Štípanie jazyka z niektorých druhov exotického ovocia, prevažne ananásu a kiwi, dokáže poriadne znepríjemniť celkový vzťah k inak zdravej potravine. Niekomu toto ovocie len nepatrne dráždi ústnu dutinu, ale hneď to aj prejde. Sú však aj ľudia, ktorí mohli ananás či kiwi ochutnať len prvý a posledný raz v živote, pretože to bol pre nich nezabudnuteľný zážitok, ktorý môžeme pokojne nazvať aj dlhotrvajúcou traumou. Stáva sa niečo podobné aj vám? Tak potom čítajte ďalej a zistite, prečo k tomuto podráždeniu vlastne dochádza a ako si môžete v takom prípade účinne pomôcť.
Zaujme ťa: Malinový jazyk: Nedostatky akých vitamínov či ochorení signalizuje?
Privysoká daň za exotické chúťky
Exotické ovocie skutočne nevyhovuje každým ústam. Či už ide o jemné pálenie na jazyku alebo silné a intenzívne štípanie celej ústnej dutiny a sliznice, je to privysoká daň za to, že sme si chceli dopriať trochu exotického zdravia, čo poviete? Ak s tým máte svoju skúsenosť, určite dobre viete, o čom je reč. Je to situácia, pri ktorej je ťažké určiť, kto koho vlastne „požiera“ – či človek ovocie alebo ovocie človeka. Víťaz je však jasný a následky na našej strane nemalé – podráždený, až akoby porezaný jazyk, štípajúce pery a pálenie v ústach a na sliznici, niekedy dokonca až mierne krvácanie v ústach.
Bude ťa zaujímať
Netreba robiť paniku
Nemusíte sa ale obávať – zvyčajne sa, okrem nepríjemného pocitu vo vašich ústach, nič zásadné ani nebezpečné nedeje. Ako štípanie prišlo, tak aj odíde. Nemusíte robiť paniku, nejde o alergiu. V prípade ananásu je vinník istý – za dráždenie a štípanie v ústach môže látka, ktorú ananás obsahuje, konkrétne enzým bromelín. Na jednej strane nás vie poriadne potrápiť, na druhej strane ho naše telo potrebuje, veď si ho aj samo produkuje. Tento enzým slúži na štiepenie bielkovín, napomáha k rozkladu poškodeného tkaniva, čím vytvára miesto tomu novému a zdravému.
Bude sa ti páčiť: Alergia na kakao: Čo všetko môže človeku spôsobiť čokoláda?
Rovnaký prípad je aj čerstvá papája, ktorá zase obsahuje enzým s názvom papaín – a ten, rovnako ako bromelín, vám môže zanechať v ústach poriadnu „spúšť“, v podobe štípajúceho jazyka. V kiwi má na svedomí nepríjemné pálenie úst dužina, nachádzajúca sa v strede ovocia. Za zmienku stojí, že ústa vám môže podráždiť len čerstvé ovocie, pretože v prípade spracovaného sa dráždivé enzýmy strácajú. Preto, ak vám čerstvý ananás, kiwi alebo papája spôsobujú nepríjemné podráždenie úst, avšak nerady by ste sa ich vzdali, zakomponujte ich napríklad do mliečnych nápojov.
Bude ťa zaujímať
Viete si pomôcť?
A ako si rýchlo pomôcť, keď už k štípaniu jazyka dôjde? Podráždenú ústnu dutinu vie výborne a efektívne upokojiť napríklad šalviový alebo harmančekový čaj. Prvou pomocou je aj skonzumovanie kúsku suchého pečiva. Naopak, nezapíjajte toto nepríjemné štípanie vodou – tým ho len podporíte. Ak, tak radšej siahnite po pohári mlieka.
- Anketa
ŠTÍPE VÁS JAZYK Z ANANÁSU ALEBO KIWI?
Odpovedalo 9037 ľudí