Prečo nie sme šťastní? Tieto časté zlozvyky nás oberajú o šťastie!

Prečo nie sme šťastní? Tieto časté zlozvyky nás oberajú o šťastie!

Hovorí sa, že raz sme hore a raz sme zase dole. Mávame lepšie dni a skutočne skvelé dni, no z času na čas aj tie pochmúrne a plné smútku. Taký je však život. Je nevyspytateľný a nepredvídateľný. Samozrejme, v mnohých prípadoch je i taký, aký si ho vieme urobiť. To, že je nám občas smutno, je úplne normálne, no čo v prípade, ak pocity šťastia od nás akoby utekali a nikdy sa nechceli vrátiť? Viete o tom, že mnohými každodennými zlozvykmi si svoje šťastie môžeme od seba v podstate sami odháňať? V článku sa pozrieme na niekoľko zlozvykov, ktorých je najlepšie sa rýchlo zbaviť, aby bolo šťastných dní v našom živote čo najviac. 

Myslíme negatívne

Naše šťastie dokáže v prvom rade zničiť negatívne myslenie. Ak v našej mysli a v živote prevláda negativita a dokonca sa ešte aj obklopujeme negatívnymi informáciami, neustále myslíme len na zlé udalosti a všetky problémy sveta, je potom veľmi náročné pociťovať a prežívať nejaké väčšie šťastie a mať dobrú náladu. Ako prvé preto musíme zmeniť svoje myslenie. Áno, v živote sa dejú aj zlé veci, no nemôžeme sa na všetko pozerať len z tej horšej stránky. Je dôležité myslieť na to, že problémy sa dajú riešiť a každá zlá situácia je len dočasná. Otvorte sa pozitívnemu a optimistickému mysleniu a začnite svet vnímať aj z tej svetlej stránky.

Odporúčame: Kolega s chronickým ochorením: Ako mu byť oporou podľa psychológov?

čo ničí šťastie

Zdroj: Shutterstock®

Dokola sa zaoberáme minulosťou

Častým zlozvykom, ktorý nás oberá o pocity šťastia, je neustále sa obzeranie do minulosti. Samozrejme, je skvelé, keď myslíme na príjemné chvíle, ktoré sme prežili. Ak sa však dookola trýznime zlými rozhodnutiami a nesprávnymi krokmi, ktoré sme kedysi urobili, môže to viesť k veľkým problémom. Áno, je ťažké prestať myslieť na minulosť a neustále uvažovať o tom, čo by mohlo byť, ak by sme niečo spravili inak, no treba si uvedomiť, že nič zo svojej minulosti skrátka už nevieme zmeniť. Vieme sa z nej len poučiť. Zároveň nie je najlepšie ani neprestajne myslieť na budúcnosť, všetko neúnavne plánovať a vytvárať rozličné predstavy o tom, čo ešte len nastane. Často nám to potom spôsobuje vrásky na čele, stresuje nás to a vytvára rozličné obavy a pocity smútku. Najlepšie je skrátka myslieť najviac na prítomnosť a naučiť sa užívať si prítomné okamihy, vďaka čomu budeme i šťastnejší.

Snažíme sa o dokonalosť

I neustála snaha o dokonalosť nás môže veľmi rýchlo a na dlhú dobu pripraviť o šťastie. Mnohí sa stále ženú za vidinou akejsi dokonalosti, či už týkajúcej sa samotného jedinca alebo jeho života. Chceme dokonalú postavu, dokonalý úspech a výsledky v práci, dokonalého partnera a rodinu, dokonalé zážitky, nepripúšťame si žiadne chyby. Ak následne takúto absolútnu dokonalosť nevieme dosiahnuť, prichádza sklamanie, pocity smútku a zlyhania. Očakávanie dokonalosti od okolia môže byť následne i príčinou rôznych konfliktov. Najdôležitejšie je si uvedomiť, že nikto nie je dokonalý. Vždy sa nám na sebe či na okolí nebude niečo páčiť. Musíme sa to však naučiť akceptovať. Je dôležité si uvedomiť svoje nedostatky a chyby, prijať ich a prípadne postupne pracovať na ich odstránení. To môže zlepšiť rôzne oblasti života človeka oveľa viac, ako honba za dokonalosťou. Taktiež to človeka urobí šťastnejším a spokojnejším.

porovnávanie sa s ostatnými

Zdroj: Shutterstock®

Porovnávame sa s ostatnými

Porovnávanie svojho života so životom niekoho iného je skutočne veľkou chybou, kvôli ktorej od seba odháňame šťastie. U druhých ľudí si hneď všimneme ich úspech, talent či majetok, či už hovoríme o blízkych osobách alebo aj známych celebritách, o ktorých čítame v magazínoch alebo ich vidíme na obrazovkách. Ak sa však neustále budeme s niekým porovnávať, kto sa má podľa nášho názoru v živote lepšie, výsledkom bude jedine naša nespokojnosť, nízke sebavedomie a nešťastie. Porovnávanie sa s inými je skutočne škodlivý návyk, ktorého je potrebné sa zbaviť. Je potrebné si uvedomiť, že život každého je skrátka úplne odlišný, máme rozdielne životné skúsenosti, iné túžby a ciele. Oveľa šťastnejší budeme, ak sa budeme zameriavať len na seba. Ak sa nám niečo vo svojom živote nepáči, snažme sa to napraviť alebo zlepšiť, ale hlavne to robme pre seba. Vnímajme svoj vlastný pokrok, svoje napredovanie, svoje úspechy. To nám prinesie skutočný pocit šťastia. 

Necháme sa kontrolovať strachom

V živote by sme mali robiť hlavne to, čo nás robí šťastnými. Mali by sme mať svoje sny a ciele a snažiť sa o ich naplnenie. Ak nám však v snahe plniť si sny stojí strach, môže to byť obrovský problém. Nemali by sme dopustiť, aby náš život kontroloval strach, či už strach z neúspechu, prehry alebo zlej voľby. Nemali by sme dopustiť, aby strach robil za nás rozhodnutia. Takýto strach nás dokáže priam paralyzovať a postupne v živote okrádať o rozličné šťastné chvíle. Ešte raz pripomíname, že v živote by sme mali robiť to, čo nás robí šťastnými. Ak nás napríklad práca vôbec nenapĺňa, je možné uvažovať nad jej výmenou. Ak napríklad nevidíme spoločnú budúcnosť s partnerom, ktorého máme po boku, je tu tiež možnosť pouvažovať o zmene v živote. Zmena je niekedy to najlepšie, čo môžeme urobiť a nemali by sme sa jej báť. Nebojme sa tiež objavovať nové zážitky. Ak chceme cestovať či učiť sa nové veci, nikdy nie je neskoro a nikdy by nám v tom nemal brániť strach. Vďaka tomu budeme vo svojom živote omnoho šťastnejší.

smútok

Zdroj: Shutterstock®

Nie sme vďační za to, čo máme

Ako posledné môžeme ešte spomenúť, že o šťastie nás často oberá aj to, že skrátka nevieme byť vďační. Ak chceme viesť šťastnejší život, vždy by sme mali byť vďační za to, čo máme. Ako sme spomenuli vyššie, nemali by sme sa hnať za dokonalosťou, ale skôr pociťovať vďačnosť za to, akí sme, aké sú naše silné stránky a ako ich vieme v živote využiť pre svoj prospech. Nemali by sme sa porovnávať s ostatnými, ale naopak prejavovať vďačnosť za to, čo sami máme. Vďačnosť je skutočne dôležitým a hlavne účinným spôsobom, vďaka ktorému môžeme dosiahnuť šťastie. Každý deň musíme chápať ako novú príležitosť, či už príležitosť pracovať na svojich cieľoch, plniť si túžby a podobne. Pokojne si môžete viesť napríklad i denník vďaky, do ktorého si každý deň, týždeň či pokojne aj mesiac budete zapisovať, za čo počas uplynulého obdobia pociťujete skutočnú vďačnosť. Nemusia to byť len veľké veci, ale aj úplne maličkosti. Takto si budete môcť spätne odsledovať, čo všetko ste už v živote dosiahli a čo všetko máte.

Odporúčame: Najčastejšie choroby mileniálov: Zistite, čo trápi mladých do 35 rokov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní