Zasadací poriadok na svadobnej hostine: Kto sedí za vrchom stola?

Zasadací poriadok na svadobnej hostine: Kto sedí za vrchom stola?

Vytvoriť zasadací poriadok na svadbu je náročné, o to viac, keď sú v rodine rozbroje a nie každý s každým si úplne rozumie. Jedno je isté, najčastejšie sa zasadací poriadok delí na dve strany – rodina nevesty a rodina ženícha. Ale, ako to je s usporiadaním hlavného stola, teda stola, pri ktorom sedia nevesta so ženíchom?

Vedeli ste, že aj v tomto prípade sa môžu názory, kto a kde by mal sedieť, líšiť? Najčastejšie sa hovorí, že v strede stola by mali sedieť nevesta so ženíchom. Následne vedľa nevesty jej otec, vedľa matka ženícha a svedok. Hneď vedľa ženícha by mala sedieť matka nevesty, otec ženícha a hlavná družička.

Avšak, najčastejšie sa stretávame s tým, že vedľa nevesty sedia jej rodičia a následne aj krstní rodičia a naopak, vedľa ženícha jeho rodičia a krstní rodičia. V modernom poňatí však za vrchom stola môžu sedieť len novomanželia. To, koho si vyberiete za vrchný stôl, sa však môže zmeniť v závislosti od vašej rodinnej situácie a veľkosti svadobnej hostiny.

Pozri aj: Dilema svadobnej hostiny: Platiť za alkohol na svadbe alebo nie?

Kto podľa tradícií sedí za vrchom stola?

Bolo zvykom, že rodina nevesty bola hostiteľom na svadbe, práve preto sa tradovalo, že po oboch stranách šťastného páru sedeli práve rodičia nevesty. Bolo to akýmsi vyjadrením toho, že rodina nevesty zaplatila celú udalosť a preukázala tak svoje postavenie v role hostiteľa. Dnes, keď už si mnohí mladí za svadbu platia sami, tak sa tradície menia, resp. sa nedodržiavajú do poslednej bodky. Aj napriek tomu existujú isté zásady, ktoré by sa mali dodržiavať pri vytváraní zasadacieho poriadku.

Čo stále platí pri zasadacom poriadku:

  • za vrchom stola by mali sedieť mladomanželia obklopení svojimi vzácnymi hosťami.
  • nevesta zvyčajne sedí napravo od ženícha. 
  • ak dávate prednosť stolovaniu s rodinami, tak vedľa vás by mali sedieť vaši rodičia a súrodenci.
  • ak už máte deti, tak ich určite posaďte vedľa seba.

Čomu sa pri tvorbe zasadacieho poriadku vyhnúť:

  • rozvedených rodičov nemusíte posadiť vedľa seba, najmä nie, ak majú nových partnerov. Snažte sa všetky takéto dilemy vyriešiť v dostatočnom predstihu pred svadbou.
  • ak viete, že niektorí hostia majú zlú minulosť, vyhnite sa tomu, aby ste ich posadili spolu.
  • rovnako, ak viete, že sú v rodine osoby, ktoré sa navzájom nemusia a nevedia si prísť na meno, tak ich neusádzajte k jednému stolu – vyhnete sa tak zbytočným drámam a konfliktom.

Dôležité pravidlo – nikdy nič nemeňte na poslednú chvíľu! Všetci vaši hostia sú tam kvôli vám a vášmu novému manželovi, nie kvôli 90 minútam, ktoré sedia pri jedálenskom stole!

Odporúčame: Svadobná kytica z tulipánov: Tajomstvo jarnej svadby

Alternatívy zasadacieho poriadku

Je vôbec potrebné mať oddelený samostatný stôl pre mladomanželov a ich najbližšiu rodinu? V podstate to vôbec nie je nutné. Vo svadobný deň sa totižto spájajú dve rodiny v jednu. A tak je úplne jedno, kto a kde bude sedieť. Vôbec si nemusíte vyhradiť samostatný stôl pre seba a svojho manžela. Pokojne sa zamiešajte medzi svadobných hostí – možno to ocenia zo všetkého najviac.

Ak sa rozhodnete zrušiť vrch stola a nedržať sa žiadnych tradícií, tak vedzte, že sa vám uľaví. Vyhnete sa zbytočnému stresu z plánovania a premýšľania, kam usadiť hostí. A najmä tých, ktorí sa v láske nemajú. Každopádne, aspoň nejaký zasadací poriadok si vytvorte. Je lepšie nejakým spôsobom hostí usporiadať ako čakať desiatky minút, kým sa usadia sami.

  • Rodičovské stoly – nechajte svojich rodičov, aby hostili svoje stoly. To znamená, že rodičov v podstate posadíte k svadobným hosťom, avšak za vrch stola. Takto bude zrejmé, že sú hostiteľmi danej strany hostí. Uvidíte, že budú spokojní oni a rovnako aj vy.
  • Stôl pre miláčika – nejde o stôl pre domácich maznáčikov. Stôl miláčika je označenie pre samostatný stôl mladomanželov. Teda stôl, pri ktorom budú sedieť len ženích s nevestou a nikto viac. Na jednej strane je takýto stôl pre dvoch skvelou príležitosťou na to, aby ste boli v daný deň a v danú chvíľku aspoň trochu sami. Na druhej strane to môže byť veľmi izolujúce a koniec-koncov, budete tráviť spolu zvyšok života, takže svadobný deň by ste mali využiť na to, aby ste ho strávili s rodinou, priateľmi a blízkymi.
  • Vymeňte dlhé stoly za iný štýl – aj to môže byť spôsob, ako sa vyhnúť rodinným politikám o tom, kto kde sedí. Okrúhle stoly sú skvelou voľbou, pretože samotné usadenie je viac-menej na vašich hosťoch. Stačí, ak vytvoríte zoznam, kto pri akom čísle stola sedí a už ku komu a z ktorej strany si sadne je len na ňom.

Neprehliadni: Moderné svadobné dekorácie, ktoré musíš mať na svadbe v roku 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní