Tradičný škótsky tartan: Ako ho nosiť a byť šik?

Tradičný škótsky tartan: Ako ho nosiť a byť šik?

Aj vo vašom šatníku sa nachádza škótsky tartan? Potom isto viete, že ide o vlnenú textíliu s károvaným vzorom. Tento textilný vzor je ešte stále v našich končinách pomerne neobvyklý, no zato mimoriadne očarujúci. Keď sa povie tartan, zrejme ako prvý vám napadne kilt, teda typická škótska sukňa (a pod ňou chlpaté nohy, keďže ide o bežný mužský odev). Pozrite sa, čo všetko sa skrýva za unikátnym škótskym tartanom a určite mu prídete na chuť!

Tartan – okno do škótskych dejín

Znie to neuveriteľne, ale prvá zmienka o tartane sa datuje už do roku 200, kedy uchvátil Rimanov po tom, čo ho videli na ľuďoch, žijúcich na území dnešného Škótska. Tartan jedného rodu sa dokonca líšil od toho z iného rodu, a to hlavne farebným prevedením. Napríklad modré káro dodnes symbolizuje nórskych predkov, to žlté zase dánskych. Zaujímavosťou je, že aj kráľovná Viktória si vo svojom obľúbenom sídle Balmoral nechala vyčalúniť nábytok a vytapetovať steny tartanom. Škótsky tartan je jednoducho symbolom národnej hrdosti. Ako už dnes máločo, stále má svoju tradičnú symboliku a presne stanovené zákonitosti, pokiaľ ide o farbu, skladbu a usporiadanie kár. 

Pozri aj: Vieš, aké druhy medu existujú a na čo sú dobré? Zorientuj sa v nich!

Hoci sa dá škótsky tartan považovať za nadčasovú záležitosť, v móde sa stal hitom v roku 2017, kedy inšpiroval množstvo módnych návrhárov. Dnes teda nie je ničím neobvyklým vlastniť tartanové sako, kabát, šaty alebo kabelku. Bežná je aj tartanová podšívka plášťov. Ideálne doplnky k tartanu ako takému sú tie z pravej kože, semišu a rozhodne aj hodinky. Aby ste však v tartane nepôsobili príliš usadlo, nebojte sa ani farebných doplnkov, teda topánok či rukavíc. Pruhy tartanu sú vždy horizontálne a vertikálne, nikdy nie priečne.

oblečenie z tartanu

Zdroj: Shutterstock®

Snáď najznámejšou značkou, využívajúcou tradičný škótsky tartan, je Burberry. Ide o zmes pieskovej, červenej, čiernej a bielej farby. Môžete ho nájsť na taškách, dáždnikoch aj šáloch spomínanej značky. Nuž a čo si budeme klamať, rozhodne ide o synonymum luxusu.

Odporúčame: Vatové tyčinky do uší: Zabudni na ich používanie! Dôvod ťa zaskočí

ako nosiť tartan

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Nahliadnite s nami pod škótsky kilt!

Samozrejme, nie doslova, po takom zážitku zrejme žiadna z nás nebaží. Kilt, ako isto viete, je typická škótska skladaná zavinovacia sukňa. K všetkým týmto prívlastkom sa ešte pridáva dĺžka po kolená, vlnený materiál, ako aj fakt, že ide o súčasť mužského šatníka. Kilt si dnes Škóti obliekajú asi tak ako Slováci náš ľudový kroj. Teda výlučne príležitostne. Za zmienku stojí, že v minulosti sa na výrobu jediného kiltu použilo až osem metrov látky. Kedysi ale neslúžil len ako oblečenie, ale aj ako prikrývka.

škótsky kilt

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Neodmysliteľnou súčasťou kiltu je obyčajná biela košeľa a hrubé biele podkolienky. Chýbať nemôže ani takzvaný sporran – kožená brašňa so strapcami. V dnešnej dobe je na výber až sedem tisíc farebných prevedení. Existuje dokonca Škótsky úrad pre tartan, ktorý eviduje každé jedno farebné prevedenie. Tradične sa pod kiltom nenosila žiadna spodná bielizeň, no dnes to už (našťastie) neplatí. Oveľa častejšie však v súčasnosti zbadáme kilt na ženách, prevažne v chladnejších mesiacoch, keďže ide o naozaj hrubú a teplú textíliu.

Zaujme ťa: Ako rozpoznať nedostatok železa v krvi? Takéto sú príznaky anémie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Maxianová 05.03.18 07:24

MM
karma
100.00

kúsok z tartanu veľmi oživí outfit, niekedy stačí aj podšívka na plášti, je naozaj nadčasový a šik

  • 2
Odpovedať

Marta Bujdošová 05.03.18 07:53

MB
karma
98.00

Jeee dnes mam prave takuto satku a aka je dobra tepla... Toto sa mi paci

  • 1
Odpovedať

Lenka Meravá 05.03.18 08:37

LM
karma
82.00

Krasna inspiracia

  • 1
Odpovedať

Helena Zobková Šimurdová 05.03.18 12:54

HZŠ
karma
102.00

Keď sa niekde spomenie kilt, ja si hneď predstavím, ako sa v ňom predvádza Sean Connery. Na ňom sa mi to páči.

  • 1
Odpovedať

Katarína Konečná 05.03.18 18:40

KK
karma
105.00

veľmi pekné

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 06.03.18 19:59

ĽŠ
karma
100.00

Neobvyklý, no vskutku očarujúci štýl.

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 02.04.18 16:51

DB
karma
117.00

tartan sa mi veľmi páči - je to štýlové

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 11.06.18 18:36

JK
karma
100.00

Skvelá inšpirácia rada nosím káro

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní