Čo si svadobní hostia všímajú na svadbe najviac a čo im je ukradnuté?

Čo si svadobní hostia všímajú na svadbe najviac a čo im je ukradnuté?
  • 09.06.2023
  • Michaela Kožáková

Váš veľký deň je najmä o vás a vašom partnerovi, odrážajúc váš vkus, štýl a osobnosť. Ak sa rozhodnete pre svadobnú hostinu, nemali by ste zabudnúť i na vašich hostí, ktorí cestovali a minuli peniaze na to, aby tento výnimočný deň strávili s vami. Preto by ste mali brať do úvahy aj ich pohodlie a pôžitok z celej udalosti.

Samozrejme, ako sa vraví, sto ľudí – sto chutí, preto nemôžete vyhovieť úplne každému. Avšak pokúsiť by ste sa o to určite mali. Predsa chcete, aby sa hostia cítili na vašej svadbe príjemne a ešte dlho na ňu v dobrom spomínali. Na čo si dať pozor a na čo sa zamerať, aby vaši hostia boli spokojní? Čo ich na svadbe zaujíma najviac? A čo im naopak veľmi prekáža?

Neprehliadni: Zachyťte lásku a magické okamihy! Rozmazané svadobné fotografie sú hitom tohto roka

Hudba na svadbe

Na svadbe sa nesedí. Teda, väčšina hostí si neprišla na vašu svadbu posedieť (výnimkou je podávanie večere). Áno, sú ľudia, ktorí radšej pozorujú druhých od stola a nenechajú sa ponúkať čerstvými pagáčikmi či krémešmi. Každý z hostí však čaká, že sa na svadbe roztočí poriadna svadobná zábava a pretancuje sa až do rána bieleho. Mnohým hosťom na hudbe záleží a dobrá hudba je základom výborného a nezabudnuteľného večera!

Či si zvolíte dídžeja alebo kapelu, určite vsaďte na profesionála, ktorý dokáže „prečítať" dav a zabezpečiť, aby tanečný parket bol celú noc na prasknutie. Posledná vec, ktorú na vašej svadbe chcete je skupina unudených hostí podopierajúcich si hlavu pri stole. 

Nezabudnite si však vopred dohodnúť repertoár pesničiek. Aby ste každému „ulahodili", voľte mix moderných i ľudových piesní. Tí mladší sa radi odviažu práve pri moderných vypaľovačkách a starší zase pri ľudových piesňach, ktoré dôverne poznajú. 

Jedlo na svadbe

Nie je to nič prekvapujúce. Všetci hostia si na svadbe potrpia na jedlo. A to sú spolu s prenájmom miesta dve veci, na ktorých utratíte asi najviac. Ponúknite svojim hosťom chutné svadobné menu. Zaujmite ich pestrým výberom švédskych stolov a hojnosťou jedla. Môžete byť kreatívni a prekvapiť ich tematickým stánkom s burgrami, palacinkami, zmrzlinou či chutným candy barom, ktorému neodolá žiadny z vašich hostí.

Nachystajte pre nich ochutnávku vynikajúcich syrov či domácich zabíjačkových dobrôt. Nezabudnite ani na hosťa vegetariána, s bezlepkovou diétou a ani na vaše babičky a objednajte pre nich chutné buchty či lekvárové šišky. Možností je veľa. 

Alkohol na svadbe

Pre niektorých hostí je „chľast" zadarmo najväčším lákadlom a vrcholom celej svadby. Alkohol tiež nie je veľmi lacnou záležitosťou a mnoho hostí si rado dopraje to, čo by si v bare neobjednali, pretože je to veľmi drahé. Áno, samozrejme, je to pre hostí a chcete, aby sa cítili dobre a užili si vašu svadbu, ale zase na druhej strane nechcete zaplatiť niekoľko tisíc eur len za alkohol. 

Ak váš rozpočet pre alkohol nie je veľmi veľký, vopred si vyberte z ponuky prevádzky niekoľko druhov a dajte vytlačiť nápojový lístok, ktorý položíte na stoly. Výber alkoholu môžete zúžiť na vína, pivo, jeden alebo dva koňaky, domáce pálené, nejaký bylinkový likér, prípadne whisky. Vy svojich hostí poznáte a viete, čo radi pijú.

Buďte trochu originálni a prichystajte stôl s pipami, kde si budú hostia môcť sami pivo načapovať alebo s domácimi limonádami rôznych príchutí. Stavte tiež na ovocné džúsy i lákavé kokteily.

Zaujme Ťa: Nádherné svadobné torty zdobené levanduľou: TOP inšpirácie

Svadobná výzdoba

Zdroj: pinterest.com

Zasadací poriadok na svadbe

Verte alebo nie, veľa hosťom záleží aj na tom, kam ich posadíte. Zostaviť zasadací poriadok nie je vôbec jednoduché a nie vždy sa dá vyhovieť všetkým hosťom. To, pri kom svadobčania sedia, je však pre nich dosť dôležité. Je síce pravda, že hostia sa počas hostiny presúvajú medzi stolmi, ale ak posadíte k sebe ľudí, ktorí si nemajú čo povedať, pokazíte im zábavu a celkový dojem z vašej svadby. A to predsa nechcete. 

Poznáme to každý - sesternica sa neznáša so strýkom a starý otec sa zase 15 rokov nerozprával so svojím synom. Ďalšou kategóriou sú ľudia, ktrorí sa vôbec nepoznajú. Niektorým to vyhovuje, iní zase majú obavy z toho, ak ich náhodou posadíte vedľa neznámej osoby. A hneď sa zostavenie zasadacieho poriadku stáva jedným z najväčších problémov plánovania svadby.

Keďže nevesta a ženích sú stredobodom pozornosti, fotia sa, upravujú, hostia strávia dosť času čakaním. Preto by ste mali svojim hosťom poskytnúť príležitosť stretnúť sa a zoznámiť s novými ľuďmi. Posaďte ich podľa veku alebo osobnosti a vytvorte tak priestor k prirodzenej konverzácii. Okrem toho sa porozprávajte s dídžejom o umiestnení reproduktorov a úprave hlasitosti hudby, aby sa vaši hostia počas večere a ďalších jedál nemuseli prekrikovať.

Svadobná výzdoba

Ďalšia vec, ktorá neunikne pozornému oku svadobného hosťa je výzdoba. Či už sú to dekorácie na stole, svadobná výzdoba domu, výzdoba miestnosti, rôzne doplnky, tabule, neónové nápisy, lampáše. Jednoducho všetko.

Predtým, ako začnete plánovať svoju svadbu, surfujte na internete a nechajte sa inšpirovať trendovými farbami i štýlmi. Avšak v prvom rade sa to musí páčiť vám. Nebudete predsa ladiť všetko do farby terakoty, keď ju radi nemáte. Ak ste zručné a bavia vás rôzne DIY projekty, vyrobte si nejaké dekorácie aj sami.

Pozri aj: Dekorácie z ratanu: Svadobný hit, ktorý budeš chcieť mať aj ty!

Čo si hostia nevšímajú

Zdroj: pinterest.com

Čo vašim hosťom na svadbe prekáža najviac?

1. Nevhodný termín svadby

Mnohokrát sa stáva, že mladomanželské páry pozývajú hostí na poslednú chvíľu, alebo si vyberú dátum, ktorý mnohým pozvaným nevyhovuje. Ak plánujete svadbu napríklad cez sviatky alebo počas dovolenkového obdobia, je dobré si najskôr preveriť so svojimi najbližšími či sa budú môcť vašej svadby zúčastniť. Ak túžite po svadbe v lete alebo sa svojho vysnívaného dátumu nechcete vzdať, najlepšie je, aby ste tým najdôležitejším ľuďom, ktorých chcete mať na svadbe, oznámili termín čo najskôr.

2. Chýbajúce informácie na svadobnej pozvánke

Všetci hostia majú radi nádité, ale najmä jasné svadobné oznámenia a pozvánky, kde je presne napísané kto je pozvaný, či je osoba pozvaná i na svadobnú hostinu a aký je dress code. Na pozvánku uveďte komu je adresovaná a aký odev očakávate. Ak pozývate iba jednotlivca, nezabudnite uviesť, že pozvanie platí len pre človeka, ktorého meno je na pozvánke. Ak pozývate pár, ale chcete, aby prišli bez detí, napíšte to vhodne a slušne na pozvánku.

3. Dlhé príhovory na svadbe

Vaši hostia sa prišli na svadbu baviť a nie počúvať nekonečné príhovory. Dokonca i zĺdhavé fotenie dokáže pokaziť náladu aj tomu najtrpezlivejšiemu svadobčanovi. Ak chcete, aby si hostia z vašej svadby odniesli príjemné spomienky, zabezpečte, aby sa dobre bavili. Poproste ľudí, ktorí boli poverení svadobným príhovorom, aby boli struční a výstižní. Striedajte tanečné kolá s programom, ktorý by však nemal trvať príliš dlho, aby sa hostia nezačali nudiť.

4. Organizačné záležitosti okolo svadby

Chaos pri presúvaní sa na miesto, dlhé čakanie na večeru, zlé načasovanie aktivít, neskoré krájanie svadobnej torty, zmätky v zasadacom poriadku, či ďalšie organizačné nedostatky si svadobčania bezpochyby všimnú. I tieto detaily dokážu vašim hosťom pokaziť zábavu, preto sa im skúste vyhnúť.

Čo si hostia veľmi nevšímajú?

V prvom rade sa väčšina hostí ide na svadbu najesť, napiť a zabaviť sa. Mnohých z nich nezaujíma, akým spôsobom je nadekorovaný zasadací poriadok. Je im ukradnuté, že ste ho vyrábali sami po večeroch. Možno ich ani nenadchnú uvítacie karty s číslom stola a malým bonbónom či darčeky pre svadobných hostí. Skôr sa chcú čo najrýchlejšie dostať k stolu, konečne si sadnúť a najesť sa po nekonečných gratuláciách, pytačkách a postávaní pred kostolom. 

Verte nám, ani hádzanie kytice nie je pre mnohých hostí zaujímavé. Asi len pre slobodné ženy a pre mužov, ktorí sa osviežili zopár pohárikmi a tipujú, ktorá z dievčat sa pri chytaní pošmykne alebo vytrhne z ruky kyticu inej, po vydaji túžiacej dievčine.

No a ďalším bodom svadobného programu je príhovor. Ako sme už spomenuli vyššie, príhovor by nemal byť veľmi dlhý. Medzi svadobnými hosťami sa však nájdu i takí, ktorí vôbec nepočúvajú poverenú osobu, ktorá sa z trémy potí aj za ušami. Takisto mnohým hosťom slová farára alebo oddávajúceho vchádzajú jedným uchom dnu a druhým von. Skôr premýšľajú o švédskych stoloch a lahodnej čokoládovej fontáne

To však neznamená, milé nevesty, že toto sú veci, na ktoré sa sústrediť nemusíte. Svadba je najmä o vás. Je to VÁŠ veľký deň a je len na vás, ako si ho zariadite a čo vás spraví v daný deň šťastnými.

Naposledy aktualizovaný článok: 9.6.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Svadba

Čo čítajú ostatní