívarok, hrachové ragú, hrachové rizoto a pod.

Odporúčame: Citrónová voda s kurkumou: Čo spraví s telom, keď ju budeš piť každý deň?

kam na zber hrášku

Zdroj: Shutterstock®

Borovce a Bučany (plantex)

Už typicky okrem jahôd si na týchto poliach môžete nazbierať aj hrášok, ktorý je mimoriadne chutný. Na tomto poli si môžete hrášok nazbierať v prípade priaznivého počasia v čase od 7:30 do 19:00 hod, respektíve do vyzbierania plodov. Cena hrášku je pri samozbere 1,90 € pri odbere nad 10 kg. Pre podrobnejšie informácie o samozbere sledujte FB stránku plantex.sk

Majcichov

Ak máte chuť na slovenské jahody, tak si ich môžete nazbierať spolu s hráškom na tomto poli. Neváhajte a vydajte sa na toto pole, ktoré je v prípade priaznivého počasia otvorené od 8:00 do 18:00 hod. Cena za 1 kg hrášku je 2 €. Pre podrobnejšie informácie odporúčame sledovať FB stránku jahody Majcichov.

Dvory nad Žitavou

Emilove sady okrem marhúľ, jahôd a hrášku ponúkajú množstvo ďalších druhov ovocia, ktoré si môžete zakúpiť v podnikovej predajni. No ak sa chcete vydať na samozber hrášku, tak v prípade priaznivého počasia tak môžete urobiť v čase od 8:00 do 16:00 hod. Cena hrášku je 2,50 € pri samozbere. O dostupnosti hrášku a informáciách o samozbere sa viac dozviete na FB stránke Emilove sady.

kde si nazbierať hrášok

Zdroj: Shutterstock®

Tornaľa

Samozber hrášku prebieha aj kúsok od Tornale, v obci Vlčince. Cena hrášku na tomto poli je stanovená na 2,50 € za 1 kg. Samozber prebieha denne od 7:30 do 18:00 hod. alebo do vyzbierania. Pre viac informácii sledujte FB stránku Záhradníctvo ANTAL.

Dunajská Lužná

Kúsok od Bratislavy sa nachádzajú polia, kde si môžete nazbierať jahody a rovnako aj hrášok. Cena hrášku je 2,50 € za 1 kg. V prípade priaznivého počasia sú polia otvorené v čase od 7:00 hod. Podrobnejšie informácie o samozbere nájdete na FB stránke Boni Fructi.

Žabokreky nad Nitrou

Ak zatúžite po čerstvom a práve odtrhnutom hrášku, tak medzi Partizánskym a Topoľčanmi nájdete hráškové pole, kde ponúkajú možnosť samozberu hrášku. 1 kg nazbieraného hrášku vás vyjde na 2,50 €. Samozber prebieha v prípade priaznivého počasia a samozrejme aj v prípade dostupnosti hrášku. Preto sledujte FB stránku Jahody Žabokreky nad Nitrou, kde nájdete podrobnejšie informácie.

- Anketa

CHODIEVATE NA SAMOZBER HRÁŠKU?

Odpovedalo 92 ľudí  

Áno, pravidelne každý rok
2%
Nie, ešte som nikdy nebol/a
89%
Mám to v pláne
9%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Chromíková 19.06.20 08:37

MC
karma
109.00

Hrášok si dopestujem v mojej záhradke.

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 19.06.20 09:07

MR
karma
104.00

bývame v paneláku, záhradu nemáme, samozber hrášku privítam, ešte som o tom nepočula

  • 0
Odpovedať

Simona Záhumenská 20.06.20 20:07

SZ
karma
93.00

Okrem spomínaných miest prebieha samozber a predaj hrášku aj v Trenčíne, pri letisku. Majú FB stránku s názvom Jahody Trenčín. Na tomto mieste totiž prebieha aj samozber a predaj jahôd.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní