Sú éčka v potravinách škodlivé či nie? Čítaj a dozvieš sa!

pridavne-latky

Aj vy patríte medzi ľudí, ktorí sa zdravo stravujú a vyhýbajú sa akýmkoľvek nezdravým potravinám?

 

Hodiny a hodiny sa prehrabávate regálmi a čítate každé malé písmenko, len aby ste sa IM vyhli?

 

Sú však pre nás naozaj také nebezpečné? Odpoveď vás prekvapí!

 

Látky, ktoré zlepšujú potraviny

To, že sa máme vyhýbať éčkam a vyberať len zdravé potraviny, vie každá jedna z nás. Máloktorá ale vie, že číslo E, alebo ľudovo éčko, je označenie pre prídavnú potravinu, ktorá sa do potravín primiešava kvôli zlepšeniu jej vlastností - od zvýšenia trvanlivosti, zníženia zdravotného rizika až po zachovanie biologickej hodnoty potraviny. Čiže sú to látky, ktoré by nám mali slúžiť na zachovanie a zlepšenie nutričnej kvality potraviny, na pomoc pri výrobe, balení, preprave či skladovaní, za podmienok, že prídavná látka sa nepoužíva na prekrytie nevhodných potravín.

 

V praxi to znamená, že  pridané antioxidanty nám zabraňujú vzniku toxických produktov v potravine, že môžeme vyrábať nízkoenergetické potraviny so zníženým obsahom cukru a tuku alebo používať náhrady potravín, akými sú napríklad sójové mäso či margarín.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ako ich rozoznať?

Tieto látky možno rozdeliť do 26 skupín, napríklad farbivá, konzervanty, sladidlá, ale aj antioxidanty a iné. Každá z týchto látok prešla kontrolou Európskej únie a je preto považovaná za bezpečnú, napriek tomu sa konečné preverenie týchto látok, ukončí až v roku 2020, úradom EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín). Prídavné látky musia byť na potravine označené, zjednodušeným názvom E + číslo, aby sme si následne vedeli ľahko zistiť, o akú látku sa jedná.

 

Napriek tomu si  treba dávať pozor pri glutamane sodnom, ktorý býva tiež označovaný ako – guanylan sodný, bielkovinový (sójový)hydrolyzát, želatina, autolyzované kvasinky. Potraviny, ktoré aj bez čítania zloženia ľahko zaradíte do kategórie "e-potravín" sú cukrovinky, keksy s príchuťou, múčniky či ochutené nápoje.  Naopak, "éčka" sa nenachádzajú  v chlebe, cereáliách či v hotových jedlách.

 

Pozri aj: Čerstvé, sušené a kandizované ovocie: Spoznaj ich výhody aj nevýhody!

Niektoré éčka sú prírodnými látkami.

Medzi éčkami nájdeme látky s minimálnym toxickým rizikom, ako napríklad E 300, ktoré patrí vitamínu C a bežne sa nachádza v citrusoch, čiernych ríbezliach, jahodách, brokolici  či v šípkach. Do tejto kategórie patrí aj kyselina citrónová (E 330), ktorá sa tiež nachádza v citrusoch a obe tieto kyseliny sa používajú ako konzervanty a dochucovadlá.

 

Ďalší vitamín  B2 – riboflavín (E 101)  je dôležitý pre oči, kožu, funkciu srdca a využíva sa ako vitamín, ale aj ako farbivo, napríklad v mliečnych produktoch alebo v cereáliách.  Pod označením E 100 sa skrýva kurkumín, ktorý sa nachádza v rastline podobnej zázvoru a pomáha znižovať obsah cholesterolu v krvi. V potravinárstve sa používa ako náhrada šafranu, pridáva látkam horkastú chuť a kopíruje žltú farbu vajec v pečive.

BUDE ŤA ZAUJÍMAŤ:

Ktorým prídavným látkam sa vyhnúť ?

Zlé meno "éčkam" robia látky označené E621-625, známe tiež ako glutamany, avšak v rámci EU sú povolené v obmedzenom množstve. Tieto látky sú v prírodnej forme pre telo prospešné, napríklad pri liečbe depresií, na zvýšenie intelektu, avšak umelé formy, ktoré sa začali pridávať do jedál v rýchlom občerstvení sú pre telo škodlivé. V prírode sa nachádzajú v niektorých hríboch, morských riasach, v zrelých paradajkách alebo v sójových bôboch. Umelý glutaman sodný sa používa v jedlách na zvýraznenie mäsovej chute, glutaman vápenatý ako náhrada kuchynskej soli, rovnako sa využíva aj glutaman horečnatý.

 

Na základe vlastností glutamanov, ktorými sú zvýraznenie chute a vône, bola dokonca objavená v roku 1908  piata základná chuť – UMAMI, ktorá sa uplatňuje pri mäsových či syrových výrobkoch. Medzi toxické látky, ktoré sú v mnohých krajinách zakázané patria cyklamáty (E 952), ktoré sú 40-krát sladšie než cukor, ale pritom nemajú žiaden energetický prínos pre naše telo. Ďalší  je amarant (E 123), ktorý sa používa ako farbivo v mnohých potravinách, i keď je jeho použitie obmedzené iba na liehoviny a alkoholické nápoje.

 

Zaujme ťa: Vieš, čo je chemický píling tváre? Zisti, či je vhodný aj pre teba!

Ako vidíte, nie všetky látky označené kódom E sú skutočne škodlivými. Navyše, potravina, označená písmenom E, ktorú si kúpime v obchode nám dlhšie vydrží a má krajší vzhľad v porovnaní s tou, ktorú si pripravíme doma v kuchyni a priamo ju skonzumujeme. A tie, ktoré nás môžu ohroziť, ostanú zatiaľ ticho skryté a tolerované, pre zvýšenie kulinárskeho zážitku. 

 

Odporúčame: Kolostrum: Vraj univerzálny liek na imunitu. Ale, aká je pravda?

ČÍTATE SI ZLOŽENIE KAŽDEJ POTRAVINY, KTORÚ SI CHCETE KÚPIŤ?
  • Rozhodne áno - zaujímam sa o to, čo jem/e (74%)

     

  • Nie, nejako ma to netrápi (15%)

     

  • Zaujímal/a by som sa, ale nepoznám všetky zložky (nemám v nich prehľad) (12%)

     

Odpovedalo 34 ľudí  


Čo čítajú ostatní na KAMzaKRÁSOU.sk

 
Načo slúžia zásuvky v chladničke a ako ich využiť? Toto ťa dostane!
Námraza v chladničke: S týmto trikom ju odstrániš raz a navždy!
Poznáme 7 trikov, ako využiť citrón v domácnosti! Používaš ho aj ty?
Rada nad zlato: Ako vyčistiť koberce? Poznáme lacný, ale účinný trik!
Ako si vyrobiť veniec na dvere? Inšpiruj sa tými najkrajšími.
Ako vyčistiť práčku rýchlo a jednoducho? Vyskúšaj tento lacný trik!
Ako alobal efektívne využiť v kuchyni - 7 tipov!
Ešte stále nemáš kúpené kahance? Poradíme, ako si správne vybrať!
Vňate zo zeleniny: Ktoré z nich majú liečivé vlastnosti?
Overené triky ako využiť lak na nechty v domácnosti. Poznáš tieto?
Ako využiť kondicionér v domácnosti? Toto by vám ani nenapadlo!
Cibuľa: Ako sa dá využiť v domácnosti? Toto by ti ani nenapadlo!
Physalis: Zlaté bobule s výnimočnými účinkami. To musíš ochutnať!
Vylievaš nálev z kyslých uhoriek? Nerob to, takto ho využiješ lepšie!
Dylon: Farebná revolúcia pre vaše oblečenie
Pupkovník ázijský alebo Gotu kola: Čo dokáže tento zázrak?
9 plážových trikov, ktoré zachránia vašu letnú dovolenku!
Ako alobal efektívne využiť v kuchyni - 7 tipov!
Mikrovlnná rúra neslúži len na zohrievanie jedál! Tieto možnosti ťa dostanú!
Mole v šatníku: Ako sa zbaviť týchto požieračov oblečenia?
Vetranie a čistenie kúpeľne - prečo je dôležité? O tomto ti nik nepovie!
Lahodná varená kukurica: Priprav ju takto a neohrozia ťa kalórie!
Ako inak využiť ocot? Bod číslo 3 ti ušetrí čas aj nervy po celú zimu!
Ako sa krája cibuľa bez uslzených očí? Vieme ako na to!
Vyrob si tuhý šampón! Tento jednoduchý postup musíš vyskúšať!
 

7 komentárov

, ak chcete vložiť komentár. V prípade, že nemáte ešte konto na KAMzaKRÁSOU.sk, môžete si ho zdarma vytvoriť.



23.10.17 01:06 | Milka Damašková | karma: 84
Niekedy je naozaj ťažké sa v tom vyznať.Najmúdrejšie je zrejme vyhýbať sa spracovaným potravinám a uprednostňovať čerstvé suroviny, ale keďže niekedy sa to nedá, je dobré mať aký-taký prehľad o použitých prísadách...každá rada drahá -a preto ďakujem za článok, zas o tom viem o niečo viac :)

odpovedať

hlasuj plus 1 | 0 hlasuj minus


23.10.17 08:19 | Soňa Kelemenová | karma: 88
ja som už v týchto E-čkách nevyznám....... jedny sú dobré.. druhé však veľmi škodlivé.... a dokonca na potravinách je to napísané takými drobnými písmenami, že ešte aj z okuliarmi to ledva viem prečítať.. my sa doma snažíme kupovať toho najmenej v obchode.. a pestujeme a chováme si všetko doma....

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


23.10.17 08:19 | Soňa Krátka | karma: 88
všade samé eeečka, kto sa v tom má vyznať, hotová veda...riadim sa aspoň tým, že čím vyššia trvanlivosť, tým viac éčok, preto si kupujem produkty s nižšou trvanlivosťou - napríklad jogurty...aj keď niektoré éčka ni sú na škodu v potravinách...

odpovedať

hlasuj plus 2 | 0 hlasuj minus


23.10.17 15:37 | Tomáš Kamenár | karma: 62
myslím že celkom podarený článok

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.10.17 18:05 | Katarína Konečná | karma: 66
až sa z toho hlava točí a píšu to stále menšími písmenkami

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


23.10.17 18:38 | Mária Maxianová | karma: 90
celá veda...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus


13.11.17 15:02 | Martina Begalova | karma: 100
teda studovat zakazdym co dam do kosika... ale je to smutne ze sme ludia a sami sa takto nicime... ludia to vymslia, ludia to zaradia do predaja a neznaly konzument to takto zje...

odpovedať

hlasuj plus 0 | 0 hlasuj minus




Najčítanejšie na KAMzaKRÁSOU.sk

Kde sú stratené ponožky z práčky? Záhada vyriešená!

28.10.2017 LIFESTYLE
Kde sú stratené ponožky z práčky? Záhada vyriešená!

Prichádza moment prania a vy sa už začínate modliť. Modlíte sa za to, aby ste ponožky vybrali z práčky v rovnakom počte, ako ste ich tam vložili.   Samozrejme záhada z názvom stratené ponožky z práč...

Čo by sme nemali jesť na raňajky? Veci, ktorými si nevedome škodíme

07.11.2017 LIFESTYLE
Čo by sme nemali jesť na raňajky? Veci, ktorými si nevedome škodíme

Je vo všobecnosti známe že raňajky sú najdôležitejšou časťou dňa. Mali by sme si na ne vyhradiť čas a urobiť si z nich akýsi rituál – neponáhľať sa a vychutnať si ich, čo je však častokrát nemožné...

Škodlivosť plastov: Toto ťa určite prekvapí!

04.11.2017 LIFESTYLE
Škodlivosť plastov: Toto ťa určite prekvapí!

To, že cigarety škodia zdraviu, vie každá z nás. Množstvo jedov, ktoré si fajčiari doprajú každé ráno ku kávičke, sa však môže vyrovnať tým, ktoré denne prijíma aj nefajčiar...

Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!

13.11.2017 LIFESTYLE
Ako využiť mrazničku v domácnosti? Toto ťa šokuje!

Všetci dobre vieme, načo slúži mraznička v domácnosti. Už v detstve sme sa učili, že slúži na uchovávanie potravín, pri ktorých chceme, predĺžiť ich dobu životnosti...

Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!

12.11.2017 LIFESTYLE
Máš doma starý chlieb? Vyskúšaj 7 výborných receptov, ako ho využiť!

Už naše staré mamy nás učili, že chlieb sa nemá vyhadzovať. Prečo aj, keď sa dá ešte nejako využiť a ušetriť tak pár eur.    Ak starý chlieb nechcete vyhodiť, ale neviete čo s ním...

Lipómy, akné, mílie: Tieto videá sledujú tisícky ľudí! Ale, prečo?

08.11.2017 KRÁSA
Lipómy, akné, mílie: Tieto videá sledujú tisícky ľudí! Ale, prečo?

O Dr. Sandre Lee, nazývanej aj ako Dr. Pimple Popper, ste si už u nás na KAMzaKRÁSOU.sk mohli čo-to prečítať. Stala sa hviezdou internetu, vďaka jej - možno pre niekoho nechutnučkým, videám...

Poruchy štítnej žľazy: Poznáš týchto 7 najčastejších prejavov?

27.10.2017 LIFESTYLE
Poruchy štítnej žľazy: Poznáš týchto 7 najčastejších prejavov?

I tak malý orgán, akým je štítna žľaza, dokáže narobiť veľké problémy. Stačí, ak nefunguje presne tak ako má a na našom tele sa to prejaví najrozličnejšími spôsobmi...

Aké liečivé účinky má mrkvová šťava? Budeš prekvapená!

10.11.2017 LIFESTYLE
Aké liečivé účinky má mrkvová šťava? Budeš prekvapená!

Mrkva je veľmi zdravá zelenina plná vitamínov a minerálov. Veľa ľudí ju má zaradenú do kategórie polievkovej zeleniny a čerstvú ju konzumuje málokto...

Je instantná káva tvojím denným spoločníkom? Rozlúč sa s ňou!

03.11.2017 LIFESTYLE
Je instantná káva tvojím denným spoločníkom? Rozlúč sa s ňou!

História instantnej kávy sa začala písať v roku 1901, keď japonský vedec Satori Kato predstavil svetu kávový prášok. Keďže nemal podnikavého ducha, nepodarilo sa mu na nej zarobiť...

Námraza v chladničke: S týmto trikom ju odstrániš raz a navždy!

06.11.2017 LIFESTYLE
Námraza v chladničke: S týmto trikom ju odstrániš raz a navždy!

Každá chladnička v domácnosti funguje 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku. Občas pri nej mávame pocit, že je to čarovná skrinka, ktorá sa častým otváraním sama záhadne naplní...

Ako správne skladovať vajíčka? Toto si určite nevedela!

29.10.2017 LIFESTYLE
Ako správne skladovať vajíčka? Toto si určite nevedela!

Chcete, aby vaše potraviny vydržali dlhšie čerstvé? Naučte sa spôsoby, ako ich správne skladovať.    Rôzne druhy potravín sa musia rôzne skladovať. Dnes sa zameriame na vajíčka.   Viete ako ich s...

Kto povedal, že bravčová masť je nezdravá? Fakty, ktoré ťa dostanú!

15.11.2017 LIFESTYLE
Kto povedal, že bravčová masť je nezdravá? Fakty, ktoré ťa dostanú!

Záujemcov o zdravý životný štýl neustále pribúda. Veľa z nás sleduje, čo je a čo nie je vhodné jesť. Sústreďujeme sa na zadné strany obalov, ktoré nám majú jasne povedať, čo je „zdravé"...

Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!

21.11.2017 LIFESTYLE
Najtoxickejšie potraviny: Ktoré medzi ne patria? Ostaneš prekvapená!

Naše telo každý deň absorbuje tisíce toxínov, ktoré sa nachádzajú v bežných potravinách. Dokonca vás prekvapí, že najviac toxínov sa nachádza v potravinách, ktoré konzumujeme každý deň...

Pleseň na stene: Nevieš si s ňou poradiť? Tak objav toto prírodné riešenie!

31.10.2017 LIFESTYLE
Pleseň na stene: Nevieš si s ňou poradiť? Tak objav toto prírodné riešenie!

Domov má byť naším útulným miestečkom, v ktorom sa cítime príjemne. Avšak niekedy sme jeho otrokom. Zabúdame na to, že byt/dom má slúžiť nám, a nie my jemu...

Život s dieťaťom: Pohroma alebo úžasná idylka? Toto ťa rozhodne pobaví!

20.11.2017 LIFESTYLE
Život s dieťaťom: Pohroma alebo úžasná idylka? Toto ťa rozhodne pobaví!

Po príchode nového človiečika na svet každú matku zaplavia pocity radosti, eufórie. Na druhej strane ju tiež zaplavia pocity vyčerpanosti a strachu...

Horoskop na november: Vieš, ktoré znamenie stretne osudovú lásku?

01.11.2017 HOROSKOPY
Horoskop na november: Vieš, ktoré znamenie stretne osudovú lásku?

Horoskop na november 2017  sa sústreďuje najmä na kompenzáciu únavy s radostnými udalosťami. Tak budeme schopní dobiť si stratenú energiu. A aj keď je rok 2017 skoro na konci...

Aktuálne súťaže


INSTAGRAM

    TÝŽDENNÝ HOROSKOP KRÁSY


    ODPORÚČANÉ ČLÁNKY


    ZDRAVÉ RECEPTY


    ODPORÚČANÉ SLUŽBY

    Salon De Luxe, Bratislava

    Salon De Luxe
    Bratislava

    YOGA MAYA, Ivanka pri Dunaji

    YOGA MAYA
    Ivanka pri Dunaji


    Fandite nám

    TOPlist 0s