Toto sú najlepšie sladké recepty z lístkového cesta! Ktorý vyskúšaš?

Toto sú najlepšie sladké recepty z lístkového cesta! Ktorý vyskúšaš?

Aj vy zbožňujete pečenie s lístkovým cestom a balenie lístkového cesta máte vždy v mrazničke? Lístkové cesto je veľmi univerzálne a môže byť použité na množstvo rôznych dezertov aj slaných jedál. Recepty z lístkového cesta, či už slané alebo sladké, jednoducho zbožňujeme – nielen jesť, ale aj pripravovať. Sú totiž absolútne jednoduché, rýchle a nezaťažia žalúdok tak ako napríklad kysnuté cesto. 

Lístkové cesto má navyše vďaka svojej štruktúre vytvorenej z vrstiev múky a masla krásnu, krehkú a drobivú textúru. Táto textúra sa upečením ešte zvýrazní, čo robí pečivo šťavnatým a chrumkavým. Upečené lístkové cesto má krásny vzhľad vďaka svojej charakteristickej vrstevnatej štruktúre. Tento estetický prvok dodáva jedlu na hodnote a robí z neho vizuálnu lahôdku.

Preto sme sa rozhodli dať dokopy tie najlepšie sladké recepty z lístkového cesta, ktoré si pripravte ešte dnes! Vyskúšate banánovú roládu z lístkového cesta, čokoládové tyčinky alebo plnené jablkové taštičky? S takýmito sladkými koláčmi môžete pohostiť aj návštevu!

Odporúčame: Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb

banánová roláda

Zdroj: Shutterstock®

TOP rýchle dezerty a sladké pochúťky z lístkového cesta:

• ​Banánová roláda z lístkového cesta

Na prípravu rolády budete potrebovať:

  • rozvaľkané lístkové cesto

  • 2 banány
  • 10 dkg nasekaných orechov (napríklad lieskovcov)
  • 5 PL Nutelly
  • vajíčko

Postup prípravy: Rozvaľkané lístkové cesto potrite Nutellou, avšak nie úplne po okraje. Posypte orieškami a na kraje cesta uložte banány. Okraje cesta následne založte a zrolujte cesto do rolády. Na plech s papierom na pečenie uložte roládu, potrite rozšľahaným vajíčkom, popichajte vidličkou a pečte vo vyhriatej rúre na 190 °C, približne 20 minút.

Zaujme ťa: Zero waste v kuchyni: Spotrebuj zeleninu od vňate až po koreň!

čokoládový twist

Zdroj: Shutterstock®

• ​Rýchle sladké tyčinky – čokoládový twist z lístkového cesta

Na prípravu twistu budete potrebovať:

  • pláty lístkového cesta

  • kakao
  • 300 ml mlieka
  • kryštálový cukor
  • vanilkový puding
  • vanilkový cukor
  • maslo

Postup prípravy: Polovicu rozvaľkaného lístkového cesta potrite maslom a posypte vrstvou kakaa, kryštálového cukru a vanilkového cukru. Z pudingového prášku, mlieka a cukru si pripravte hustý puding, ktorý však nechajte dobre vychladnúť. Následne ho natrite na druhú polovicu cesta. Cesto preložte na polovice a pudingovou polovicou zakryte tú kakaovú.

Poskladané cesto nakrájajte asi na 2 cm široké pásiky, ktoré zatočte, aby vám vznikol takzvaný twist. Stočené twisty uložte na plech s papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C, približne 25 minút.

TIP:  Pozrite si vstavané rúry na pečenie Mora vybavené inteligentnými technológiami. S programom EcoClean sa rúra MORA čistí takmer sama a vďaka úspornej energetickej triede A alebo A + šetrí aj vašu peňaženku.

jablkové taštičky

Zdroj: Shutterstock®

• ​Fantastické plnené taštičky – jablkové taštičky z lístkového cesta

Na prípravu taštičiek budete potrebovať:

  • rozvaľkané lístkové cesto

  • 3 jablká
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • mletú škoricu
  • vajíčko

Postup prípravy: Rozvaľkané lístkové cesto nakrájajte na väčšie štvorce. Pripravte si zmes z nastrúhaných jabĺk bez šupky, vanilkového cukru a mletej škorice. Na každý štvorec cesta uložte zhruba za lyžicu jablkovej zmesi a každý štvorec preložte do tvaru trojuholníka.

Okraje poriadne popritláčajte, napríklad vidličkou. Uložte taštičky na papierom na pečenie vystlaný plech. Lístkové cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C, asi 20 minút.

Bude sa ti páčiť: Senovka grécka: Takto môžeš vďaka nej podporiť svoju ženskosť!

krémeš z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

• ​Krémeš z lístkového cesta

Na prípravu krémeša budete potrebovať:

  • 2 rozvaľkané lístkové cestá

  • 2 balíčky vanilkového pudingu (alebo Zlatého klasu)
  • 800 ml mlieka
  • 500 ml šľahačky
  • 150 g kryštálového cukru
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy: Začiatok prípravy krémeša bude málinko zložitejší, pretože naň budete potrebovať dva plechy, ale určite to bez problémov zvládnete. Jedno rozvaľkané lístkové cesto vystrite na opačnú stranu plechu a to tak, aby bolo položené na papieri, v ktorom bolo zabalené.

Na cesto položte papier na pečenie, teraz príde na rad spomínaný druhý plech, ktorý položte navrch, aby ste cesto zaťažili, ale tiež opačnou stranou. Takto pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C, približne 10 minút. Po uplynutej dobe zložte vrchný plech a dopečte cesto, ešte zhruba 5 minút. Presne to isté spravte aj s druhým rozvaľkaným lístkovým cestom.

Keď obe cestá vychladnú, na jedno z nich dajte vychladnutú pudingovú zmes z pudingového prášku, mlieka a kryštálového cukru. Povrch pekne uhlaďte a navrch dajte tuhú šľahačku. Opatrne prikryte druhým cestom a dajte do chladničky poriadne vychladnúť. Vychladnutý krémeš posypte práškovým cukrom a krájajte zúbkovým nožom, nahriatym v horúcej vode.

Vyskúšaj aj: Zemiakové ruže so slaninkou – originálna príloha, ktorá nadchne tvojich hostí

trubičky z lístkového cesta

Zdroj: Shutterstock®

• ​Trubičky z lístkového cesta

Na prípravu trubičiek budete potrebovať:

  • chladené lístkové cesto

  • 125 g kryštálového cukru
  • 3 bielka
  • vanilkový cukor
  • vajíčko
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy: Rozvaľkané lístkové cesto pokrájajte na pásiky, dlhé zhruba 30 cm a široké asi 2 cm. Pripravte si kovové trubičky, okolo ktorých budete omotávať nakrájané pásiky cesta. Uložte ich na plech, vystlaný papierom na pečenie, vrch cesta potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C, približne 20 minút.

Ešte teplé trubičky stiahnite dole z foriem a nechajte vychladnúť. Z cukru a bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorým naplňte trubičky, ideálne cukrárenským vreckom a posypte práškovým cukrom.

Odporúčame: Plnené kuracie prsia – inak ich už ani pripravovať nebudeš!

jablkovo-škoricové rožteky

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

• ​Jablkovo-škoricové rožteky

  • lístkové cesto
  • hnedý cukor
  • škoricu a muškátový oriešok
  • jablká
  • maslo alebo vajíčko
  • práškový cukor na posýpanie

Postup prípravy: Jablká si ošúpeme a nastrúhame na najširšom strúhadle. Ak sú veľmi kyslé, zmiešame ich s kryštálovým alebo trstinovým cukrom. Lístkové cesto si narežeme na trojuholníky.

V miske si zmiešame hnedý cukor, mletú škoricu a muškátový oriešok. Z jabĺk „vyžmýkame“ šťavu a podľa uváženia po trochu poukladáme na lístkové cesto. Každý trojuholník posypeme pripravenou zmesou korenín. Lístkové cesto zvinieme a vytvoríme rožteky. Potrieme ich roztopeným maslom alebo vyšľahaným vajíčkom.  Pečieme do zlatista pri teplote 180 °C. Upečené rožteky môžeme posypať práškovým cukrom a podávať.

Ďalšie sladké dobroty a koláče, na ktoré vám stačí lístkové cesto:

- Anketa

PEČIETE S LÍSTKOVÝM CESTOM?

Odpovedalo 2131 ľudí  

Áno, veľmi často
52%
Občas áno
35%
Nie, ale začnem
8%
Vôbec nie
6%

Článok aktualizovaný 25.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Elena Švachová 17.09.18 01:41

karma
109.00

super recepty,teším sa,ked ich budem skúšať.

  • 2
Odpovedať

Mária Maxianová 19.09.18 19:20

MM
karma
100.00

ja mám najradšej z lístkového cesta orechový závin s černicami

  • 1
Odpovedať

Ľubica Križanová 22.09.18 19:46

ĽK
karma
106.00

Milujem zákusky z lístkového cesta :-) všetky vyzerajú naozaj dobre a určite tak aj chutia :-)

  • 1
Odpovedať

Jana Komadová 23.09.18 17:10

JK
karma
100.00

Pečiem veľa z listkoveho cesta aj slané aj sladké tieto recepty robievam su mňamký

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 09.10.18 18:20

MR
karma
109.00

Čoko-twist určite vyskúšam.

  • 1
Odpovedať

Ľudka Uličná 13.10.18 20:48

ĽU
karma
100.00

vyzerajú dobre recepty

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 28.10.21 09:04

KK
karma
105.00

pečiem z lístkového cesta na sladko aj na slano, ďakujem za nové inšpirácie

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 28.10.21 13:31

MC
karma
109.00

Rada pečiem z lítkové ho cesta ,je to rýchle a chutí to všetkým.

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 28.10.21 21:05

ZS
karma
100.00

Výborné recepty

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 28.10.21 23:45

karma
109.00

Lístkové cesto mám stále v mrazničke. Ked mám chuť na niečo dobré,vyberiem ,nechám rozmrznúť a pečiem. Je to ozaj jednoduché a dobré aj pre začiatočníčky.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 29.10.21 20:38

DB
karma
117.00

Lístkové cesto je veľmi vďačné, všetky recepty sú z neho skvelé...

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 04.11.21 10:56

karma
100.00

Listkove cesto mam skoro vždy v mrazničke, pride chuť na sladké, upeciem.stfudlu, alebo iné. Včera sme dojedli jablkovu.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní