Sezóna zeleného hrášku (pomáha aj s chudnutím)

Sezóna zeleného hrášku (pomáha aj s chudnutím)
  • 14.07.2016
  • Silvia Karasová

V týchto dňoch nájdeme drobný zelený hrášok na trhoch, v záhradkách, aj v obchodoch. Doprajte si jeho príjemné sladkastú chuť, no nielen s cieľom gurmánskeho potešenia.

Hrášok sa vyznačuje skvelými zdravotnými účinkami, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Ak ste o nich dodnes nepočuli, čítajte ďalej. Dnes vám totiž predstavíme hrášok z podoby, ktorá vám môže zmeniť k lepšiemu vaše stravovacie návyky. 

Odporúčame prečítať: Akú energiu načerpáte v lese, pri mori, na lúke, v jaskyni, či pri jazere?

Sezóna zeleného hrášku

Zdroj: Shutterstock®

Čo zelený hrášok obsahuje?

Z vitamínov v ňom objavíme skupiny vitamínov B, ďalej vitamín C, E a K. Hrášok obsahuje taktiež veľa vlákniny, ďalej železo, zinok, draslík, horčík, kremík, mangán, či fosfor. Vďaka obsahu kyseliny listovej je ideálny pre ľudí trpiacich srdcovo-cievnymi ochoreniami, ale aj pre tehotné ženy.

Odporúčame prečítať: 3 hlavné dôvody, prečo jesť avokádo

Účinky zeleného hrášku

Vďaka spomínanej vláknine nám jeho pravidelná konzumácia môže pomôcť upraviť trávenie.

Množstvo vitamínov a minerálov je zaručeným zdrojom energie, dupľom ak trpíte jej dlhodobým nedostatkom.

Sezóna zeleného hrášku

Zdroj: Shutterstock®

Hrášok pomáha aj pri chudnutí.

Stabilizuje hladinu cukru v našom tele, čím utíši nezmyselný hlad a najmä túžbu po sladkom. Znižuje tiež hladinu cholesterolu v tele a na dôvažok ho zbavuje toxických usadenín.

Vitamín E v hrášku nám pomáha uzdravovať pleť a udržiavať našu pokožku v zdravom stave. Podobne zvyšuje aj kvalitu našich vlasov a nechtov.

Ďalšie minerály pomáhajú budovať aj silnejšie kosti, povzbudzujú taktiež aktivitu nášho mozgu, takže sa odporúča tak deťom, ako aj seniorom. 

Odporúčame prečítať: 6 trikov, ktoré vám pomôžu za pár sekúnd očistiť vajíčka a zeleninu

Sezóna zeleného hrášku

Zdroj: Shutterstock®

Ako hrášok uskladniť?

Po kúpe by sme ho mali držať v chlade, ideálne v chladničke, kde vydrží približne dva-tri dni, neskôr môže zhorknúť. Pokiaľ chcete hrášok zamraziť, najprv ho blanžírujte v slanej vode približne 2 minúty, tak preceďte, nechajte vychladnúť a tak ho uložte do nádob vhodných do mrazničky.

NÁŠ TIP: Zelený hrášok je najlepšie jesť v jeho čerstvom stave. Ak sa ho predsa len rozhodnete uvariť, varte ho veľmi krátko, aby ste v ňom nezabili všetky vitamíny. Tak ho prelejte studenou vodou, aby si udržal svoju krásnu zelenú farbu.  

Odporúčame prečítať: Spoznajte tropické ovocie LONGAN


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Soňa Krátka 04.07.16 06:17

SK
karma
114.00

par sacikov mam uz namrazenych

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 04.07.16 07:22

karma
108.00

Už mám namrazené,hrášok milujeme.

  • 0
Odpovedať

Lenka Lapuniková 04.07.16 09:13

LL
karma
-1.00

Aj ja som už zamrazila.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 04.07.16 18:25

MC
karma
109.00

nová úroda je už v mrazáku.

  • 0
Odpovedať

Erika Špacírová 05.07.16 10:57

karma
93.00

mám rada hrášok

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 14.07.16 20:30

MZ
karma
-1.00

Celá naša rodina milujeme mladý hrášok :)

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 06.11.21 11:41

KS
karma
133.00

Hrášok mi nijako nevadí, ale ani nijako extra nechutí :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní