Sú éčka nebezpečné? Pozor, nájdu sa medzi nimi aj výnimky!

Sú éčka nebezpečné? Pozor, nájdu sa medzi nimi aj výnimky!

Človek by sa mal vždy zaujímať o to, čo je. Zdravá strava plná zeleniny a ovocia je základom pre zdravé telo, na ktorom sa dá dobre stavať. K správnej strave je potrebné pridať dostatočný pitný režim, pohyb aj kvalitný odpočinok, vďaka čomu môžeme podporiť svoje zdravie a udržiavať si ho v priebehu rokov. Telu by sme pritom mali dopriať hlave čerstvú stravu. V dnešnej dobe sú však obchodné reťazce plné polotovarov a spracovaných potravín, ktoré nemajú ideálne zloženie. Často v ňom nájdeme hlavne množstvo takzvaných éčok, o ktorých nie práve pozitívnych vplyvoch na ľudský organizmus počúvame z každej strany. Sú však všetky éčka nebezpečné alebo medzi nimi nájdeme aj výnimky, ktorých sa obávať nemusíme?

Čo sú vlastne éčka?

Takzvané éčka, ako sa im u nás hovorí, sú rozličné aditíva, respektíve prídavné látky v potravinách. Nájdeme ich v zložení mnohých potravín, kde sú označené písmenkom E a určitým trojčíslím, prípadne štvorčíslím. Tieto látky sú do potravín, ale taktiež nápojov či liekov, pridávané z rozličných dôvodov, pričom ich používanie je regulované Európskou úniou. Éčka majú za úlohu zlepšovať vlastnosti konkrétnych potravín. Predlžujú napríklad ich trvanlivosť, upravujú alebo zvýrazňujú chuť i farbu. Sú pridávané za účelom konzervácie či zmeny konzistencie. V niektorých prípadoch sa tiež využívajú preto, aby zlacnili a zjednodušili proces výroby danej potraviny.

Rozlišujeme pritom viaceré skupiny týchto prídavných látok. Sú to napríklad sladidlá, ktoré potravine dodávajú sladkú chuť, ďalej farbivá, ktoré jej dodajú farbu, či konzervačné látky, ktoré predĺžia jej trvanlivosť a chránia ju pred pokazením. Ďalšími skupinami sú antioxidanty, emulgátory, stužovadlá, regulátory kyslosti, zvýrazňovače chuti, želírujúce činidlá a mnohé iné. Okrem toho môžeme éčka deliť aj podľa ich pôvodu. Mnohé z nich sú prírodnými látkami, ktoré sa získavajú z rastlín aj živočíchov či nerastov. Naopak, niektoré éčka sú chemicky vyrobené. Potom sú tu ešte aditíva, ktoré sú umelo vytvorené, no sú zložením identické s prírodnými. 

Odporúčame: Recepty na domáci chlieb alebo pečivo: Tipy ako na domáce pečenie

zloženie potravín

Zdroj: Shutterstock®

Naozaj sú všetky škodlivé?

Nie, ani zďaleka nie sú všetky éčka zdraviu škodlivé. Asi vás neprekvapí, že tými bezpečnými sú predovšetkým tie, ktoré sú prírodného pôvodu. Mnohé z nich nielenže nepredstavujú pre zdravie človeka riziko, ale dokonca môžu mať ochranný vplyv na organizmus. Spravidla sú zdraviu neškodné aj tie aditíva, ktoré sú svojím zložením rovnaké ako prírodné, no napríklad z dôvodu lacnejšej výroby sa pripravujú synteticky. A ktoré éčka sú teda tie dobré? V zložení potravín napríklad nájdeme pod označením E s trojčíslím aj mnohé plyny, ktoré dýchame. Kyslík sa používa ako baliaci plyn a v zložení produktu ho nájdeme pod označením E948.

Ako aditívum sa tiež využíva kyslina askorbová (vitamín C) pod značením E300. Pôsobí ako antioxidant a predlžuje trvanlivosť potraviny. Ako žlté farbivo sa v potravinách neraz uplatňuje kurkumín z kurkumy, ktorá je známa svojimi protirakovinovými účinkami. V zložení nájdeme túto látku ako E100. Ďalej môžeme spomenúť aj E101, čo je riboflavín, teda vitamín B2, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu organizmu. Plní funkciu farbiva. Karamel s označením E150 slúži na sladenie a tiež farbenie čokolád a iných cukroviniek, sirupov, sójovej omáčky či dokonca piva. Na farbenie sa používa aj šafran (E164), ktorý je zároveň veľmi drahou koreninou. Báť sa nemusíme ani aditív E290 (oxid uhličitý), E408 (droždie) či E322, čo je označenie pre lecitín, ktorý okrem iného aj prispieva k zníženiu cholesterolu.

éčka v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Ktorým by sme sa mali vyhýbať?

Presúvame sa k éčkam, ktoré naše telo naozaj nepotrebuje a dokonca, ktoré môžu mať naň aj negatívny vplyv. Asi si domyslíte aj sami, že najškodlivejšie sú tie, ktoré sú chemicky vyrábané, pričom sa na ich výrobu často používajú napríklad decht, ropa a ďalšie suroviny. Tieto aditíva môžu u citlivejších jedincov vyvolávať rôzne problémy, a to vrátane alergií či kožných a tráviacich ťažkostí, pri niektorých sa dokonca hovorí o ich karcinogénnych účinkoch. Účinky a vplyv mnohých éčok sú stále predmetom výskumov. A pred ktorými éčkami by sme si teda mali dávať pozor? O škodlivosti sa hovorí hlavne pri benzoánoch (E210 – E213), siričitanoch (E220 – E228) či dusičnanoch (E249 – E252).

Aditívum E951, takzvaný aspartám, je umelé sladidlo, ktorému sa pripisuje nepriaznivý vplyv na správanie detí a v niektorých krajinách je zakázaný. Kyselina benzoová pod označením E210 predlžuje trvanlivosť potraviny, pričom u citlivých osôb môže dráždiť kožu či spôsobovať alergické reakcie. Pri potravinárskej červeni E124 sa hovorí o karcinogénnych účinkov pri vyššej koncentrácii. Preukázaným karcinogénom je napríklad aditívum E110, čo je syntetické žltooranžové farbivo.

Pravdou je, že vyznať sa v éčkach v dôsledku ich množstva a rozličných účinkov skutočne nie je jednoduché. Ak si však dávate záležať na tom, čo jete, ich sledovanie v zložení je vhodné zvážiť. Dnes už existujú mnohé mobilné aplikácie, ktoré vám rýchlo pomôžu určiť, ktoré číslo za písmenom E ukrýva hrozbu a pri ktorom máte zelenú. Ďalšou možnosťou je, samozrejme, aj minimalizovanie konzumácie rozličných spracovaných potravín a polotovarov. Naopak, je vhodné sa zamerať na čerstvé a kvalitné potraviny, z ktorých sa dá vždy pripraviť chutné jedlo. Našu prirodzenú stravu by malo tvoriť ovocie a zelenina, obilniny, strukoviny či olejnaté semená.

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní