Slávne potopené mestá: Tajomstvá skryté pod hladinou vody

Slávne potopené mestá: Tajomstvá skryté pod hladinou vody
  • 23.06.2019
  • Michaela Kožáková

Videli ste film Aquaman? Fascinujú vás potopené mestá? Milujete históriu a legendy? Radi sa potápate a objavujete tajomstvá podmorských svetov? Ak ste odpovedali áno, tak tento článok je ako „ušitý“ pre vás. Čítajte ďalej a nechajte sa previesť tými najkrajšími a najzáhadnejšími dávnymi mestami, ktoré sú na veky ukryté hlboko pod hladinou.

Pozri aj: Sólo cestovanie? Máme pre teba tipy na skvelú letnú dovolenku

Dwarka

Zdroj: Shutterstock®

Dwarka

Dwarka, mesto ležiace na brehu Indického oceánu, je rodným mestom Krišnu, kde žil ako kráľ aj so svojimi manželkami. Skutočná Dwarka, pozostávajúca zo sedemdesiattisíc zlatých a strieborných palácov, dnes leží asi dvadsať metrov pod hladinou oceánu, kam sa potopila po tom, ako Krišna mesto opustil. Nedávne archeologické výskumy objavili nálezy, ktoré poukazujú na deväťtisíc ročnú existenciu mesta.

Kleopatrin palác, Alexandria, Egypt

Len pár metrov od brehov Alexandrie pod hladinou leží údajne palác egyptskej kráľovnej Kleopatry.  Pred tisícštyristo rokmi v Egypte došlo k ničivému zemetraseniu a obrovskému cunami, ktoré zasiahlo pobrežie veľkého mesta Alexandria. Archeológovia našli viac ako 140 artefaktov a odborníci sa domnievajú, že objavili hrobku Kleopatry v ruinách tohto potopeného mesta. Nanešťastie pre milovníkov potápania bola vylovená väčšina z nálezov a tie sú umiestnené v múzeu. Môžete však preplávať pomedzi niekoľkými stĺpmi, zazrieť obrovské kamenné misy, kamene s egyptskými nápismi a dve hlavy sfingy. 

Port Royal, Jamajka

Zdroj: Shutterstock®

Port Royal, Jamajka

Mesto Port Royal prezývali najskazenejším a najbohatším miestom na Zemi. Vďaka svojej polohe, kontrolou nad obchodom aj pirátstvu mesto rástlo a silnelo. Tento dávny „brloh” pirátov, prostitútok a otrokov bol v roku 1692 zničený zemetrasením a dve tretiny mesta sa prepadli do oceánu. Boh sa nahneval? Medzi vzácnymi artefaktmi archeológovia našli aj ručičkové hodinky niektorého z obyvateľov. Podľa špeciálnych prístrojov sa zistilo, že ručičky sa zastavili na 11:34. Vďaka tomu sa vedci domnievajú, že prvé otrasy prišli v tomto čase.

Pyramída Yonaguni, Japonsko

Toto potopené tajomstvo leží kúsok od južného brehu ostrova Yonaguni. Pyramída bola objavená japonským potápačom Kihachirom Aratakeom v roku 1985. Stavba má schodiskovú štruktúru a je podobná tým v Mexiku a Strednej Amerike. Podľa archeológov je pyramída stará viac ako desaťtisíc rokov a často ju spájajú s civilizáciou Mu, ktorá žila v oblasti Tichého oceána. Je pravdepodobné, že osud civilizácie, ktorá vybudovala pyramídu Yonaguni, bol spečatený masívnou tektonickou aktivitou, ktorá spustila cunami a následný vzostup hladiny mora. 

Kekova

Zdroj: Shutterstock®

Kekova

Kekova je malý ostrov na juhu obľúbeného Turecka. Nachádza sa neďaleko Demre v provincii Antalya. Na severnej strane ostrova sú čiastočne potopené ruiny Dolchiste / Dolikisthe, starobylého mesta, ktoré bolo zničené zemetrasením počas druhého storočia. Napriek nešťastiu stále rozkvitajúce mesto bolo v byzantskom období prestavané, nakoniec však bolo nadobro opustené kvôli arabským vpádom. Pozostatky mesta zahŕňajú niekoľko domov, verejných budov, ktoré je možno zahliadnuť dokonca i z lode. 

Pavlopetri

Zdroj: Shutterstock®

Pavlopetri, Grécko

Toto mesto je pravdepodobne najstaršie potopené mesto na svete. V roku 1904 bolo nájdených niekoľko zrúcanín antického mesta pod hladinou mora v južnej Laconii. Dr. Nicholas Flemming spolu so skupinou archeológov z Univerzity Cambridge v roku 1968 objavil vzácne praveké mesto s mnohými budovami, ulicami a dokonca aj námestiami, ktoré je datované do obdobia Mykénskej civilizácie, 1680 – 1180 pred naším letopočtom. Pod vodou sa nachádzajú aj pozostatky cintorína, chrámov, domov a potrubného systému. Podľa predpokladov bolo mesto potopené kvôli zemetraseniu, a to približne v roku tisíc pred naším letopočtom.

Baia

Zdroj: Shutterstock®

Baia, Taliansko

Baia bolo staroveké rímske mesto ležiace na severozápadnom pobreží Neapolského zálivu, dnes obec Bacoli. Kedysi toto populárne letovisko v staroveku konkurovalo Pompejám a zbohatlíckemu, vilami zastavanému Capri. Niektoré z pozostatkov mesta sú dnes uložené v Parco Archeologico delle Terme di Baia, ale väčšina tohto starobylého mesta sa potopila do Neapolského zálivu kvôli masívnemu poklesu pobrežia, ktoré spôsobila sopečná činnosť. Archeológovia stále objavujú zdobené sochy, siete ciest, bohaté mramorové podlahy a mozaiky pod hladinou mora.

Olous

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšími zaujímavými antickými mestami, ktoré skončili pod tichými hladinami vôd, sú napríklad Dunwich v anglickom Suffolku, Olous neďaleko Kréty, starobylý Thonis alebo Herackleion pri Alexandrii, Atlit Yam v Stredozemnom mori, Neapolis pri Tunisku. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Ľubica Šťastná 23.06.19 06:25

ĽŠ
karma
100.00

Zaujímavé dávne mestá na veky ukryté hlboko pod hladinou.

  • 1
Odpovedať

Mária Chromíková 23.06.19 11:06

MC
karma
109.00

Myslela som že už objavili aj Atlantídu...

  • 0
Odpovedať

Michal Richard Bohus 23.06.19 11:16

MRB
karma
100.00

takze min. 9000 rokov stare mesta po celom svete a nasi zapredany historici nas chcu presvedcit, ze sme vyliezli z bazin 500 nl. este budeme prekvapeny, co sa najde pod roztopenym ladom v gronsku a polarnom kruhu aj ked dokazov je dostatok, ze nie sme ani prva, ani druha ani tretia civilizacia... len miesto technokratickej spolocnosti boli viac biogenne ale znalostami daleko pred nami.

  • 0
Odpovedať

Barbora Kubelková 24.06.19 08:01

karma
113.00

Krása, len škoda, že mám strach z potápania..

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.06.19 13:33

JK
karma
100.00

Tak to som vôbec netušila rada som si prečítala

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 25.06.19 22:09

ĽU
karma
100.00

zaujímavé a tajomné mestá

  • 0
Odpovedať

Alica Mareková 04.08.20 15:33

AM
karma
-1.00

netušila som, že je toľko potopených miest.

  • 0
Odpovedať

Kristína Sekeráková 15.02.21 20:13

KS
karma
133.00

Zaujímavá a bájna história :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní