TOP bylinky na hojenie rán: Ktoré urýchlia hojenie rán či popálenín?

TOP bylinky na hojenie rán: Ktoré urýchlia hojenie rán či popálenín?

Rozličné druhy byliniek a ich liečivé časti, či už kvety, listy alebo i korene, sú ľudom nápomocné pri liečbe rôznych zdravotných problémov už od nepamäti. Ani dnes na ne ľudia úplne nezabudli. Veď predsa mnohé sú skutočne užitočné. Pomôžu pri ťažkostiach s trávením, vysokým tlakom či bolestiach hlavy, a to niekedy i lepšie ako lieky.

Rovnako sú mnohé byliny nápomocné pri liečbe kožných poranení či popálenín. Rany na pokožke je vždy potrebné v prvom rade dôkladne vyčistiť a ošetriť. Ktoré bylinky podporia ich hojenie?

Nechtík lekársky

Nechtík lekársky je pravdepodobne jednou z najznámejších byliniek tradičného liečiteľstva. Je tou správnou voľbou aj pri kožných poraneniach a celkovo problémoch s pokožkou. Silnejší odvar z nechtíkových kvetov napomáha regenerovať poškodenú pokožku.

Využíva sa na premývanie rán, odrenín, modrín, popálenín, taktiež pomôže pokožke postihnutej nejakým kožným ochorením. Na liečbu kožných problémov je skvelá aj domáca nechtíková masť.

Odporúčame: Ako používať droždie? Tieto triky pre zdravie aj krásu si zamilujete!

repík lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Repík lekársky

Okrem nechtíka sa môžete spoľahnúť aj na repík lekársky a jeho vňať s drobnými žltými kvietkami. Z vňate s výraznými hojivými vlastnosťami sa pripravuje odvar. Do neho je vhodné namáčať látku či gázu a tú vo forme obkladov aplikovať na postihnuté miesto.

Repík upokojuje pokožku a dezinfikuje ranu. Opäť pomôže nielen pri rezných ranách a odreninách, ale aj kožných chorobách.

Aloa pravá

Keď hovoríme o kožných ranách a bylinkách, zabudnúť nemôžeme na preslávené Aloe vera. Túto sukulentnú rastlinku sa rozhodne oplatí pestovať doma v kvetináči. Listy z aloy pravej ukrývajú dužinu, ktorá je známa svojimi hojivými a protizápalovými účinkami.

Pri poranení pokožky stačí odtrhnúť starší list a dužinu aplikovať priamo na postihnuté miesto. Takto môžete podporiť hojenie drobných rezných rán, popálenín od slnka aj ohňa či rán po bodnutí hmyzom.

rumanček kamilkový

Zdroj: Shutterstock®

Rumanček kamilkový

Na podporu hojenia rán je skvelý aj rumanček kamilkový, ktorý je ľudovo známy aj ako harmanček či kamilka. Droga sa pripravuje z kvetov, ktoré majú antibakteriálne, protizápalové a dezinfekčné účinky. Od mája si kamilky môžete i nazbierať, vysušiť a uskladniť do zásoby.

Kamilkový čaj si môžete pripraviť pri tráviacich ťažkostiach aj zápaloch dýchacích ciest. Zvonka sa rumančekový odvar používa na dezinfekciu rán. Podporuje hojenie a bráni tvorbe jaziev.

Kostihoj lekársky

V zozname byliniek na hojenie rán nesmie chýbať ani kostihoj lekársky, z ktorého sa na liečebné účely využíva predovšetkým koreň. Odvar z kostihoja prispieva k regenerácii tkanív a upokojuje podráždenú pokožku, taktiež pôsobí protizápalovo. Je skvelý na výrony, popáleniny, opuchy, popraskanú pokožku, zle sa zrastajúce alebo hnisavé rany.

Odporúčame: Spoznajte liečivé účinky petržlenovej vňate! Neuveríte, s čím si dokáže poradiť!

arnika horská

Zdroj: Shutterstock®

Arnika horská

Nakoniec vám pri poranenej pokožke a rôznych kožných problémoch môže pomôcť aj arnika horská, z ktorej sa zase využívajú predovšetkým kvety. Arnika pôsobí protizápalovo, dezinfekčne, sťahujúco a dokonca má aj analgetické účinky, čiže napomáha tíšiť bolesť. Výrazne zlepšuje hojenie rán, podporuje regeneráciu tkanív, eliminuje modriny. Odvar je vhodné vo forme obkladov aplikovať na postihnuté miesto.

Kapsička pastierka

Pastierska kapsička je skvelá na ošetrenie drobných krvácajúcich rán. Ide totiž o prírodného pomocníka na zastavenie krvácania. Rany možno očistiť kapsičkovým záparom, ten možno užívať aj zvnútra. Pôsobí tiež protizápalovo a má aj antibakteriálny účinok, takže pomôže predísť rozvoju infekcie. 

Ďalšie bylinky na podporu hojenia rán:

  • myrhovník molmolový,

  • nátržník vzpriamený,

  • yzop lekársky,

  • deväťsil lekársky,

  • levanduľa lekárska,

  • skorocel kopiovitý,

  • alchemilka obyčajná,

  • rakytník rešetliakový.

Aktualizovaný článok: 3.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní