Sviatky jari na tanieri: Najlepšie veľkonočné recepty

Sviatky jari na tanieri: Najlepšie veľkonočné recepty

Jar sa už tradične spája s Veľkou nocou.

Pre gazdinky to znamená čas strávený v kuchyni a príprava dobrôt pre najbližších.

Ak vám dochádzajú nápady, prinášame vám originálne inšpirácie, ktorých lahodnú chuť ešte zvýrazní obľúbené  Karpatské KB.      

Mazanec s makom a višňami

Budete potrebovať: 

  • 350 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 150 g cukru
  • 150 g masla
  • 2 vajcia
  • 7 g sušeného droždia
  • 1 vanilkový cukor
  • žĺtok a mandle

Plnka:

  • 200 g maku
  • 80 ml Karpatské KB
  • 120 ml mlieka
  • pohár višní naložených v Karpatskom KB

Višne si zlejeme z kompótovej šťavy a zalejeme Karpatským KB. Necháme odležať cez noc.

V deň pečenia si v miske zmiešame múky (100 g hladkej múky si odložíme bokom), cukor a sušené droždie. Pridáme vajcia a zľahka premiešame. Mlieko si dáme zahrievať spolu s maslom. Zahrievame, až pokiaľ sa maslo nerozpustí. Necháme vychladnúť, pokiaľ zmes nie je vlažná. Pridáme k múke a vymiesime cesto. Miesime cca 10 minút. Následne postupne pridávame zvyšných 100 g múky. Cesto ručne domiesime na pomúčenej doske a necháme kysnúť cca 60 minút.

Pripravíme si plnku. Mak si zmiešame s mliekom a s 80 ml šťavy, v ktorej boli naložené višne. Chvíľku povaríme a necháme vychladnúť.

Cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme makovou plnkou, posypeme višňami a zatočíme. Vznikne nám šúľok, ktorý stočíme do bochníka a uložíme do veľkej tortovej formy, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Potrieme žĺtkom, posypeme mandľami. Pečieme pri teplote 190 stupňov, cca 30 – 40 minút.

Vyskúšaj tiež: Recept: Neodolateľný pohár Horúce jablko

Jahňacie kotlety s maslom a hráškovým pyré

Zdroj: Shutterstock®

Jahňacie kotlety s maslom a hráškovým pyré

Budete potrebovať: 

  • 8 ks jahňacích kotliet
  • soľ
  • 80 g masla
  • 50 ml Karpatské KB
  • 1 konárik čerstvého rozmarínu
  • 300 g hrášku
  • 40 g masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • 80 g parmezánu

Na hráškové pyré si uvaríme hrášok v osolenej vode. Hrášok si precedíme, pridáme maslo, pretlačený cesnak, parmezán a vymixujeme.

Mäso si vyberieme cca 30 minút pred prípravou von z chladu, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. Jahňacie kotlety si očistíme od prebytočného tuku, blán, naporcujeme a osolíme. Na panvici si roztopíme 1 PL masla a kotlety si opečieme z každej strany cca 3-4 minúty. Pridáme zvyšné maslo, Karpatské KB a nasekané bylinky a kotlety ešte chvíľu oblievame z každej strany roztopeným maslom. Kotlety vyberieme a maslo si zlejeme. Pred podávaním kotlety polejeme maslom.

Odporúčame: RECEPT: Priprav si obľúbené a chutné Oreo cupcakes


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Ľubica Šťastná 16.03.18 07:05

ĽŠ
karma
100.00

Už dlhšie zvažujem nejakú zmenu a pripraviť mazanec, ďakujem za recept!

  • 0
Odpovedať

Marta Bujdošová 16.03.18 08:37

MB
karma
98.00

Vyzera to lakavo, len keby mi ho niekto pripravil

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 16.03.18 13:12

KK
karma
90.00

mne veľmi kysnuté koláče nejdú spraviť a pritom ich mám radšej ako zákusky a ten mazanec vyzerá lákavo

  • 0
Odpovedať

Anna Bútorová 16.03.18 14:45

AB
karma
76.00

výborné receptíky, mňam

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 16.03.18 18:03

MM
karma
100.00

už sa teším na prípravu veľkonočných dobrôt

  • 0
Odpovedať

Milka Damašková 16.03.18 23:48

MD
karma
132.00

Makové koláče u nás idú na odbyt, mazanec sme ešte neskúšali..

  • 0
Odpovedať

Tomáš Holubík 21.03.18 10:29

TH
karma
-1.00

Oba recepty vyzerajú zaujímavo, chutne a lákavo, ak sa podarí zohnať dobré ingrediencie, určite doma vyskúšame :-)

  • 0
Odpovedať

Michaela Horváthová 21.03.18 15:30

MH
karma
89.00

Hmm to vyzerá dobre. ďakujeme za recepty

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 22.03.18 13:08

ZP
karma
100.00

Jahňacinka dobre pripravená je výborná vec. Chutné veľm jemné mäsko, nepohrdnem určite. Po dobrom obede aj sladké príde vhod, mak mi síce nerobí dobre, ale ostatní pri stole si určite pochutia. Mám rada sviatky a dobré jedlo...

  • 0
Odpovedať

Patrícia Paškanová 22.03.18 20:43

PP
karma
91.00

Spestrenie velkonocnych sviatkov fajn dobrotami :)

  • 0
Odpovedať

Táňa Slahučková 28.03.18 00:03

TS
karma
107.00

Jahňacie kotlety vyzerajú mňamózne :)

  • 0
Odpovedať

Natália Kurciníková 31.03.18 11:52

NK
karma
-1.00

Mazanec sa vydaril!!!!!!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní