Podlaha na balkóne: Ako ju vylepšiť a pre ktorú z možností sa rozhodnúť?

Podlaha na balkóne: Ako ju vylepšiť a pre ktorú z možností sa rozhodnúť?
  • 19.05.2022
  • Michaela Kožáková

Leto je za dverami a určite aj vás slnečné lúče a teplé večery lákajú, aby ste strávili viac času vonku. Raňajky na čerstvom vzduchu chutia lepšie a pozorovanie západu slnka s pohárom vína sa stáva neobyčajnou udalosťou. Tí, ktorí majú záhradu alebo terasu pri chate či chalupe, si tento zážitok môžu dopriať každý deň.

Avšak nám ostatným môže na tieto účely skvele poslúžiť i balkón. A nemusí byť veľkorysých rozmerov. Stačí, ak si presne premyslíte, načrtnete, naplánujete a vyberiete vhodný nábytok a doplnky. V prípade menšieho balkóna zabudnite na veľké sedenie z umelého ratanu. Môžete ho však nahradiť vkusným stolíkom so stoličkami. Doplňte tiež váš balkón rôznymi dekoráciami, rozžiarte ho lampášmi a svetelnými reťazami či oživte kvetmi. Vďaka týmto detailom si spríjemníte chvíle strávené na balkóne. 

K vylepšeniu vzhľadu a skrášleniu balkóna môže dopomôcť i nová alebo vynovená podlaha. Niekedy ani nemusíte vybúrať tú starú. Premýšľate i vy nad tým, že by váš balkón potreboval novú podlahu alebo aspoň jej menšiu úpravu? Poďte sa s nami pozrieť, aké máte možnosti. 

Balkónová podlaha

Podlaha na balkóne, lodžii či na terase musí niečo vydržať. Majte na pamäti, že bude vystavovaná slnku, dažďu, mrazu, keďže sa nachádza v exteriéri. Iné je, ak váš balkón je presklený, a tak chránený pred vplyvmi počasia. Podlaha na balkóne musí byť takisto bezpečná, príjemná aj pri chôdzi naboso a pre vaše pohodlie by mala byť i nenáročná na údržbu. Niektoré typy podláh položíte za niekoľko minút, iné si vyžadujú náročnejšie úpravy aj kladenie.

Pred tým, ako sa pustíte do pokladania novej podlahy, tú starú dôkladne prezrite. Ak je dlažba porušená tak, že cez ňu preniká voda do konštrukcie, nezakrývajte ju novou, pretože postupom času aj ostatné vrstvy budú deštruované. Pri hlbších úpravách a zásahoch si však vyžiadajte konzultáciu so statikom. Ak je z jeho pohľadu všetko v poriadku, stačí odstrániť zvetrané a poškodené dlažby, lepidlo, maltu a ošetriť protikoróznym náterom odhalenú výstuž. Ak nie ste veľmi zručný, na pokladanie novej podlahy si radšej najmite majstrov či odborníkov, ktorí presne vedia, aký náter a izoláciu treba použiť, či ako presne podlahu položiť. 

Pozri aj: TOP tipy na pestovanie muškátov – pre krásne a bohaté kvety!

Balkónová podlaha

Zdroj: pinterest.com/deavita.com, pinterest.com/behance.net

Dlažba na balkón

Tradičným materiálom je dlažba, ktorá sa jednoducho umýva a nevyžaduje si prakticky žiadnu starostlivosť. Samozrejme, do exteriéru treba voliť mrazuvzdornú a najlepšie protišmykovú. Nalepiť ju môžete aj na pôvodnú podlahu vášho balkóna pomocou flexibilného, mrazuvzdorného a vodoodpudivého lepidla. I na škárovanie vyberajte tie správne a najvhodnejšie materiály. Nemusíte sa obmedzovať len na klasickú, nudnú dlažbu, ktorú má každý sused na okolí. Vyberať si môžete z rôznych farieb a vzorov. Ponuka je skutočne široká. 

Drevená podlaha

Zdroj: pinterest.com/decorfacil.com, pinterest.com/decocrush.fr

Drevená podlaha na balkón

Príjemnou a nestarnúcou variantou je drevená podlaha, ktorá si však vyžaduje zvýšenú pozornosť. Minimálne raz do roka drevo treba ošetriť špeciálnymi prípravkami. Ak si trochu priplatíte, môžete si dopriať kvalitné exotické drevo, ktoré sa vyznačuje výbornou odolnosťou. Nevýhodou tohto spôsobu montáže je vyššia výška podlahy a roštu, a tiež veľké bodové zaťaženie novej hydroizolačnej vrstvy. Mínusom je i riziko zanášania priestoru pod dlažbou nečistotami a prachom. 

Odporúčame: Ako sa zbaviť krtka v záhrade? Tieto triky musíte spoznať!

Balkónová podlaha s click sytémom

Zdroj: pinterest.com/Joyce, pinterest.com/nordicdesign.ca

Balkónová podlaha s click sytémom

Ak ste už unavení z čakania na remeselníkov, ktorí vám konečne prídu namontovať novú podlahu na balkón, stavte radšej na drevenú podlahu s click systémom. Pri klasických montovaných podlahách si priplácate nielen za montáž, ale aj za množstvo nadbytočného odpadu, ktorý vzniká po položení podlahy. K tomu si ešte primyslite pílenie a rezanie dosiek priamo na vašom balkóne a následné odstraňovanie triesok a pilín z dreva.

Jednou z výhod podláh s click systémom je, že si ju môžete položiť sami, a to za pár hodín, jednoducho, rýchlo, bez použitia akýchkoľvek nástrojov. Pri týchto podlahách si tiež môžete vybrať vlastný vzor uloženia podlahových dosiek. Platíte len za m2, ktoré má váš balkón či terasa a nekupujete žiadny materiál navyše. A ešte k tomu i ušetríte pár eur na remeselníkoch. Drevené podlahy sú dokonca už vopred naolejované a pripravené na okamžitú pokládku. 

Balkónové podlahy s click systémom sa nevyrábajú výlučne z dreva, ale i z WPC, ktorý predstavuje kompozitný materiál z dreva a umelej hmoty. Takáto podlaha sa vzhľadom dôverne podobá tej drevenej.

Umelá tráva

Zdroj: pinterest.com/reddit.com, pinterest.com/Abdullah

Umelá tráva

Rýchlym a praktickým riešením je umelá tráva vo forme koberca alebo rohože. Jej mäkký povrch ocenia najmä deti či už pri kráčaní naboso alebo pri menších pádoch. Umelá tráva na balkón poteší vysokým vlasom a vďaka tomu príjemným nášľapom. Rohože alebo koberce umelých trávnikov sú vyrobené z kombinácie vlákien polyetylénu a polypropylénu kvalitne zauzlovaných v textílii potiahnutej latexom. Práve tie dodávajú trávniku požadovanú pevnosť a odolnosť. Pri najvyšších triedach umelých trávnikov nedochádza k vyblednutiu farby koberca, keďže disponuje odolnosťou proti UV žiareniu.

Umelá tráva sa predáva ako metrážne koberce, iné ako balíky alebo rolky. Ich cena závisí od materiálu, z ktorého je trávnik vyhotovený a od jeho hmotnosti na 1 m2. Minimálna údržba a nenáročná starostlivosť o umelú trávu sú presne tými výhodami, pre ktoré začína byť tento druh podlahy čoraz viac populárnym. Starostlivosť o umelú trávu je nenáročná – stačí ju za za čas povysávať, prípadne pretrieť vlhkou handrou.

Koberec

Zdroj: pinterest.com/zaprosto.pro, pinterest.com/Balkon Ideen

Koberec na balkón

Najjednoduchším riešením pre váš balkón je jednoznačne koberec, ktorý má nielen praktickú, ale i estetickú funkciu. Ak sa vám nechce púšťať do veľkej rekonštrukcie a momentálne nechcete investovať do novej podlahy na balkón, zaobstarajte si koberec do exteriéru. Veľký, malý, guľatý, podlhovastý, jednofarebný, minimalistický, vzorovaný či bohémsky – ponuka je naozaj veľmi pestrá. Štýlové koberce vám spríjemnia posedenie na balkóne a uchránia vás pred studenou podlahou. Keď sa zašpinia, tak ich len jednoducho operiete. 

Neprehliadni: Záhradné pieskovisko: Urobte deťom radosť a postavte im ho na záhrade

Zdroj foto: úvodná koláž - Pinterest.com/allstylelife.com, Pinterest.com/extraspace.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní