Sebarozvoj s koučkou: Čo s problematickými ľuďmi?

Sebarozvoj s koučkou: Čo s problematickými ľuďmi?

Ľudia, ktorí spôsobujú ťažkosti, sa starajú iba sami o seba, druhí sú im ľahostajní. Zaujíma ich iba vlastné ja. Preto sú problematickí. Čo s tým môžete robiť?

Krutou pravdou je, že takmer nič. Je nepravdepodobné, že by sa vám ich podarilo zmeniť. Pravdou je aj to, že problematickí ľudia nemajú problematické vzťahy iba s vami. Sú zahľadení do seba a zvyčajne majú problém s každým.

Pozri aj: Chutné a vražedné? Na tieto škodlivé potraviny si daj pozor!

skupinové riešenie problémov

Zdroj: Shutterstock®

To, čo sa pri nich robiť dá, je manévrovať – ich správanie je totiž predvídateľné. V praxi to však nie je o tom, že by ste sa nechali manipulovať alebo im ustupovali či uhýbali. Ste v strehu, aby ste im nekývli na niečo, s čím nie ste stotožení a povedali rozhodné “nie”. Znamená to využívať viac mozog a menej city. Uvedomte si, že nemáte žiadnu vinu na tom, že vás niekto manipuluje. Chráňte svoju slobodu a dôstojnosť aj tým, že nájdete odvahu povedať nahlas: “To, ako sa ku mne správaš, je pre mňa zraňujúce a neprajem si to!”

„Ak chcem porozumieť stromu, musím sa pozrieť do zeme, v ktorej sú jeho korene. Rovnako je to aj s ľuďmi.“

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní