Správny pitný režim počas leta: Čo by sme mali vedieť a dodržiavať?

Správny pitný režim počas leta: Čo by sme mali vedieť a dodržiavať?

Naše telo je z obrovskej časti tvorené práve vodou, ktorá v ňom plní veľa nezastupiteľných funkcií. Rozpúšťajú sa v nej mnohé vitamíny i živiny, má teda význam pri trávení aj absorpcii potravy, taktiež je dôležitá z hľadiska regulácie telesnej teploty či krvnej cirkulácie, podporuje odstraňovanie toxínov a odpadových látok z tela, taktiež prispieva k ochrane tkanív a orgánov a má množstvo ďalších funkcií. Správny pitný režim má preto pre správnu funkciu organizmu obrovský význam. O to viac by sme si na príjem tekutín mali dávať pozor hlavne počas leta. Okrem iného napríklad strácame počas leta nadmerným potením i nadmerné množstvo tekutín. Človeka počas tohto obdobia oveľa ľahšie a rýchlejšie potrápia príznaky dehydratácie. Aký je teda správy pitný režim počas leta?

Koľko by sme toho mali vypiť?

Základnou otázkou pravdepodobne je, koľko tých tekutín by sme vlastne počas dňa mali vypiť. Vo všeobecnosti sa hovorí o priemernom objeme okolo 2 až 2,5 litra na dospelého človeka, môže však ísť aj o 1,5 až 3 litre tekutín denne. Spravidla sa počíta s objemom 20 až 40 ml tekutín na 1 kg hmotnosti človeka. Príjem takéhoto množstvo tekutín je vhodné si aspoň približne sledovať. Ideálne je pritom rozdeliť si príjem tekutín priebežne počas celého dňa. Ráno je najlepšie začať jedným alebo dvomi pohármi vody. Nárazové pitie väčšieho množstva tekutín, aby sme napravili nedostatočný pitný režim, nie je úplne vítané, najmä nie vo večerných hodinách, kedy sa človek môže budiť s potrebou ísť na toaletu.

Nie je úplne vhodné orientovať sa pri prijímaní tekutín výhradne pocitom smädu. Niektorí jedinci skrátka pociťujú smäd oveľa menej, často sa to stáva napríklad u starších jedincov. O to dôležitejšie je presne sledovať, koľko počas dňa vypijeme, rovnako treba sledovať pitný režim detí. V niektorých prípadoch je tiež potrebné telu doplniť ešte viac tekutín, a to hlavne počas fyzicky náročnej práce, pri športovaní, turistike, taktiež počas skutočne horúcich dní. Na svoj pitný režim treba dávať pozor aj počas cestovania či pobytu na kúpalisku alebo pri mori. Najmä počas leta je vhodné mať fľašu s tekutinami stále pri sebe. 

Odporúčame: Poznáte írsky mach? Zistite, prečo ho privítať aj vo svojej kuchyni!

čo piť počas leta

Zdroj: Shutterstock®

Treba voliť správne tekutiny!

Zhruba sme si vysvetlili, koľko tekutín by sme svojmu telu mali každý deň dopĺňať, no nemenej dôležité je aj to, o aké tekutiny ide. Hlavnou zložkou pitného režimu by počas leta, aj v ktoromkoľvek inom ročnom období, mala byť vždy len a len čistá voda. V ideálnom prípade by mala mať voda izbovú teplotu alebo byť len mierne chladná. Ľadová voda s kockami ľadu nie je tým pravým, čo by sme chceli liať do rozhorúčeného tela. Pocit ochladenia a osvieženia trvá len kratučko, voda sa rýchlo odparí, v závere nám môže byť ešte teplejšie a navyše si koledujeme minimálne o škriabanie v hrdle či dokonca ochorenie horných dýchacích ciest. 

Pitný režim je v lete vhodné doplniť rôznymi minerálnymi vodami a veľmi vhodné sú na počudovanie aj čaje. Napríklad mätový čaj má chladivé účinky a je ho možné piť mierne teplý či zľahka vychladený s kúskami limetky alebo citróna. Vhodné sú aj doma pripravené ovocné alebo zeleninové šťavy, ktoré je najlepšie ešte zriediť vodou, okrem toho aj domáce ovocné limonády bez cukru. Do pitného režimu počas leta by sme veľmi nemali zaraďovať rôzne sýtené nápoje a limonády plné cukru, energetické nápoje, alkohol, taktiež nemôžeme počítať k potrebnému objemu tekutín kávu či mlieko. 

ovocie plné vody

Zdroj: Shutterstock®

Doplňte telu tekutiny aj inak

S dopĺňaním tekutín nám môžu v lete okrem vody a vhodných nápojov pomôcť aj mnohé potraviny, či už rozličné druhy ovocia a zeleniny. Viaceré chutné plody sú totiž z veľkej časti tvorené práve vodou. Medzi zeleninu a ovocie s vysokým podielom vody radíme v prvom rade dyňu červenú, inak nazývanú aj ako červený či vodný melón. Ide v podstate o jednu z najobľúbenejších letných potravín malých i veľkých. Keď si budete nabudúce pochutnávať na osviežujúcom melóne, verte, že svojmu telu vďaka nemu dopĺňate i veľké množstvo tekutín. Lahodný melón až z 90 percent tvorí voda. Skvelé sú aj rozličné citrusové plody, napríklad osviežujúce grepy, okrem nich aj jahody. I skvelá letná cuketa v sebe ukrýva okolo 90 až 95 % vody a je možné z nej pripraviť rozličné chutné a ľahké pokrmy. V lete si rovnako nezabudnite pravidelne dopriať čerstvý šalát s paradajkami a uhorkami, ktoré sú rovnako plné vody. Tekutiny vám v lete doplnia aj polievky, mnohé z nich sú skvelé aj mierne ochladnuté až studené. 

dahydratácia

Zdroj: Shutterstock®

Čo môže spôsobiť dehydratácia?

Na záver si ešte môžeme pripomenúť, akými spôsobmi nám dáva telo jasne najavo, že je čas si doplniť tekutiny. Na nedostatočný pitný režim nás veľmi rýchlo upozorní moč. Ak si na toalete všimneme, že moč je skutočne veľmi tmavý a je ho výrazne cítiť, je potrebné si doplniť tekutiny, pretože telo trpí na ich nedostatok. Taktiež keď je frekvencia močenia nízka, rovnako to zvyčajne znamená nepostačujúci príjem vody. Medzi varovné signály nedostatku tekutín radíme ďalej nadmerné sucho v ústach aj problémy so suchou kožou. V niektorých prípadoch dokonca v dôsledku nedostatočného príjmu tekutín zbytočne jeme. Neraz sa totiž stane, že nedostatok vody sa vlastne prejaví hladom. Ak často pociťujete hlad, skúste sa vždy najskôr napiť a počkať. Ak hlad pretrváva aj po 15 či 20 minútach, vtedy je naozaj čas jesť. Dehydratácia ďalej môže spôsobiť bolesti hlavy a závraty, nadmernú únavu, taktiež i tráviace ťažkosti. Nedostatočný príjem tekutín je napríklad pomerne častou príčinou zápchy.

Odporúčame: Mávaš problémy so sústredením? Tak toto musíš vyskúšať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní