Sebarozvoj s koučkou: Čo so slabou vôľou?

Sebarozvoj s koučkou: Čo so slabou vôľou?

Na jednej strane sa dá vôľa cvičiť, lebo jej „namáhaním“ ju zosilňujeme, na strane druhej má svoje obmedzené zdroje. To je vtedy, keď sa nútime do bezvýznamných aktivít a potom nám jej nezostane dostatok v situáciách, kedy ju skutočne potrebujeme.

Klasický príklad je, keď niečo odkladáme – telefonát, mail, rozhovor... Myslíme na to, že by sme to mali urobiť – deň ide za dňom a my vieme, že by sme skutočne mali, lebo... ale niečo v nás to nedokáže urobiť. A do toho príde, že veď sme si sľúbili, že večer žiadny biely sex (odolať pokušeniu vylúpiť chladničku), ráno prechádzka a na obed niečo bez sladkej bodky. Hneváme sa na seba, že nedokážeme týmto pokušeniam odolať, lenže naša vôľa sa už vyčerpala tým, že tlačíme pred sebou nevybavené veci. A hoci veľmi chceme, na naše záväzky sa nedokážeme plne sústrediť. Tak je to teda s pevnou vôľou – unavíme ju a ona potom už nevládze. Mne pomáha pravidlo, ktoré som si nazvala detský štart. Pamätáte sa, ako sme v počítaní na skrývačku skracovali počty, aby sme to urýchľovali?

rozhodovanie v živote

Zdroj: Shutterstock®

Rozhodovacie myšlienky

Aby som sa vyhla zbytočnému premýšľaniu a zvažovala, čo sa mi chce a čo nie a či je teraz ten pravý čas alebo nie a či radšej počkám, tak si jednoducho zavelím: TRI-DVA-JEDNA-ŠTART a idem a vykonám. Keď sa stopnú tie rozhodovacie myšlienky v zárodku, uvoľní nás to konať. Nedá sa to použiť na všetko, ale razom zistíte, že sa zopár zbytočne odkladaných vecí zbavíte raz-dva.

Odporúčame: Pozoruhodná morská riasa kelp: Zisti, v čom je bezkonkurenčná!

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Jana Mariaková 31.07.18 16:28

JM
karma
90.00

Som toho názoru, že najlepšie je potrebné veci vybaviť čo najskôr a neodkladat. Lebo keď ich odložím, stále pociťujem taký jemný vnútorný stres, že nie sú všetky veci vybavené. A tomu sa radšej vyhýbam.

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 01.08.18 13:25

MB
karma
98.00

Ja sa snazim pred sebou netlacit ulohy, lebo ma to stresuje, podla nalezitosti robim vsetko doradu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní