Kontajnerové domy: 4 najväčšie výhody a nevýhody!

Kontajnerové domy: 4 najväčšie výhody a nevýhody!
  • 05.10.2022
  • Veronika Nemčeková

Kontajnerové domy predstavujú alternatívny spôsob bývania, ktorý narastá na popularite nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Ako každý typ obydlia, aj táto stavba más svoje pre a proti.

Prečítajte si, prečo sa oplatí zaobstarať si kontajner na bývanie. Pozreli sme sa aj na faktory, ktoré by vás od bývania v dome z kontajnera mohli odradiť.

1. výhoda: Prijateľná cena

Prvou a pre mnohých významnou výhodou kontajnerového domu je jeho pomerne nízka cena. V dnešnej dobe, keď ceny nehnuteľností stúpajú závratnou rýchlosťou, predstavuje tento typ obydlia príjemnú alternatívu ku klasickým stavbám.

Ceny sa, samozrejme, odvíjajú od typu kontajnera, prevedenia aj rozlohy, ktorú si zvolíte. Kontajner s obytnou plochou 20 m2 sa dá kúpiť za niečo cez 35-tisíc eur. Ide teda o vhodné bývanie pre mladých, ktorí sa chcú osamostatniť. Kontajnerový dom sa dá využiť aj ako záhradná chatka.

Základná konštrukcia obsahuje tepelnú izoláciu, na prienik svetla a vetranie sa zvyčajne používajú plastové okná. Súčasťou býva exteriér a interiér vo vyhotovení OSB dosky spoločne s elektrickou a vodovodnou predprípravou.

Za každú ďalšiu izbu sa, samozrejme, pripláca. Luxusnejšie verzie mávajú vyšší strop, obklad stien z preglejky alebo drevené okná. Niektoré sú dokonca energeticky sebestačné a nepotrebujú byť pripojené na inžinierske siete.

Odporúčame: TOP nápady ako zariadiť malý byt: Vaše kráľovstvo bude dokonalé!

2. výhoda: Ekologickosť

Na tento typ bývania sa využívajú okrem novovyrobených aj oceľové kontajnery pôvodne určené na lodnú dopravu. Istým spôsobom dávate tak odpadu šancu slúžiť ďalej. Ich pretvorenie na domov je preto udržateľným a ekologickým spôsobom bývania. Materiály, z ktorých sa vyrába skelet, sa dajú opätovne použiť.

Keďže ide o rozlohovo menšie stavby, musíte sa pohrať s interiérom tak, aby bol funkčný. Na hlúposti v ňom totiž nie je miesto. Môže sa teda stať, že budete kupovať menej vecí, ktoré sa vám síce páčia, no reálne ich nepotrebujete.

3. výhoda: Premiestniteľnosť

Lodné kontajnery sú vytvorené tak, aby bolo možné ich prenášať z miesta na miesto. Mnohé kontajnerové domy majú namontované kolesá, čo ešte zvyšuje možnosti ich presunu.

Ak vám nevyhovuje váš pozemok, alebo sa potrebujete odsťahovať do iného mesta, stačí ak dom necháte presunúť inam. Mobilný dom z kontajnera môže slúžiť aj na oddych na samote, kde poskytuje útočisko pred ruchom veľkomesta.

4. výhoda: Rýchlosť montáže

V porovnaní s inými typmi stavieb sú kontajnerové domy kráľmi rýchlej inštalácie. Tieto sa montujú, pričom jednotlivé časti sú zväčša dopredu pripravené a na mieste, kde bude kontajner stáť, sa upravia podľa potrieb. Skladanie jednotlivých častí a ich doladenie môže trvať od 4 do 6 týždňov.

Vyskúšajte: Umývanie okien: Takto to zvládnete rýchlo a bez šmúh!

Ani napriek všetkým výhodám nie je tento typ bývania dokonalý. Prečítajte si, aké nevýhody môže mať bývanie v kontajnerových domoch.

1. nevýhoda: Komunikácia so stavebným úradom

Slzu vyronia napríklad ľudia, ktorí nenávidia byrokraciu a návštevu úradov. Komunikácia so stavebným úradom je, žiaľ, nutná, pretože musí posúdiť, či budete potrebovať stavebné povolenie.

Pozitívom je, že zväčša stačí miestnym orgánom len ohlásiť stavbu bez toho, aby ste museli žiadať o povolenie stavať. Všetko však závisí od daného miesta a príslušného úradu. Najlepšie je vopred sa informovať o možnostiach.

2. nevýhoda: Limitujúci priestor

Keďže poväčšine ide o rozlohovo menšie stavby, ste pri zariaďovaní interiéru limitovaný priestorom i tvarom, ktoré sú pre kontajner typické. U niektorých ľudí však práve tento fakt môže podnietiť kreativitu a prídu s nápaditými a praktickými riešeniami, aby zariadili vnútro tak, že bude krásne a funkčné zároveň. Dôležité je priestor zbytočne nezapratať, aby nepôsobil stiesnene.

Pozri aj: Najhoršie dizajnové trendy: Tomuto sa v interiéri radšej vyhnite!

3. nevýhoda: Financovanie

Kontajnerové domy zaraďujeme spolu s mobilnými domami, houseboatmi či hlinenými domami medzi netradičné formy bývania. Ak by ste chceli takéto bývanie financovať prostredníctvom hypotéky, pravdepodobne budete sklamaní.

Banky nevedia poskytnúť hypotéku, ani založiť tieto formy bývania. Dôvodom je nestabilnosť ich konštrukcií a slabšia odolnosť voči poveternostným podmienkam. Takéto bývanie je zväčša umiestnené v lokalitách, kde nie sú inžinierske siete a nie je možné si v nich ani zriadiť trvalý pobyt.

Dobrou správou je, že mnohé firmy, ktoré takéto domy predávajú, ponúkajú klientom možnosť kúpiť si kontajnerový dom na splátky. Založenie nehnuteľnosti nebýva potrebné, úroky sa pohybujú okolo 5 % a splatnosť sa hýbe v rozmedzí 20 až 40 rokov.

4. nevýhoda: Korózia

Je samozrejmé, že kontajnerové domy bývajú ošetrené látkami, ktoré majú zabraňovať korózii, no nebude to úplne odolný materiál navždy. Problémy môžu nastať v prípade použitia nekvalitnej izolácie. Tú je odporúčané spraviť z vonkajšej i vnútornej strany. Aby ste problémom predišli, vsaďte na výrobcu, ktorému dôverujete.

- Anketa

PÁČIA SA VÁM KONTAJNEROVÉ DOMY AKO ALTERNATÍVNY SPÔSOB BÝVANIA?

Odpovedalo 51 ľudí  

áno
92%
nie
8%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní