Sebarozvoj s koučkou: Ako ovládať emócie a nebyť ako na kolotoči?

Sebarozvoj s koučkou: Ako ovládať emócie a nebyť ako na kolotoči?

Je to normálne? Ako sa môžem chvíľu cítiť dobre a potom vzápätí mi je nanič? Takto sa mi to strieda celý deň a môžem z toho zošalieť… Vypočula som si podobné zúfanie nespočetnekrát. Čo si počať so svojimi emóciami, ktoré sa počas dňa správajú ako príliv a odliv a striedajú sa v tom dosť rýchlo? Ako na ne, keď ich špecialitou je, že stúpajú a klesajú? Pocity milujú kolotoč – vynesú nás na vrchol a potom hodia dolu.

Akurát, keď máme toho hojdania plné zuby, zišiel by sa vypínač. Ten je ukrytý v tom, že rozoznáme spúšťač, ktorý emóciu vynesie na vrchol. Keď o to nestojíme, potrebujeme zaregistrovať akt, kedy sa začnú extrémne emócie pohojdávať a vtedy získať odstup. Ten potrebujeme, aby sme do schémy „podnet – reakcia – hore – dolu” zasunuli kontrolu.

Budhisti to majú vymyslené už 2500 rokov a je to prosté – spínač je vo všímavosti. Tréning všímavosti dokáže pozdvihnúť uvedomenie si prítomnosti. Človek sleduje svoje myšlienky a emócie bez toho, aby ich posudzoval. Tým ich nevysadí na kolotoč a má skoro vyhraté.

Pozri aj: Ako na minimalizmus mimo šatníka? Odľahči si život od zbytočností!

žena za volantom a hnev

Zdroj: Shutterstock®

Postup je nasledovný

  1. Pozorovanie, všímanie si emocionálnej reakcie, akoby sme ju vnímali z pozície tretej osoby.
  2. Pomenovanie emócie, ak to pomôže (zvyčajne áno, lebo emócia je označkovaná a dostane nálepku, čo funguje na odstup od nej).
  3. Na emóciu sa nazeráme nie z pohľadu toho, či je správna alebo nesprávna, ale uznáme, že máme legitímne právo cítiť ju.
  4. Je dôležité uznať, že to, čo cítime, nie je naša jediná možnosť. Tým si vytvoríme alternatívnu reakciu. Napríklad vás poriadne štve uviaznutie v dopravnej zápche, stúpne vám tlak, rozčuľujete sa, cítite zlosť.
frustrovaná žena

Zdroj: Shutterstock®

Prevziať kontrolu nad situáciou

Znamená to pre nás, že ak sa nechcete presťahovať alebo zmeniť prácu, môžete zmeniť svoje reakcie na to, čo sa zmeniť nedá. Ako teda využiť ten čas, ktorý musíte stráviť v aute? A v tom sú možnosti, ktoré si potrebujete vymyslieť – od počúvania audiokníh, podkastov cez učenie sa jazyka či spievanie. Ja napríklad rečním a pripravujem sa na prednášanie. A potom sa bavím, keď sa niekto čuduje, prečo tak za volantom gestikulujem.

Ešte mi skvelo funguje jedna vec. Myslím na to, čo odporúča Brené Brown: „Aby nastalo spojenie, musíme sami sebe umožniť byť videný – skutočne videný.“ A ja sa dobre vidím práve v tom uzavretom priestore, kde musím zotrvať, aby som sa dostala, kam chcem. A zrazu to nie je celkom „musenie", ale priestor, že mám čas na seba… Ktorý mi niekto odtrúbi, ak si rýchlo nevšimnem zelenú. Ale na ďalšej križovatke získam ďalší čas. Takto hrám hru, koľko „videní seba“ stihnem, než dorazím na miesto. Niekedy mi fakt zápcha nevadí, lebo počet videní krásne narastie do obrazu, ktorý si potom odkladám a pracujem s ním ďalej.

Na premárnený čas vieme pozerať z rôznych uhlov, závisí to od nášho prístupu. Obdobne to funguje aj pri iných veciach – vieme si vybrať, či sa dáme vláčiť emóciou dolu-hore, alebo si vyberieme, že pri niečom zmysluplnom zotrváme.

Zaujme ťa: Stále nestíhaš? Toto sú jednoduché 3 rady, ako byť výkonnejšia!

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 26.02.19 06:24

ĽŠ
karma
100.00

Výborný článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 26.02.19 18:54

MM
karma
100.00

presne, zbytočne sa zaťažovať vecami, ktoré nemôžeme ovplyvniť

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní