Sebarozvoj s koučkou: Čo s naučeným správaním?

Sebarozvoj s koučkou: Čo s naučeným správaním?

Životné tempo z nás robí tvrdších ľudí, lebo v nás stupňuje rozhorčenie a strach. 

Zažívame omnoho menej vplyvov, kedy nám mäknú srdcia a sme lepšími verziami samých seba. Útechou nám môže byť, že s ťažkosťami máme vždy prístup aj k múdrosti, ale zvyčajne ju zablokujeme svojím naučeným správaním. Isto mávate výčitky, že reagujete neprimerane, pretože ste napätí a bojíte sa toho, čo sa stalo, čo sa môže stať, aj toho, čo sa deje.

Neprehliadni: Chrípková sezóna je v plnom prúde. Tak ju vyžeň týmto domácim liekom!

Príliš veľa záťaže nás naučilo reagovať tak, akoby každá vzniknutá situácia bola krízová a naliehavá. Práve preto, lebo sme už prežili toľko krízových situácií, že sa nám inak ani reagovať nedarí. Reagovať primerane a ustáť to bez poletovania z extrému do extrému je veľká výzva. Kľúčové je naučiť sa rozpoznať, kedy reagujeme. Kedy dovoľujeme druhým, aby nás ovládali? Znie to tvrdo, ale rozčúliť a nahnevať nás môže iba niekto, komu to dovolíme. A to je zvyčajne vtedy, keď sa do hry zapoja pocity ako úzkosť, strach, pobúrenie, urazenosť, odmietnutie, ľútosť... tieto pocity nie sú sami o sebe zlé, ten význam im dávame my.

emócie

Zdroj: Shutterstock®

Naučené správanie a emócie

Emóciu potrebujeme zobrať na vedomie a rešpektovať jej posolstvo tým, že sa jej prizrieme zblízka a nasmerujeme ju tak, aby nám pomohla niečo dosiahnuť, ale zároveň neublížila ani nám, ani ostatným.

nie to ľahko, ale pri prvom návale silnej emócie rýchlo hľadáme záchranu v cigarete, v chladničke alebo v zásuvke so sladkosťami. Keď sa namiesto toho zhlboka nadýchneme a povieme si: Dobre, počúvam, čo mi chceš povedať? Tým dáme emócii najavo, že ju prijímame, a potom sa slobodne rozhodneme, kam ju chceme smerovať. Či ju podporiť v negatívnosti, alebo nastaviť proces udržania rovnováhy.

Pozri aj: Liečivý čaj lapacho: Jeho skvelé účinky jednoducho musíš poznať!

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Soňa Krátka 12.12.17 09:00

SK
karma
114.00

vždy si od Vás rada prečítam každý článok

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 26.12.17 12:51

JK
karma
100.00

Rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní