Je potrebné mať záľuby v dospelosti? Sú dôležitejšie, než si myslíte!

Je potrebné mať záľuby v dospelosti? Sú dôležitejšie, než si myslíte!

Myslíte si, že záľuby a koníčky, alebo ak chcete hobby, sú iba záležitosťou detí a dospievajúcej mládeže, respektíve jedincov v školskom veku? Zdá sa vám, že koníčky nemajú miesto v živote dospelých, neprinášajú žiadny osoh, dokonca že sú stratou času? V tom prípade sa skutočne veľmi mýlite. Na záľuby a voľnočasové aktivity by sme si mali vyhradiť čas v akomkoľvek veku. Vôbec pritom nezáleží na tom, o akom hobby je reč.

 Môže ísť o čítanie kníh, vyšívanie, hru na hudobnom nástroji, fotografovanie, športové aktivity, prácu na záhradke, maľovanie, vyrábanie rozličných ozdôb, pečenie, spievanie, učenie sa cudzích jazykov, turistiku, dobrovoľnícku činnosť, písanie príbehov a úvah. Prakticky čokoľvek, čomu sa chce človek venovať a čo mu robí radosť. A prečo je dôležité mať ten svoj koníček, či pokojne i viac? Takéto benefity ponúkajú! 

Spomalenie a čas pre seba

Moderná doba ide ruka v ruke s uponáhľaným životným štýlom, v ktorom majú svoje miesto hlavne práca a ďalšie povinnosti, napríklad starostlivosť o rodinu a domácnosť. Hobby predstavuje skvelý spôsob, ako na chvíľu spomaliť, pomáha človeku utiecť od každodennej reality. Čas, ktorý venujeme svojmu koníčku, je čas, ktorý venujeme hlavne sami sebe. Je to čas, ktorým rozhodne neplytváme, práve naopak. Venovanie sa nejakej záľube, ktorá nás robí šťastnými a pomáha nám rásť, je vždy dobre využitý voľný čas. 

Odporúčame: Najzaujímavejšie fakty o ľudskom tele: Počuli ste už o nich?

koníčky

Zdroj: Shutterstock®

Oddych a eliminácia stresu

Čas na koníčky by sme si mali nájsť z viacerých dôvodov. V prvom rade majú voľnočasové aktivity priaznivý vplyv na naše psychické zdravie. Ako sme spomenuli vyššie, pomáhajú nám uniknúť z každodenného kolobehu povinností. Naše záľuby nám tak môžu pomôcť uniknúť pred starosťami a hlavne nadmerným stresom. Dlhodobý stres môže mať postupne negatívny vplyv aj na fyzické zdravie. Mnohí si počas obľúbenej voľnočasovej aktivity dokážu dokonale oddýchnuť. Hobby predstavuje skvelý spôsob, ako po náročnom dni či týždni zrelaxovať. Hobby dokáže človeka dobiť energiou, zlepšiť mu náladu a ochrániť ho pred negatívnymi myšlienkami. Skrátka, venovanie sa tomu, čo nás baví, je jeden zo spôsobov, ako sa starať o svoje duševné zdravie

Zdravšie telo

Koníčky nám môžu dopomôcť aj k lepšiemu fyzickému zdraviu. Napríklad stres dokáže negatívne vplývať na našu imunitu, cievny systém, trávenie aj pokožku. A práve obľúbené voľnočasové aktivity nám pomáhajú so škodlivým stresom bojovať. Ešte viac nášmu telu dokáže prospieť koníček, ktorý predstavuje pohybovú aktivitu. Pravidelný pohyb je pre zdravie organizmu nevyhnutný. Je preto skvelé privítať medzi svoje koníčky aj nejakú formu pohybu. Môže ísť o beh, cvičenie jogy, bicyklovanie, ale aj turistiku a vychádzky do prírody. Taktiež sa ráta práca v záhradke. Pravidelný pohyb je dôležitý pre dobrý stav pohybového aparátu do vysokého veku, trávenie, činnosť mozgu aj dobrý spánok. 

voľnočasové aktivity

Zdroj: Shutterstock®

Rast vedomostí a rozvoj zručností

Dôvody, pre ktoré by si človek rozhodne mal nájsť nejaké koníčky, je rast vedomostí a rozvoj zručností. Nech sa už venujeme akejkoľvek voľnočasovej aktivite, ktorá nás baví, postupne rastú naše vedomosti, ktoré súvisia s predmetom nášho záujmu. Koníček nás dokáže priučiť mnohým veciam, a to bez povšimnutia či nejakého nátlaku z druhej strany. Je to preto, lebo danú činnosť robíme s radosťou a preto, lebo sami chceme. Sami sa k nej motivujeme. Samozrejme, konkrétnymi koníčkami si rozvíjame nielen vedomosti, ale aj najrozličnejšie zručnosti, či už sa týkajú práce na počítači, hry na hudobnom nástroji, alebo skrátka schopnosti robiť niečo, čo nedokáže každý. Naše vedomosti a zručnosti nám otvárajú v živote mnohé dvere. Koníček sa pre mnohých môže stať živobytím, iní môžu vďaka svojmu koníčku zaznamenať zlepšenie pracovného výkonu. V ďalšom prípade sa môže človek stať vďaka záľubám pri pohovore zaujímavejším kandidátom na pracovné miesto a niektorí vďaka svojmu hobby zase dostanú rôznorodé príležitosti. 

Sociálny kontakt

Ako posledné ešte môžeme spomenúť, že koníčky predstavujú skvelý spôsob, ako napĺňať svoju potrebu sociálneho kontaktu s ľuďmi. Samozrejme, v mnohých prípadoch si na svoj koníček vystačíme sami. Vyberieme sa sami fotografovať do prírody, maľujeme si v zavretej miestnosti alebo sa pustíme do knihy od obľúbeného autora. Je prospešné, ak nejaký čas trávime osamote. Zároveň však platí, že vďaka koníčkom môžeme spoznať veľké množstvo ľudí, najmä teda tých, s ktorými nás spája spoločná záľuba. Takéto osoby je možné stretnúť napríklad na rôznych kurzoch, prostredníctvom ktorých sa rozhodneme obohatiť svoje vedomosti a zručnosti z danej oblasti, alebo aj na rôznych online diskusných fórach a podobne. Koníčky sú zároveň skvelou témou na rozhovor, než už stretnete kohokoľvek. Vďaka ním je možné rozprúdiť debatu a dozvedieť sa o tom druhom niečo viac.

Odporúčame: Najväčšie mýty o starnutí: Čo neplatí o zdraví a živote vo vyššom veku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jozef Klement 30.11.21 13:54

JK
karma
-1.00

Koníčky sú podľa mna velmi dôležité pre človeka :) je to určitý druh psychohygieny a človek dokáťe pri tom zabudnúť aj na starosti, ktoré má + je to super zábava pokiaľ robíš niečo, čo ta naozaj baví :) ja som sa tak prednedávnom začal učiť šach a nesmierne ma to baví, už som si objednal aj nejake tréningy, aby som sa v tom zlepšil :) každy by mal mať niečo svoje

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní