Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky

Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky

Monika Struharňanská je svadobná fotografka, ktorú nájdete buď na internete www.monikastruharnanska.com alebo na FB:monciatko.struharnanska. Keďže mám k svadbám blízko (nevestičky si chodia k nám vyberať papiere na pozvánky alebo svadobní fotografi papiere na fotky a fotoalbumy), mala som tú česť spoznať aj práce Moniky. Áno, nejako tak sme sa stretli. Virtuálne. Pri vzorkovníkoch kreatívnych papierov. Škoda, že Monika nie je z Bratislavy, to by som ju bola už skôr „vytiahla na kávu“. Dávno som sa chcela spýtať toľko vecí... Teraz sa mi podarilo vyspovedať ju aspoň na diaľku.

Čo ma na prvý pohľad prekvapilo na jej fotkách je, že sú úplne iné, ako som doteraz videla alebo mala predstavu o svadobnej fotke. Jej práce pôsobia na mňa až magicky. Ako keby som v jednej fotke videla zachytený ten najkrajší okamih. Cítiť z nej absolútne kúzlo. Spojenie ľudí s prostredím, kde práve sú. Absolútne pozitívne vibrácie, krása, láska, emócia. Verím, že keď sa na ne pozerajú ľudia, ktorí sú na fotkách, tak sami neveria, že to tak fakt bolo. A pritom sú úplne prirodzené. Nič na nich nie je hrané. Vôbec nie sú umelé. Klobúk dole. K tomu tie fotky v prírode na takých miestach, kde by som mala problém ísť v turistickej obuvi a nie vo svadobných šatách a v opätkoch. Tá Monika musí byť dobré číslo a čarodej, keď to dokáže všetko takto spojiť. Strašne rada by som sa o nej dozvedela viac...

Monika, ak mi dovolíš, ja by som sa na úvod rada opýtala pár osobných otázok. Môžem?

Samozrejme bude mi potešením :)

Mňa vždy priťahovala a fascinovala fotografia. Ako si sa ty dostala k foteniu?

Paradoxne, že sa môj život vyberie týmto smerom som netušila ani ja sama, cca do vysokej školy. Dovtedy som foťák v ruke riadne ani nedržala. A ak, tak iba také to klasické dovolenkové fotenie.

V tej dobe ešte neboli ani sociálne siete. Dnes vidíme, že tam fotka vládne. Ľudia sa zrazu radi fotia a chcú mať konečne pekné fotky. V tej dobe to ešte tak nebolo. O fotografii som ani neuvažovala.

Počas štúdia na vysokej sa mi do rúk dostal na jeden deň foťák od kamaráta. To bol v podstate môj prvý kontakt so zrkadlovkou. Ukázal mi, iba kde to mám „šťuknúť“ a šla som. Na konci dňa, keď som tie fotky videla v počítači, som si uvedomila, aká fotka môže byť krásna, ostrá a akú má hodnotu pre ľudí. Pretože, to čo som fotila v ten deň, bola moja rodina. Dodnes tie fotky mám a majú pre mňa veľkú hodnotu. Toto asi bol u mňa veľký zlom. Uvedomila som si, akú silu môže mať fotka a že to nie je „iba fotka“.

Po tejto mini skúsenosti som reálne začala uvažovať o kúpe môjho prvého foťáku. Vďaka finančnej podpore mojej maminy som si kúpila svoju prvú zrkadlovku :). Bola to úplne základná zrkadlovka, ktorú som sa naučila ovládať v podstate sama. Neskôr som si zaplatila základný kurz fotografovania. Ukázali mi iba úplne základy okolo zrkadlovky a potom som už iba skúšala, fotila, fotila a fotila :)

Odporúčame: Šaty pre nevestu s úzkym pásom: Vďaka týmto detailom si opticky zlepšíte postavu

svadobné fotenie pod hviezdnou oblohou

Zdroj: Monika Monstr Fotograf

Viem, že máš ukončenú vysokú školu, ale netuším, aký smer…

Moja škola je ďalší paradox. Nikdy som fotografiu neštudovala a som úplný samouk. Strednú školu som skončila ako krajčírka s výučným listom. Vysokú školu som skončila s doktorátom z materiálovej technológie. Mojim oborom boli gumárenské zmesi, teda pneumatiky.

Po rokoch v laboratóriách som si uvedomila, že toto nie je to, čo by som chcela robiť. Tak som vlastne zahodila všetko vzdelanie za hlavu a šla cestou umenia. Teda fotografie a grafiky.

A bolo to najlepšie rozhodnutie. Až s odstupom času si uvedomujem, že kebyže fotografiu študujem, tak by ma to možno dnes tak nebavilo. Išla som za hlasom prsta na spúšti.

Ako dlho už fotíš?

Cca asi 12 - 14 rokov

Aká bola tvoja cesta až k svadobnej fotografii? Cez ktoré typy fotenia si prešla?

Moja cesta k svadobnej fotografii bola zaujímavá. Po kúpe prvej zrkadlovky som fotenie trénovala hlavne na záhrade. Teda všetko, čo sa rýchlo pohybovalo som chcela odfotiť. A hlavne čo najostrejšie: hmyz, vtáky a iné zvery. Do toho všetkého sa zamotala grafika. Všetky fotografie treba vedieť aj ďalej spracovať, upraviť. Tak som sa začala učiť grafické programy.

Všetko toto som sa učila a trénovala popri vysokej škole. Robila som si doktorát. V rámci doktorátu som dostala možnosť grafiku aj učiť. Volalo sa to fotografia a grafika pre textilný odbor. Chodila som so študentami fotiť prírodu. Učili sme sa portréty, pózy. Fotila som aj módne prehliadky. Takto sa to nejako rozbehlo ďalej. Popritom som začala v Žiline fotiť pre nočný klub. Tu som si zdokonalila hlavne vo fotení a osvetľovaní tmavých priestorov. Bola to dobrá škola fotenia. Sú to priestory, kde všetko bliká, ľudia do vás drgajú a vy sa aj tak musíte sústrediť a fotiť. Naučila som sa komunikovať s ľuďmi aj o tretej ráno. Začala som si lepšie všímať zaujímavé momenty a tie fotiť bez zaváhania. Po tme som vedela nastaviť v pár sekundách celý foťák. Čo ti poviem, bola to určite dobrá škola. No a popritom všetkom sa začali kamošky okolo mňa vydávať. Tak som sa dostala na moju prvú svadbu svojej spolužiačky.

svadobné fotenie v horách

Zdroj: Monika Monstr Fotograf

Kedy si prišla na to, že svadobná fotografka je to, čo ťa bude baviť aj uživí?

Asi by som začala tým „uživí“. V tomto priemysle je to veľmi silné slovo, ale netvrdím, že sa to nedá. Je len na samotnom fotografovi, ako si nastaví svoje zákazky a rozvrhne čas na následné spracovanie fotografií. Veľa ľudí si myslí, že to „iba nacvakám“ a je hotovo. Druhá práca začína, keď prídem domov z fotenia. Sadnem si za počítač a sú to kvantá hodín, ktoré nad ním strávim. Ľudia si ani nevedia predstaviť koľko času to je.

A k tvojej druhej: kedy? Vtedy, keď som prišla z prvej svadby, spracovala všetky fotografie a odovzdala ich mladomanželom. Ten moment, keď ich uvideli, tá radosť v ich očiach, následne slzy a všetky tie emócie, ktoré z nich išli, boli pre mňa neopísateľným pocitom. Až vtedy som pochopila, akú silu dokáže mať fotografia. Ten pocit ma uistil v tom, že toto chcem robiť. Chcem zachytávať jedinečné momenty, ktoré sa už možno nikdy nezopakujú. A vďaka mojej práci sa viete k nim vrátiť.

Jedna taká mimo: už máš svadbu za sebou?

Ja mám za sebou už kopu svadieb, ale nie, vlastnú ešte nie.

Jedna technická: môžeš prezradiť s čím fotíš?

Samozrejme, nie je to žiadne tajomstvo. Mne prirástla značka Canon proste k ruke. Skúšala som aj iné značky, a nič. Canon mi rozmerovo najlepšie sedí. Má prehľadné a rýchle menu. Veľmi rozmanitý výber objektívov. Kvalita a rýchlosť sú už závislé, samozrejme, od konkrétneho modelu a zručností. Momentálne mám dve telá: a to Canon 5D mark IV a III a 4 objektívy od Canonu (pevné sklá, portrétové, širokouhlý a   zoom).

Keď som si pozerala tvoje fotografie, tak ak by som mala pomenovať, to čo som videla, je príroda a okamih. V tvojich fotografiách sa strieda čaro prírody s čarom daného okamihu. Mám pri nich taký pocit, ako keby sa ti podarilo na sekundu stopnúť čas a zvečniť ho do fotografie. Asi máš k prírode blízko. Si turistka?

Áno fotografia je o tom, že zastavíš čas. Ale v akom momente, je už iba na tebe. A áno, k prírode mám blízko už od mala. Nie som pravidelná turistka. Tak neviem, či sa môžem tak nazvať. Ale dovolenky trávim výhradne v našich krásnych horách. Mám rada túry v rámci mojich fyzických síl.

Zaujme ťa: Najluxusnejšia svadba na svete: Zo sumy, koľko stála, odpadneš!

svadobné fotenie v tme

Zdroj: Monika Monstr Fotograf

Ako je to s tým okamihom? Ako vieš, že práve teraz nastal? Koľko fotografií spravíš napr. z takej svadby a koľko z nich vyberieš do albumu mladomanželov?

Ako viem že nastal? Neviem. Skôr asi cítim, že prišiel, alebo ešte len príde. Sú to hlavne okamihy, ktoré sú výnimočné v tej chvíli a pritom patria do bežného života každého z nás (radosť, plač, smiech, objatia). Myslím si, že dobrý fotograf má už v sebe intuíciu a vie, ktorým smerom sa má pozerať a nezaváhať ani sekundu.

Počet fotografií ja osobne nikdy neviem garantovať žiadnej neveste. Samozrejme o tom dopredu vie. Každá svadba je iná, má iný „program“, iný počet hostí. Niekde je zábava kľudnejšia, niekde naopak bujarejšia. Občas sa fotí od rána od príprav a niekedy až od kostola. Niekto si vyberie miesto na novomanželské fotenie jedno a niekedy najazdíme veľa kilometrov na rôzne miesta. Preto je aj počet fotografií ťažké určiť. Zvyčajne sa točíme okolo 1000 fotiek za celú svadbu, ktoré mladomanželia odo mňa dostanú. Proste keď vidím niečo, čo by som mala zachytiť, tak fotím a nerátam počet záberov

Aby si vedela, že aký okamih hľadať, musíš aspoň trošku poznať a vidieť aj do zákulisia mladomanželov. To sa ako robí? Teda, ak to nie je tajomstvo.

Nie je to žiadne tajomstvo, pretože žiadne zákulisie nie je. Je to iba o momentoch, ktoré spolu zažijeme. A ja tam musím byť, aby som ich stihla odfotiť. To je celé tajomstvo úspechu.

Samozrejme, všetko je aj o komunikácii s ľuďmi. Aj tej neverbálnej. Ako fotograf musíš vedieť okamžite reagovať. Kde budeš stáť v tom momente, kde je najlepšie svetlo, odkiaľ bude ten záber jedinečný. V pár sekundách nastaviť fotoaparát na podmienky, ktoré v tom momente máte pred sebou. Hneď ako priložíte fotoaparát k oku, vidíš výslednú fotografiu a vieš v hlave hneď určiť tú správnu kompozíciu. Vo svadobnej fotografii je veľmi dôležité trošku predvídať a hlavne vedieť komunikovať s ľuďmi.

svadobné fotenie v kaplnke

Zdroj: Monika Monstr Fotograf

Fotiť svadbu nie je úplne jednoduché. Ani časovo, ani emočne, ani fyzicky... Máš pri sebe ešte niekoho, kto ti pomáha?

Máš pravdu. Fotiť svadbu nie je vôbec jednoduché. Je to časovo aj fyzicky náročné. Málokto si uvedomuje, že ste na nohách nepretržite niekedy aj 20 hodín. V neustálom „pozore“, kde sa čo deje a vy tam hneď bežíte. Musíte byť počas celého dňa ako keby 3 kroky pred mladomanželmi. Nemal by vám utiecť žiaden moment. Treba si tiež uvedomiť, že svadobný fotograf nemá obedňajšiu prestávku. Po mojich ôsmych hodinách práce práve ešte len vtedy vchádzate možno akurát do kostola. A to len vtedy začína všetok ten frmol. Pred vami je ešte ďalších veľa hodín fotenia. Sadáte do auta skôr ako oni. Musíte byť pred kostolom či hostinou skôr, pretože ich chcete odfotiť ako vystupujú napríklad z auta. Alebo chcete nafotiť vyzdobenú sálu bez hostí a to sa dá iba tesne pred ich príchodom. Nakoľko sviečky na stoloch, torta či šampus sú pripravené až keď sú mladomanželia „za rohom“. A samozrejme toto všetko musíte zvládnuť za každého počasia. V slušnom svadobnom odeve a s niekoľko kilovou technikou, ktorú máte nonstop pri sebe.

V mojich začiatkoch som fotila svadby sama. Naozaj to bolo fyzicky náročné. Dnes chodím na svadby aj s partnerom Martinom, ktorého fotenie našťastie vždy bavilo. Je mi veľkou oporou a pomocou pri fotení. Aby si vedela, tiež má jeden foťák stále po ruke. A keď je situácia, napríklad v kostole, že nechcem narúšať obrad mojim chodením okolo oltára, tak hostí fotí on. Alebo, keď sa rozbíja tanier, tak máme viac fotiek z rôznych uhlov. Ale čo je mi najväčšou fyzickou pomocou je, že celú tú váhu techniky má na pleciach on. Už vie, kedy mi má aký objektív v rýchlosti podať. Drží mi svetlá a pomáha s množstvom iných vecí, čo je obrovská pomoc pre fotografa. Ja som mu za to nesmierne vďačná. Ako sa hovorí je to môj pomocník do dažďa.

Kde najradšej fotíš? Respektíve ktorú časť svadby?

Asi nie je vôbec dôležité kde, ale skôr čo. Miesta sa menia a každé má svoje kúzlo. Novomanželské fotenie býva v prírode, na skalách či hradoch. Ale tá spolupráca s mladým párom veľakrát prerastie do kamarátstiev. Mám taký pocit, že si niekedy ani neuvedomujú, že sa fotia. A vtedy vzniká veľmi dobrá zábava. Občas, keď máme novomanželské fotenie deň pred svadbou, tak ani neviem ako a sedíme s rodičmi a mladými na záhrade. A ty sa zrazu cítiš ako člen rodiny. Potom príde napríklad príprava a obliekanie nevesty do šiat v svadobný deň, kde mamina a dcéra majú tú „svoju chvíľku“ pre seba a tie emócie, ktoré sú v tej miestnosti sú proste nádherné. Zrazu si sa stala súčasťou okamihu, ktorý fotiť je naozaj česť. A uvedomíš si, že ťa už nevnímajú ako fotografa. A ty vidíš skutočné emócie ľudí. Toto je tá najkrajšia časť svadby. Pre mňa.

Koľko času zvyčajne strávite na svadbe?

Najčastejšie je to od ranných príprav nevesty až po odčepčenie a popolnočný tanec. To je cca do 1 – 2 v noci. Dokopy asi 17 - 20 hodín.

Odporúčame: Svadobná bunda: Tomuto trendu určite podľahneš i ty!

svadobné fotenie mladomanželov

Zdroj: Monika Monstr Fotograf

Koľko hodín ti zaberie, kým spracuješ fotografie?

Svadobné fotografie sa snažím vždy odovzdať do 40 pracovných dní po svadbe.

Svadba, na ktorej si mala najmenej a na ktorej najviac ľudí?

Najmenšiu mi asi priniesla nedávna pandémia. Tá z veľkej svadby urobila krásnu maličkú svadbu o 10 ľuďoch. Bolo to naozaj niečo výnimočné . Najväčšiu som mala asi na východe Slovenska, kde bolo okolo 380 hostí a to už bola iná zábava :).

Každá nevesta, každý pár je z iného „cesta“. Jeden je romantický, iný dobrodružný, ďalší športovo založený, iný pragmatický... Máš aj taký, že psychologický pohovor s mladomanželmi, kde si ako keby testuješ smer fotenia? Predpokladám, že z každej svadby vám vznikne iný druh albumu…

Samozrejme. Pred každou svadbou sa snažím mať osobné stretnutie s nevestou a ženíchom, kde si prejdeme celú svadbu krok po kroku. Na takomto stretnutí sme cca 2 hodiny. Tu si povieme nejakú predstavu fotenia novomanželských fotení. Vždy ma zaujíma, čo ich spája alebo či majú spoločné koníčky. Pýtam sa na miesto, kde sa stretli. Chcem, aby fotografie, ktoré vzniknú, boli hlavne ich srdcu blízke. Oni sa na ne budú pozerať po celý život. Takže áno, z každej svadby mám iné zážitky, iné spomienky, iné portfólio.

ženích - svadobné fotenie

Zdroj: Monika Monstr Fotograf

Čo je pre teba najťažšie z celého svadobného dňa?

Najťažšie z celého svadobného dňa je pre mňa vyraziť ráno na svadbu. Možno sa to bude zdať zvláštne, no aj po toľkých rokoch a toľkých svadbách mám strach či všetko dobre dopadne. Ráno vstávam veľmi skoro, aby som náhodou neprišla neskoro. Mám motýle v bruchu, či som na nič nezabudla. Starosť, či mám nabité všetky batérie, vyčistenú techniku, karty a všetko potrebné ku foteniu. Bojím sa, aby sa mi nepokazila technika či auto. Proste všetko je možné a všetko sa môže stať. Sú to veci, ktoré ani ja nemôžem ovplyvniť. Toto všetko ale zo mňa opadne hneď, ako prídem ku neveste a urobím prvú fotku :).

Koľko svadieb fotíš za rok?

Kedysi som si v jeden rok nasekala skoro každý víkend. No veľmi rýchlo som zistila, že to nebolo správne. Všetok ten stres doma, aby som stihla odovzdať všetky fotografie z každej svadby včas, bol naozaj veľký. Každá svadba potrebuje svoj čas na spracovanie fotografií. Ak chcem robiť fotky, ktoré majú robiť radosť nielen mladomanželom, ale aj mne a mám byť na ne hrdá, tak ich chcem robiť kvalitne. Chcem sa každej jednej svadbe venovať naplno, pretože pre toto si ma nevesta a ženích vybrali. A nie preto, aby som niečo odflákla. V dnešnej dobe sa snažím mať tak cca 2 svadby za mesiac. Zatiaľ mi to takto vyhovuje a som spokojná. Myslím si, že keď takúto prácu začnete robiť na kvantitu, tak to nie je ten dôvod, prečo ste sa chceli stať svadobným fotografom.

Ako dlho dopredu si vybookovaná? To sa pýtam pre tie, ktoré by mali záujem o tvoje služby...

Cca rok – dva. Skôr sú to konkrétne mesiace, ktoré sú každoročne ako prvé obsadené: máj, august, september a október.

Keď nevestičke (ženíchovi – myslím si, že práve nevesty sú tie čo si potrpia na dobré fotky) odovzdávaš výsledky svojej práce, čo to všetko je?

Ak sa výsledkom berie, čo hmotné odovzdávam, tak sú to vytlačené fotografie cca 50 – 100 ks vo formáte 10 x 15 cm. Tie si dávam tlačiť v Nemecku. K tomu ručne vyrábaný USB v tvare dreveného konára s mojim logom (vyrábaný tiež v Nemecku). A to všetko je v drevenej krabičke s laserovým gravírovaním, ktorú si už maľujem sama.

Neprehliadni: Aké si vybrať obrúčky? Ktoré sú lacnejšie, ktoré odolnejšie a luxusnejšie?

svadobné fotenie v prírode

Zdroj: Monika Monstr Fotograf

Viem sa u teba objednať aj na iné fotenie ako na svadobné?

Áno. Fotím príležitostne aj rodinné a tehotenské fotografie či produkty, ale najviac som sa našla vo svadobnej fotografii.

Kde sa ti môžu nevestičky, resp. záujemcovia o fotenie ozvať?

Najlepší prvotný kontakt je písomnou formou či už cez formulár na mojom webe, priamo emailom alebo cez sociálne siete. Všetky podrobnosti rada vysvetlím a zodpoviem všetky otázky. Pre mňa je najlepšia komunikácia písomná, nakoľko o rok – dva si naozaj ťažko spomeniem na všetko, čo si nevesta želala, ak mi to povie do telefónu. Takto sa ku všetkému dohodnutému vie aj ona sama vrátiť.

Monika, mám ešte milión iných otázok, ale nechám si ich do ďalšieho rozhovoru. Verím, že ten sa mi podarí už osobne, niekde na káve či už v Žiline alebo v Bratislave. Ďakujem pekne za tvoj čas a za možnosť zdieľať tvoje fotky.

Naopak, to ja ďakujem, že sa vám moje fotografie páčia a už teraz sa teším do budúcna na tvoje ďalšie otázky pri káve :).

- Galéria
1 z 36
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk
Monika Struharňanská: Svadba očami svadobnej fotografky - TvojaSvadba.sk

Zdroj: Monika Monstr Fotograf


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

svadobné fotografie
Svadba

Čo čítajú ostatní