TOP 7 spôsobov, ako sa zbaviť boľavého hrdla: Pomôže vám príroda!

TOP 7 spôsobov, ako sa zbaviť boľavého hrdla: Pomôže vám príroda!

S bolesťou hrdla sa počas chladných zimných dní musí vysporiadať nejeden z nás. Boľavé a zapálené hrdlo je skutočne otravným problémom, ktorého sa snažíme čo najrýchlejšie zbaviť. Potrebné je hrdlo držať v teple a vhod padne dozaista i poctivý domáci vývar. 

Pri liečbe pritom nemusíme siahnuť iba po rôznych liečivách z lekárne, ale oplatí sa spoľahnúť aj na liečivú silu prírody. V dnešnom článku vám prezradíme, ako sa zbaviť boľavého hrdla i pomocou surovín, ktoré nájdete doma v špajze! Čo všetko vám pomôže?

Zaujme ťa aj: Depresia u mužov - nepodceňujte TIETO príznaky! Vieme, ako mužom pomôcť

Čo spôsobuje bolesť hrdla?

Bolesť hrdla je pomerne bežná a hlavne s prechodom ročných období. Najčastejšou príčinou však sú vírusy alebo baktérie. Je teda dôležité vedieť rozlíšiť, čo je príčinou bolesti hrdla u vás, aby ste si vedeli nastaviť správnu „liečbu". 

Vírusové bolesti hrdla

Ako rozpoznať vírusovú infekciu? Vírusová bolesť hrdla je sprevádzaná príznakmi nachladenia. Medzi ne patrí výtok z nosa, slzenie a svrbenie očí alebo kašeľ. Je teda jasné, že vírusová bolesť hrdla je spájaná najmä s alergiami.

Spôsobiť ju však môžu aj rôzne začisťujúce látky nachádzajúce sa v ovzduší. Napr. pri aktívnom alebo pasívnom fajčení. 

Bakteriálne bolesti hrdla

Bakteriálna bolesť hrdla sa najčastejšie prejavuje o deti vo veku 5 -15 rokov a je najčastejšie spôsobená baktériou Streptococcus pyrogenes. Pri bakteriálne bolesti hrdla je potrebné dávať si veľký pozor, pretože sa môže prenášať z človek na človeka, a to kašľom, kýchaním alebo telesným kontaktom.

Na vzniku bolesti hrdla sa teda podpisujú baktérie. Spočiatku môže pacient pozorovať príznaky spojené so škrabaním v hrdle, postupne sa však infekcia hrdla môže zintenzívniť, v dôsledku čoho môže pacient pociťovať intenzívnu bolesť hrdla. K bolesti sa často pridružujú aj ďalšie symptómy, ako:

  • červené škvrny na podnebí úst,

  • horúčka a bolesť hlavy,

  • zväčšené lymfatické uzliny na krku,

  • nevoľnosť alebo zvracanie.

Neliečená bolesť hrdla v tomto prípade môže viesť k zápalu stredného ucha, preto je najlepšie vyhľadať bolesť, a to v prípade, ak nezaberajú žiadne domáce tipy na bolesť hrdla. Ak ste teda vyskúšali domáce recepty, ústne spreje, cmúľacie tablety, horúci kúpeľ, výplach nosa, alkohol na bolesť hrdla, med a cibuľu. kurací vývar a nič nepomohlo, je čas na antibiotika. 

Odporúčame: Ako znížiť diastolický krvný tlak – o aký tlak ide a ako sa prejavuje jeho zvýšenie?

med a citrón

Zdroj: Shutterstock®

Domáce tipy na bolesť hrdla

Voda so soľou

Pri bolesti v hrdle je nevyhnutné v prvom rade dezinfikovať ústnu dutinu. S tým pomôže aj obyčajná či morská soľ. Lyžičku soli rozpustite v teplej vode a roztok použite na kloktanie. Postup počas dňa zopárkrát zopakujte. Nepríjemné škriabanie v hrdle sa dá na ústup. Miesto soli sa tiež odporúča použiť napríklad aj sódu bikarbónu, ktorá s baktériami rovnako zatočí.

Bude vás zaujímať: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

Med a citrón

Ak vás prepadne bolesť a škriabanie v hrdle, neváhajte siahnuť aj po mede a citróne. Med je prírodným zázrakom s antibiotickými a antibakteriálnymi účinkami. Je plný živín, posilňuje imunitu a bojuje s infekciami. Citrón v sebe ukrýva vitamín C. V pohári teplej vody rozpustite 2 lyžičky kvalitného medu aj citrónovej šťavy. Nápoj si doprajte ráno i pred spánkom.

Škorica a čierne korenie

Liečivé účinky škorice sú ľuďom známe už od nepamäti. Pôsobí dezinfekčne aj antibioticky. S bolesťou v hrdle si poradí raz-dva. Na 2,5 dcl vody pridajte pol lyžičky mletej škorice a štipku mletého čierneho korenia. Chvíľu povarte a čaj nakoniec doslaďte medom. Doprajte si ho trikrát denne. Tento nápoj je skvelým pomocníkom aj pri prechladnutí.

bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Cesnak

Cesnak je starým známym všeliekom, ktorý pri rôznych neduhoch využívali už naše staré mamy. Má antibakteriálne a antibiotické účinky. Ideálne je dopriať si ho v surovom stave. Nakrájajte ho na drobné kúsky a zjedzte buď samotný, alebo s kúskom chleba. Tiež ho môžete podrviť a zmiešať s lyžičkou medu. Ak vám to neprekáža, môžete prekrojený strúčik cesnaku tiež cmúľať v ústach.

Zázvor

Zabudnúť nemôžeme ani na zázvor. I poctivý zázvorový čaj môže pomôcť zmierniť nepríjemné škriabanie v hrdle. V pohári zalejte lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru vriacou vodou. Po ochladnutí neváhajte pridať aj spomínaný med a citrón. Zázvorový čaj pomôže aj pri kašli, liečbe chrípky či nádche. Navyše je veľmi chutný.

zázvor

Zdroj: Shutterstock®

Tvaroh

Nakoniec môžete vyskúšať aj trik starých materí, a to zábal z tvarohu. Rozotrite tvaroh na plienku či kus látky a priložte na krk. Následne krk oviňte napríklad šálom. Obklad z tvarohu je ideálne nechať pôsobiť počas noci.

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?

Prírodné tipy na bolesť hrdla - Bylinky

Rozličné bylinky sú nápomocné pri najrôznejších zdravotných ťažkostiach. Ak vás trápi boľavé hrdlo, vhodné je dopriať si nielen bylinkový čaj, ale rovnako je osožné i kloktať odvar z bylín. A na ktoré liečivé rastliny sa môžete spoľahnúť? Kloktať môžete odvar z:

Tieto bylinky majú silné antiseptické a dezinfekčné účinky.

Ako sa zbaviť bolesti hrdla u detí

Čo pomáha na bolesť hrdla u detí? Sú účinné rôzne cmúľacie tablety, ústne spreje či iné babské recepty? Ako u dospelých, tak aj u detí je toho viac, čo pomáha. Siahnuť môžete po antiseptických lízankách, ktoré pomáhajú znecitlivieť hrdlo a bolesť zmierňovať. Okrem toho sú vhodnou voľbou pastilky i kloktadlá (tie používajte len v prípade, ak vie dieťa kloktať).

Okrem tohto sa tiež odporúča posilniť imunitný systém u detí. Doplňte teda deťom vápnik, vitamín C a vitamín D

Aktualizovaný článok: 11.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 28.12.19 06:40

SK
karma
114.00

....a ešte kloktáme doma šalviovým odvarom.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní