Toto sú najčastejšie chyby pri pečení. Dopúšťaš sa niektorých aj ty?

Toto sú najčastejšie chyby pri pečení. Dopúšťaš sa niektorých aj ty?

Stáva sa vám niekedy, že dôsledne dodržujete recept na chutný koláč či chrumkavý chlieb, no po upečení sa vám zdá, že to nie je ono? Nuž, pečenie môže byť v niektorých prípadoch hotová veda. Pri príprave receptu aj samotnom pečení sa dá totiž toho veľa pokaziť.

Stačí nedodržať jeden krok a hneď sa to môže odzrkadliť na konečnom výsledku. Dnes vám prezradíme, aké najčastejšie chyby pri pečení robíte možno i vy a ako sa im vyhnúť.

1. Otváranie dvierok od rúry

Jednou z najväčších chýb, ktorej sa môžeme dopustiť, je neustále otváranie rúry. Už pri jednom nazretí môže vnútorná teplota klesnúť až o 25 stupňov. Následne trvá pokojne aj 10 minút, kým sa spotrebič znova dostatočne vyhreje. Stálu teplotu si pri pečení vyžadujú najmä múčniky.

Strata tepla totiž môže zapríčiniť spľasnutie cesta. Otváranie dvierok pri príprave mäsa zase predlžuje čas pečenia. Ak potrebujete skontrolovať, čo sa deje v rúre, urobte tak až po 25 minútach, ideálne však až pred koncom pečenia.

2. Krátka alebo dlhá doba pečenia

Ak v rúre pripravujete pokrm podľa receptu, zvyčajne je vhodné dodržať odporúčanú dĺžku pečenia. Každý však máme doma inú rúru, a tak sa môže ľahko stať, že niekedy z nej vytiahneme pokrm nedopečený, inokedy zase zhorený.

V takomto prípade je potrebné sa spoliehať i na vlastný rozum. Sledujte meniacu sa farbu aj štruktúru pokrmu. Pri príprave múčnikov využite špajdľu. Ak ju zapichnete do koláča, nemalo by sa na ňu lepiť cesto.

Pozri aj: Pitie teplej vody nalačno je údajne prospešné! Ale, aká je realita?

časté otváranie rúry

Zdroj: Shutterstock®

3. Preplňovanie rúry

V dnešnej uponáhľanej dobe je čas naozaj vzácnou komoditou. Všetko sa snažíme robiť rýchlo a efektívne. Pečenie viacerých plechov naraz však nemusí byť najlepší spôsob, ako ušetriť čas. Doba pečenia sa tak zvyčajne predĺži.

Rovnako sa môže stať, že nižšie uložený plech sa vysuší či dostatočne neupečie. Ak chcete vypekať viacero plechov naraz, riešením by mohla byť teplovzdušná rúra.

4. Nepripravená forma na pečenie

V prípade, že pripravujete napríklad múčnik, nezabudnite plech či formu vymastiť a vysypať múkou. Inak z neho budete musieť zoškrabovať pripečené cesto. Tento problém môže vyriešiť i papier na pečenie. V súčasnej dobe sú stále obľúbenejšie aj silikónové formy, z ktorých vám upečené cesto vypadne aj samo.

Odporúčame: Zabudni na citrón! Neuveríš, ale slaná voda je vraj prospešnejšia!

mastenie plechu

Zdroj: Shutterstock®

5. Nahradzovanie surovín

Nahrádzanie surovín za iné je pomerne častou praktikou pri pečení. Možno to poznáte i vy. Chýba vám nejaká ingrediencia, a tak za ňu v špajze či chladničke nájdete nejakú náhradu. V niektorých prípadoch to však nemusí byť vhodné riešenie.

Opatrní buďte napríklad pri ovocí. Niektoré druhy sú totiž šťavnatejšie a nemusia byť vhodné do konkrétneho receptu. V iných by zase potrebná šťava mohla chýbať. Rovnako neexperimentujte ani s nahradzovaním tučného mlieka za odtučnené.

6. Nepreosievanie múky

Keď je v recepte uvedené, že je potrebné použiť preosiatu múku, nevynechávajte tento krok. Áno, je to zdĺhavé, no má to svoje opodstatnenie. Dobre preosiata múka či práškový cukor sú prevzdušnené a cesto tak získa hladšiu a jemnejšiu textúru. V opačnom prípade môže byť upečený múčnik príliš hutný či drobivý.

Odporúčame: ​Aký význam má vláknina? Tieto signály jej nedostatku neignoruj!

preosievanie múky

Zdroj: Shutterstock®

7. Chybný recept

Niekedy môže byť chyba aj na strane receptu. Tých je v súčasnej dobe najmä na internete ako húb po daždi. Ľahko sa môže stať, že narazíte na recept, ktorý je nekompletný alebo sú v ňom uvedené chybné množstvá ingrediencií. Pri inšpirovaní sa takýmito receptami sa preto spoliehajte na overené stránky. Taktiež sledujte recenzie od čitateľov a podobne. Najlepšie je, ak vám recept na chutný koláčik odporučí známy.

8. Nepresné váženie surovín

Aj vy niekedy robíte to, že ak niečo vážite, napríklad múku a váha vám ukáže o niekoľko gramov viac ako je v recepte, tak to tak necháte? Nuž, dva či tri gramy navyše asi veľa problémov nenarobia, no ak je to viac o dvadsať či štyridsať gramov, môže to mať vplyv na výslednú konzistenciu a chuť pečiva alebo múčnikov. Takže je vždy vhodné vážiť čo najpresnejšie. To isté platí pri meraní tekutín, napríklad mlieka. 

Aktualizovaný článok: 21.7.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

23 komentárov

Ľubica Šťastná 01.07.18 16:54

ĽŠ
karma
100.00

Tieto chyby už mám za sebou, ale je to skvelý článok pre žienky, ktoré ešte nie.

  • 3
Odpovedať

Elena Švachová 01.07.18 20:43

karma
109.00

Ak idem piecť niečo nové,dodržím všetko,čo je uvedené v recepte.Ale chyba sa môže vyskytnúť a aj mne sa v minulosti stalo,že sa mi niečo nepodarilo.

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 02.07.18 17:59

DB
karma
114.00

najčastejšie používam osvedčené recepty,ale chybička sa môže pritrafiť,veď nikto nie je neomylný.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 02.07.18 21:11

DB
karma
117.00

dobré a overené rady, ja rada skúšam nové recepty, ale aj pri nich sa riadim už svojimi skúsenosťami...

  • 1
Odpovedať

Lenka Čajová 06.07.18 08:45

karma
97.00

No veru mozno kazdu z nich z casu na cas urobim :) ale to otvaranie dvierok najcastejsie :)

  • 1
Odpovedať

Jana Kim Gughova 06.07.18 10:09

karma
100.00

Ja neviem...silikonova forma na babovku je nic moc...mam radsej klasiku.

  • 1
Odpovedať

Marián Podmanický 08.07.18 16:00

MP
karma
111.00

Hoci som muž, s pečením mám veľa skúseností. Pekávam hlavne kysnuté a tieto rady som mal ako sa povie v malíčku od detstva. Bolo nás deväť tak mama pekávala aspoň každú sobotu ak nie častejšie. Pri nej som sa rôzne zákony pečenia naučil. Žiaľ terajší mladí si nechcú nechať poradiť a potom sa učia na vlastných chybách.

  • 1
Odpovedať

Lucia Šeptáková 09.07.18 07:36

karma
108.00

Chyby robím,ale väčšinou sa to neprejaví na výsledku a vždy sa všetko zje...keď aj lyžicou z plechu.a to ma na pečení baví,neznášam presné postupy podľa receptu.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.07.18 21:01

JK
karma
100.00

Rada pečiem a aj dosť veľa a občas sa stane hlavne keď skúšam niečo nové že tam niečo chýba v recepte

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.07.18 21:01

JK
karma
100.00

Rada pečiem a aj dosť veľa a občas sa stane hlavne keď skúšam niečo nové že tam niečo chýba v recepte

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 10.07.18 17:10

BS
karma
100.00

Mám už toho veľa odpečeného, ale nikdy nehovor nikdy, chybička sa môže vyskytnúť...

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 10.07.18 21:50

JK
karma
103.00

občas sa neviem dočkať koláčika a kuknem do rurý

  • 0
Odpovedať

Juliana Šurkovská 11.07.18 20:51

karma
-1.00

Rada pečiem a často, skúšam aj nové recepty, ak sa mi v však recepte niečo nepozdáva, tak ho jednoducho zmením..

  • 1
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 17.07.18 16:44

karma
100.00

Niekedy sa mi stane, že musím vymeniť suroviny na koláčik, malokedy sa nepodarí. Mám takú skúsenosť, že keď do miligramu dodržiavam recept, koláčik sa nevydarí. Je to asi náhoda.

  • 0
Odpovedať

Blažena Sádovská 19.07.18 18:10

BS
karma
100.00

Pečiem veľa, takže mám už svoje skúsenosti, ale nikdy nehovor nikdy...

  • 0
Odpovedať

Nikuš Zelinková 20.07.18 11:35

NZ
karma
-1.00

Ako som tak čítala tie chyby tak som hádam všetky niekedy urobila.

  • 0
Odpovedať

Libuše Šumná 20.07.18 16:36

karma
113.00

přiznám se, že mouku neprosívám i když je to napsané

  • 1
Odpovedať

Denisa Oravcová 22.07.18 23:06

karma
104.00

No v tomto som sa úplne našla ... Pri pečení často otváram rúru a múku sa mi preosievať nechce nikdy ...

  • 0
Odpovedať

Viera Bátorová 24.07.18 12:48

VB
karma
-1.00

Pečiem už dlho a rada ,doležité pre mňa je hlavne výber kvalitných surovín

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 26.07.18 11:36

ZP
karma
100.00

Tieto chybičky sa nevyhli ani mne, ale snažím sa neovplyvniť výsledok :). Rada varím, rada pečiem a chybička "se vloudí". Niekedy som lenivá preosievať múku...

  • 0
Odpovedať

Robert Jurčák 27.07.18 08:29

RJ
karma
100.00

ozaj praktické a užitočné rady....zase som o niečo múdrejší.....

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 18.12.18 10:07

karma
127.00

Tento rok sme prvýkrát dali pri pečení vianočného pečiva do rúry dva plechy na teplovzdušné ohrievanie a našťastie sa dobre upiekli. Ale inak sa neoplatí prepchávať, hlavne ak sa používa horné či spodné ohrievanie.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 21.07.23 19:18

MM
karma
100.00

tieto chyby mám už za sebou, aj keď netvrdím že občas sa nejaká vyskytne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní