Tapioka: Poznáš túto surovinu a vieš, ako ju využiť v kuchyni?

Tapioka: Poznáš túto surovinu a vieš, ako ju využiť v kuchyni?

Že ste o nej ešte nepočuli? Nuž, niet sa čo čudovať, naozaj nepatrí medzi bežné suroviny, ale keď sa o nej dozviete viac, veríme, že vás zaujme natoľko, aby ste ju zaradili do svojho jedálnička. Ak navyše siahate po bezlepkových potravinách, bude to pre vás must-have surovina. Tapioka – to je pozoruhodná potravina, ktorej sa dnes pozrieme bližšie na zúbok.

Tapioka je v zásade škrob bez chuti a pochádza z koreňa takzvaného manioku jedlého (manihot esculenta). Ten je známy aj pod názvom yuca. Táto rastlina dorastá až do výšky päť metrov. Tapioka je plná vápnika, draslíka, železa a horčíka. Nechýbajú jej ani omega-3 a -6 mastné kyseliny, kyselina listová a pantoténová, ako aj vitamín B. Dôležité však je, že neobsahuje alergény ani žiadny lepok, čiže rozhodne by po tapioke mali siahnuť celiatici.

Tapioka je rovnako vhodná aj pre deti. Všeobecne sa výborne osvedčila pri odstraňovaní zažívacích ťažkostí.

Bude sa ti páčiť: Recept: Marhuľovo-višňový obrátený koláč bez lepku a laktózy

tapiokové guličky

Zdroj: Shutterstock®

Tapiokové guličky alebo múka

V dnešnej dobe, predovšetkým medzi deťmi, sú populárne tapiokové guličky a známa je aj tapioková múka. Najznámejšie sú však takzvané tapiokové perly, obľúbené najmä v ázijskej kuchyni, no dostupné sú už aj na Slovensku. Majú doslova univerzálne využitie. Spomínané, deťmi milované, tapiokové guličky sú v zásade „nafúknuté“ perly, ktoré sú dostupné v rôznych veľkostiach (1-8 mm). Na objeme získajú po namočení do vody. Pripraviť tak môžete nápoj, puding alebo kašu s tapiokovými guličkami.

Múka alebo prášok z tapioky je zase skvelé zahusťovadlo do polievok a omáčok, ale využiť ho môžete aj pri príprave sladkých dezertov, namiesto obilnej múky. Jednoducho, tapioku viete použiť všade tam, kde sa pridáva múka. Použitie tejto suroviny je skutočne univerzálne. Tapioková múka sa podobá nášmu Solamylu. Kúpiť si ju môžete v rôznych bioshopoch a obchodoch so zdravou výživou. Keď si však budete vyberať tapiokové perličky, vyhnite sa tým prifarbovaným!

tapiokové perly

Zdroj: Shutterstock®

Zaujímavosti o tapioke:

  • Hneď po zemiakoch je maniok, z ktorého pochádza tapioka, druhá najprodukovanejšia škrobnatá rastlina.
  • Tapioka je takmer bez tukov, ale je bohatým zdrojom uhľohydrátov (takmer 90 %).
  • Zasýti vás naozaj rýchlo a na pomerne dlhý čas.
  • Narozdiel od kukuričného škrobu, tapioka sa môže zmrazovať bez toho, aby stratila svoju štruktúru.
  • Obsahuje približne toľko sacharidov ako zemiaky, preto pozor pri nízkosacharidovej diéte!
- Anketa

POUŽÍVATE V KUCHYNI TAPIOKU?

Odpovedalo 546 ľudí  

Áno, pomerne často
4%
Áno, ale skôr výnimočne
84%
Práve som sa o nej dozvedel/a
6%
Nie, neláka ma to
6%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Ingrid Šimoniková 24.04.18 08:40

karma
74.00

dakujem za pekný článok na tapioku , áno poznám ju a používam...dostala som sa k nej tak že môj syn miluje čínu ale o kvalite reštaurácie v našom meste mám svoj názor a tak som sa rozhodla naučím sa robiť čínsku ostrokyslú polievku , aj čínske maso.. a pri študovaní receptou som zistila že je lepšia tapioková muka ako solymyl tak som z dravom obchode kupila skúsila a už ju mám doma vždy a používam tam kde bežne dávam solamyl...

  • 1
Odpovedať

Ľubica Šťastná 24.04.18 09:40

ĽŠ
karma
100.00

Poznám tapioku, no zatiaľ s ňou nemám osobné skúsenosti, ďakujem za článok!

  • 1
Odpovedať

Zdena Paňková 24.04.18 12:00

ZP
karma
100.00

Tapioku som začala používať v kuchyni keď som sa dočítala o jej skvelom a hlavne zdravšom využití pri zahusťovaní omáčok, polievok a ostatných pokrmov.

  • 1
Odpovedať

Martina Varhaníková 24.04.18 12:19

karma
110.00

Nepočula som ešte o nej, ale vyzerá zaujímavo..popozerám v obchode po nej.

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 24.04.18 21:00

karma
109.00

Tapioku v kuchyni nepoužívam,lebo som o nej čítala až teraz prvýkrát.A celkom ma zaujala...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní