Sebarozvoj s koučkou: Čo so stratami?

Sebarozvoj s koučkou: Čo so stratami?

Nepoznám nikoho, kto by mal rád straty. Nikdy to nie je príjemný pocit, či už ide o peniaze, vzťah, prácu alebo víťazstvo v hádke. Poznám z praxe veľa kurióznych situácií, kedy sa ľudia snažili strate za každú cenu vyhnúť. Už len samotná predtucha, že o niečo prídeme, ovplyvňuje naše správanie.

„Naše skutočné šťastie sa nám často zjavuje vo forme bolestí, strát a sklamaní; ale buďme trpezliví a čoskoro ho uvidíme v jeho najvlastnejšej podobe.“

strach z neúspechu

Zdroj: Shutterstock®

Naša averzia voči strate je taká silná, že vedie k zvláštnemu, často deštruktívnemu konaniu. Práve vďaka poznatkom behaviorálnej ekonómie vieme, že averzia voči strate môže byť dôvodom, prečo ľudia robia rozhodnutia, ktoré nepôsobia rozumne. Napríklad, že sa zubami-nechtami držia niečoho, čo stratilo hodnotu alebo do hry vložia niečo cenné, hoci už o veľa prišli. Mne znalosť tejto zákonitosti pomáha rozumieť tomu, ako aj malá strata vedie k poklesu spokojnosti.

Janett Šimková kniha

Zdroj: Shutterstock®


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní