TOP zaujímavosti o ľudských svaloch: Ktorý je najmenší a ktorý najväčší?

TOP zaujímavosti o ľudských svaloch: Ktorý je najmenší a ktorý najväčší?

Kosti a svalstvo spolu úzko kooperujú a tvoria oporno-pohybovú sústavu človeka. Svaly nám umožňujú aktívny pohyb, no upínajú sa práve na kosti, ktoré okrem toho poskytujú telu i tvar a ochranu. 

Keďže ste sa u nás rozličné zaujímavosti o ľudských kostiach už mohli dozvedieť, dnes je čas pozrieť sa na to, čo by sme mali vedieť o svojich svaloch. Pozrite sa spolu s nami na niekoľko fascinujúcich faktov a týkajúcich sa ľudských svalov. 

TOP fakty o ľudských svaloch:

1. Máme ich viac než 6 stoviek

Pod pojmom sval rozumieme ohraničený útvar svalového tkaniva. Ide o pohybový orgán človeka. V každom svale sa pritom ukrývajú zväzky svalových vláken, respektíve dlhých buniek valcovitého tvaru. Tie obsahujú tisíce rovnobežných myofibríl zložených z dvoch bielkovín, a to aktínu a myozínu. Ich interakciou sa dokáže sval sťahovať. 

V ľudskom tele sa nachádza okolo 640 svalov a od ich činnosti závisí náš pohyb. Svaly pritom nevykonávajú iba pohyby vedomé, ako napríklad ohnutie ruky, ale aj nevedomé, medzi ktoré radíme pohyby čriev, pohyb riasiniek v pľúcach či zmenu veľkosti zreničiek. Na jednotlivých úkonoch sa ich pritom zúčastňujú celé desiatky svalov. Napríklad na jediný krok ich musíme použiť až okolo 200.

Odporúčame: Čo spôsobuje krvácanie mimo menštruačného cyklu? Príčiny môžu byť vážne!

druhy svalov

Zdroj: Shutterstock®

2. Rozoznávame 3 základné typy svalov

Treba spomenúť i to, že nie je sval ako sval. V našom tele sa totiž vyskytujú hneď tri základné typy svalov, a to priečne pruhovaný, srdcový a hladký. Priečne pruhované svaly, nazývané aj kostrové, sú pripojené ku kostiam a ovládané vôľou. Sú charakteristické pruhovanou štruktúrou, ktorá je dobre viditeľná pod mikroskopom. Hladké svalstvo je vôľou neovládateľné a pracuje automaticky.

Nachádza sa v stenách ciev či vo vnútorných orgánoch. Špeciálnu kategóriu tvorí srdcová svalovina, respektíve srdcový sval, ktorý sa svojimi vlastnosťami či štruktúrou pohybuje niekde medzi hladkou a priečne pruhovanou svalovinou. Srdcový sval pracuje mimovoľne, podobne ako hladký sval, no štruktúrou je podobný skôr priečne pruhovanému svalstvu.

3. Vďaka nim rozprávame, smejeme sa i mračíme

Svaly nám umožňujú nielen urobiť krok či zdvihnúť ruku, ale sú nevyhnutné aj pri reči či mimike tváre. Napríklad na obyčajný úsmev potrebujeme zapojiť až okolo 17 svalov v oblasti tváre. Práve úsmev patrí k tým najjednoduchším svalovým úkonom vôbec. Na zvraštenie čela či iný mimický prejav hnevu je ich zvyčajne potrebných ešte viac. 

4. Najväčší, najmenší či najsilnejší sval

I svalom môžeme udeliť zopár prvenstiev. Napríklad tým úplne najmenším svalom je strmienkový sval v uchu, ktorý meria asi 1 mm. V strednom uchu sa však nachádzajú i ďalšie drobné svaly. Najmohutnejším je sedací sval a najdlhším je zase takzvaný krajčírsky sval, ktorý sa tiahne pozdĺž stehna od panvy po vnútornú stranu kolena.

Najrýchlejšie svaly sa nachádzajú v okolí našich očí, tie najsilnejšie sú zase žuvacie svaly, ktoré dokážu vyvinúť ohromný tlak. A viete, ktorý sval ľudského tela je tým najvytrvalejším a najviac pracovitým? No predsa srdcový sval, ktorý deň čo deň prečerpáva obrovské množstvá krvi.

Pozri aj: Farba a tvar stolice – čo napovedajú o našom zdraví?

ľudské svaly

Zdroj: Shutterstock®

5. Svalstvo potrebuje odpočinok

Naše svaly sú každodenne zaťažované, a preto si zaslúžia dostatočný čas na regeneráciu. O to viac to platí v prípade pravidelného cvičenia. Jednotlivé svalové partie potrebujú určitý čas na obnovu, preto je vhodné precvičovať vždy inú časť tela. Svaly potrebujú dostatočne dlhý spánok a oddych.

Čo sa týka ich výživy, veľmi dôležité sú pre ne najmä bielkoviny, ktorých zdrojom je mäso, mliečne výrobky, vajcia, semená, oriešky, strukoviny i listová zelenina. Samozrejme, dôležitá je vo všeobecnosti strava bohatá na všetky vitamíny a minerálne látky.

Vedeli ste aj, že ľudské svaly:

  • pracujú v páre a vedia iba ťahať a nie tlačiť, čo znamená, že jeden zo svalov vždy ťahá jedným smerom a ten druhý zase opačným?
  • tvoria v priemere 35 % z celkovej hmotnosti tela?
  • majú svalovú pamäť a pamätajú si napríklad to, akým spôsobom dochádzalo k vybudovaniu svalovej hmoty?
  • pohybom vyprodukujú väčšinu tepla, ktorá je vytvorená v ľudskom tele?
  • majú u žien vyšší percentuálny podiel svalovej hmoty v dolnej rasti tela a u mužov je to naopak v hornej časti tela?

Aktualizované na 08. 10. 2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní