Ako sa starať o duševné zdravie? Nepodceňujte význam psychického zdravia!

Ako sa starať o duševné zdravie? Nepodceňujte význam psychického zdravia!

Z každej strany počúvame, ako si udržať zdravé srdce a kĺby do vysokého veku, alebo ako podporiť krásnu a mladistvú pleť. Zabúdať by sme však nemali ani na svoju myseľ. Starostlivosť o mentálne zdravie je nesmierne dôležité a nemali by sme ju zanedbávať. Skoliť človeka totižto dokáže nielen infarkt či rakovina, ale aj duševná choroba. Do tejto kategórie môžeme zaradiť ochorenia, ako je napríklad mentálna anorexia a iné poruchy príjmu potravy, schizofrénia, bipolárna afektívna porucha a mnohé ďalšie. Reč je tiež o rôznych depresiách, poruchách osobnosti či stresových poruchách a podobne. Ohroziť duševné zdravie pritom môžu rôzne rizikové faktory. Spomenúť môžeme nadmerné užívanie návykových látok, konflikty, stresujúce životné udalosti či nevhodný životný štýl. V dnešnom článku sa preto pozrieme na to, čo pre svoje duševné zdravie môže urobiť každý z nás. 

Starajte sa o fyzické zdravie

Duševné zdravie ide ruka v ruke s tým fyzickým. Hovorí sa predsa, že v zdravom tele zdravý duch. Preto by sme vždy mali dbať o psychické aj fyzické zdravie zároveň. Neignorujte rôzne zdravotné ťažkosti, vždy ich prekonzultujte s lekárom. Naše duševné zdravie môže totižto rýchlo podlomiť práve boj s nejakou vážnou chorobou. Veďte zdravý životný štýl, buďte aktívni, doprajte telu dostatok pohybu aj zdravej a vyváženej stravy. To je prvý krôčik k tomu, aby bolo zdravé naše telo i myseľ.

Odporúčame: Aké sú príznaky chrípky? Nepomýľte si ju s prechladnutím!

relax

Zdroj: Shutterstock®

Doprajte si dostatok oddychu i spánku

V rámci zdravého životného štýlu, ktorý má pozitívny vplyv na fyzické i duševné zdravie, nesmieme zabudnúť spomenúť ani dôležitosť dostatku spánku a oddychu. Deficit spánku predstavuje z dlhodobého hľadiska veľké riziko pre naše zdravie, mentálne i fyzické. Negatívne pôsobí na cievny systém, svalstvo, trávenie i mozog. Môže viesť k narušeniu emocionálnej stability jedinca. Dajte si vždy záležať na kvalitnom a dostatočne dlhom spánku. Rovnako popri aktívnom životnom štýle si neváhajte nájsť čas na poriadny oddych a relax. Je veľmi dôležité vedieť si poriadne oddýchnuť a uvoľniť sa, kedže dnešná moderná doba je veľmi uponáhľaná.

Prijímajte samých seba

Udržiavať a posilňovať naše duševné zdravie pomáha aj sebaúcta. Vážte si a prijmite samých seba. Je dôležité poznať samého seba, akceptovať svoje prednosti a rovnako aj svoje slabosti a nedostatky, prípadne na nich pracovať. Taktiež by sa človek nemal brať veľmi vážne. Ak máte pocit, že vašim problémom je nízka sebaúcta, skúste prísť na to, čo je príčinou tohto problému. Pochopenie a prijatie problému pomôže s jeho ľahším vyriešením a odstránením. Zlepšenie svojej sebaúcty má pozitívny vplyv na duševné zdravie.

Naučte sa lepšie zvládať stres

Na naše duševné zdravie má vplyv aj to, ako dokážeme zvládať stres. Nadmerný a dlhodobý stres škodí nášmu psychickému aj fyzickému zdraviu oveľa viac ako si myslíme. Má negatívny vplyv na imunitu, krvný tlak, tráviace procesy a rovnako i psychiku. Stres nie je možné vo svojom živote úplne eliminovať, preto je dôležité naučiť sa s ním pracovať. Je mnoho spôsobov, ako pracovať so stresom. Nájdite si to, čo vyhovuje najviac vám. Ak sa naučíte odolávať stresu, oveľa ľahšie bude pre vás i zdolávať rôzne životné prekážky, pričom si stále udržíte pevné mentálne zdravie.

hobby

Zdroj: Shutterstock®

Robte to, čo vás baví

Svoje mentálne zdravie môžeme podporiť aj tým, že budeme vo svojom živote robiť veci, ktoré nás bavia, či už vo voľnom čase, alebo čo sa pracovnej oblasti týka. Nájdite si vhodné koníčky, pri ktorých si aktívne oddýchnete, načerpáte energiu a podporíte pozitívne myslenie. Môže to byť maľovanie, starostlivosť o záhradu, turistika, rôzne druhy športov, pečenie, učenie sa jazykov a mnoho ďalšieho. Rovnako si neváhajte nájsť prácu, ktorá vás bude skutočne baviť. Nie je nič horšie, ako trčať v práci, ktorá človeka nenapĺňa a nevidí v nej zmysel. To môže mať poriadne škodlivý vplyv aj na mentálne zdravie a môže pokojne viesť k zlej nálade, negatívnemu mysleniu až depresívnym stavom.

Obklopujte sa dobrou spoločnosťou

Nášmu mentálnemu zdraviu prospeje aj to, ak sa budeme pravidelne stretávať a udržovať kontakt s ľuďmi, na ktorých nám záleží a ktorí sú pre nás v živote veľmi dôležitý. Vždy si vyberajte pre seba najlepšiu spoločnosť. Osoby, ktoré vám v živote skôr škodia a ťahajú vás ku dnu, rozhodne vo svojej blízkosti nepotrebuje. Udržujte naopak kontakt s dobrými priateľmi a rodinou. Obklopte sa ľuďmi, ktorí vás dokážu podržať v zlej situácii, ktorí vás podporia, budú sa s vami tešiť počas vašich úspechov a ktorí vás dokážu inšpirovať. Prípadné konflikty s blízkymi či rodinou sa snažte vyriešiť. I to je totiž jeden z činiteľov ohrozujúcich naše duševné zdravie.

odborná pomoc

Zdroj: Shutterstock®

Nebojte sa vyhľadať pomoc

Ako posledné ešte môžeme spomenúť, že v prípade, ak má človek pocit, že je jeho duševné zdravie ohrozené, nemusí sa vôbec obávať vyhľadať pomoc. Tú je možné nájsť napríklad aj u dobrého priateľa. Niekedy stačí, ak nás vypočuje niekto, kto nám rozumie. Vždy je tiež možné vyhľadať aj odbornú pomoc, napríklad psychológa. Ak vás niečo trápi, nesiete nejaké veľké bremeno, alebo prechádzate stresujúcimi životnými udalosťami, môže to byť ten najlepší spôsob, ako ochrániť svoje psychické zdravie.

Pozri aj: Účinky magnézia - skvelý pomocník nielen pre tehotné


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Magic Shop 11.03.21 14:12

MS
karma
-1.00

Skvelý článok, články na túto tému nájdete aj na našom blogu :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní