Starostlivosť o chladničku: Ako často a čím ju čistiť?

Starostlivosť o chladničku: Ako často a čím ju čistiť?

Niektoré spotrebiče v domácnosti si vyžadujú od náš vyššiu pozornosť a starostlivosť. Patrí medzi ne aj chladnička, nakoľko je v nej uložené jedlo a my nemôžeme dopustiť, aby zanedbaná údržba chladničky spôsobila, že sa v jej vnútri rozmnožia baktérie a bude tak v podstate ohrozené aj naše zdravie.

Skúste porozmýšľať, kedy ste naposledy čistili svoju chladničku. A viete vlastne, ako často ju treba čistiť a čím, aby bol efekt čo najlepší? I tieto otázky vám zodpovie nasledujúci článok. K tomu sa dozviete aj to, ako by mali byť umiestnené potraviny v chladničke. Keď ide o zdravie, kompromisy neexistujú, preto sa pustime do toho. Veď si len predstavte, že zanedbaná chladnička obsahuje toľko baktérií ako napríklad záchodová doska, ba aj viac. Preto si treba starostlivosť o tohto domáceho pomocníka naozaj zautomatizovať.

Ako často čistiť chladničku?

Možno na pravidelnú údržbu chladničky zabúdate alebo jej nevenujete pozornosť, lebo sa vám zdá na prvý pohľad čistá. No pozor, letmý pohľad do chladničky nemusí zachytiť potencionálne nebezpečenstvo. Vo zvyškoch ovocia či zeleniny sa celkom rýchlo rozmnožujú baktérie a rovnako aj na sklenených poličkách, kde dochádza k hromadeniu tukov a ich rozkladu. Výnimočnou nie je pri neudržiavanej chladničke ani pleseň. Tá sa často nachádza napríklad v oblasti odtoku kondenzátu v zadnej časti.

Pokiaľ už zacítite z chladničky nepríjemný zápach, býva to signál, že chladnička nevyhnutne potrebuje vyčistiť. Štandardne sa však odporúča rozložiť si čistenie chladničky na dve fázy, a to rýchle čistenie jedenkrát za sedem až desať dní a potom hĺbkové čistenie, a to zhruba raz za mesiac.

Neprehliadni: Super tipy do domácnosti: Špičkových vychytávok nie je nikdy dosť

špinavé chladničky

Zdroj: Shutterstock®

Postup a účinné prostriedky pri čistení chladničky

Spomínané rýchle čistenie chladničky, ktoré by malo prebehnúť aspoň raz za desať dní, znamená, že sa z jej plôch odstránia najhrubšie nečistoty. Pri tomto zbežnom čistení sa chladnička nemusí vypínať. V prvom rade treba skontrolovať stav potravín a surovín v chladničke, vyhodiť všetko po expirácii a taktiež zeleninu či ovocie už v nevyhovujúcom stave či dokonca s náznakom plesne. Vždy pred vyčistením konkrétnej police vyberte všetky potraviny na nej a po vyčistení ich hneď vráťte. Postupujte rýchlo, hubkou alebo handričkou z mikrovlákna namočenými v teplej vode so saponátom očistite všetky znečistené miesta a hlavné plochy. Tie následne ešte prejdite suchou handričkou. Očistite aj vonkajšiu časť chladničky, teda dvierka a špeciálnu pozornosť venujte madlu chladničky.

Raz do mesiaca by malo dôjsť k hĺbkovej očiste chladničky, čo znamená, že ju treba odpojiť zo zdroja elektriny, vypratať, odmraziť a dôkladne poumývať všetky plochy, boxy aj škáry. Okrem vnútra umyte aj vonkajšie povrchy a nezabudnite ani na tesnenie, ktoré treba taktiež po umytí dobre osušiť. Sklenené poličky a všetky vysúvateľné prvky (predovšetkým boxy na uskladnenie ovocia a zeleniny) najlepšie umyjete vo vani či sprchovom kúte.

čistenie chladničky

Zdroj: Shutterstock®

Svoju chladničku viete vyčistiť a vydezinfikovať vďaka klasike, akou je vlažná voda s octom, ale účinná je aj vlažná voda so sódou bikarbónou, ktorá vodu zmäkčí a uvoľnia sa tak aj zažraté nečistoty. Samozrejme, použiť môžete aj vodu s trochou saponátu a v obchodoch nájdete aj špeciálne čističe na chladničku, ktoré môžu mať špeciálne preventívne prídavné látky proti rýchlemu množeniu baktérií a plesní. Ako sme už spomínali, využiť pri umývaní a utieraní môžete hubky i handričky z mikrovlákna a ťažšie dostupné škáry ľahko vyčistíte za pomoci použitia vatových tyčiniek do uší. Nezabudnite na žiadne miesto a všetko potom dôkladne poutierajte dosucha. Raz za čas treba vyčistiť a zbaviť prachu aj mriežku na tepelnom výmenníku chladničky, ktorý sa nachádza na zadnej strane a má podobu mriežky. Vrstva prachu na nej môže spôsobovať zvýšenú spotrebu chladničky.

Správne skladovanie potravín v chladničke

Aj skladovanie potravín v chladničke má svoje zásady, pri dodržiavaní ktorých zabezpečíte, aby sa v jej vnútri nemiešali pachy, nedošlo ku kontaminácii a taktiež, aby zostali potraviny a suroviny na varenie čo najdlhšie čerstvé. Z tohto posledného aspektu je dôležité, aby bolo v chladničke zabezpečené ideálne prúdenie studeného vzduchu. Napríklad jogurty či potraviny v téglikoch a nádobkách naukladané na seba zamedzujú tomuto prúdeniu a ich trvanlivosť sa tak znižuje. Rovnako nepriaznivo pôsobí, keď je chladnička príliš preplnená a potraviny naukladané tesne vedľa seba. Taktiež sa vyvarujte umiestňovaniu teplého jedla do chladničky. Uvarené jedlo do nej dajte až vtedy, keď vychladne na izbovú teplotu.

umiestnenie potravín v chladničke

Zdroj: Shutterstock®

Prenikaniu a miešaniu pachov zabránite tak, že potraviny budete mať v chladničke uzavreté vo vzduchotesných nádobách. Načaté balenia potravín nenechávajte len tak v pôvodnom obale, prebaľte ich napríklad do fólie.

Čo s týka umiestnenia potravín v chladničke, treba sa držať teplotných zón. Teplota v chladničke je na rôznych miestach iná, pretože rôzne typy potravín majú na skladovanie iné nároky. Držte sa toho. Vo všeobecnosti platí nasledovné.

  • Do dolných boxov umiestňujte zeleninu a ovocie.
  • Polička nad boxmi býva najchladnejším miestom a zároveň je to najideálnejšie stanovisko pre umiestnenie mäsa. Výhodou je i to, že prípadná krv či šťava z mäsa nekontaminuje potraviny uložené nižšie.
  • Vnútorná strana v dvierkach je najteplejšou oblasťou chladničky, do ktorej spodnej časti dávajte predovšetkým nealkoholické nápoje a v hornej časti sa počíta s umiestnením vajíčok. Patrí sem aj otvorený kečup či horčica
  • Do strednej poličky môžete pokojne uskladniť mliečne produkty, ako sú jogurty, tvarohy, maslo, ale je tu vyhovujúca teplota aj pre šunku či dezerty.
  • V hornej poličke chladničky býva teplota vyššia a je to najlepšie miesto na uskladnenie uvareného jedla, ktoré je určené na konzumáciu v krátkej dobe. Pobyt v hornej časti chladničky vyhovuje aj vínu.

Zaujme ťa: Pozor na falošné potraviny: Možno máš tieto fejky doma aj ty


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Ľubica Šťastná 04.01.20 07:46

ĽŠ
karma
100.00

Veľmi dobré rady!

  • 1
Odpovedať

Marta Kendrová 28.01.20 20:14

MK
karma
100.00

polepším sa;))

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní