Tráviace aj dýchacie ťažkosti či reumatizmus – ktorá bylinka pomôže?

Tráviace aj dýchacie ťažkosti či reumatizmus – ktorá bylinka pomôže?

Deväťsil lekársky, ktorý nesie latinský názov Petasites hybridus, predstavuje trvácu bylinku z čeľade astrovité, dorastajúcu do výšky okolo 50 centimetrov. Je hojne rozšírená naprieč celou Európou, taktiež sa vyskytuje na západe či severe Ázie. Nájdeme ju často vo vyšších polohách, v podhorských aj horských oblastiach. Obľubuje najmä vlhšie stanovištia. Zvykne rásť vo vlhkých lesoch aj na brehoch riek a potokov.

Deväťsil je charakteristický rúrkovitými kvetmi na dlhých stvoloch, ktoré sú bledoružové, niekedy biele či fialkové. Má prízemnú ružicu pomerne veľkých plstnatých listov srdcovitého tvaru a zhrubnutý podzemok. Táto bylinka je zároveň známa svojimi liečivými vlastnosťami, pričom na liečbu neduhov sa využíva už od nepamäti. Kedysi sa údajne deväťsil využíval aj pri liečbe moru. A aké sú teda jeho účinky? Prezradíme vám, pri ktorých zdravotných problémoch môže byť nápomocný!

Odporúčame: Čo je avitaminóza? Spoznajte ochorenia z nedostatku vitamínov!

účinky deväťsila lekárskeho

Zdroj: Shutterstock®

Pomoc pri problémoch s trávením či dýchaním

Z deväťsila lekárskeho sa na liečebné účely používa koreň, ktorý sa vykopáva začiatkom jari ešte pred kvitnutím rastliny. Následne sa suší pri teplote do 40 °C. Z neho sa odporúča pripravovať hlavne macerát, čo je výluh drogy v studenej vode. Nechá sa odstáť v noci a ráno sa scedí. Podzemok deväťsila obsahuje slizovité látky, triesloviny, kyseliny a mnohé ďalšie významné látky. V prvom rade sa využíva na podporu trávenia. Uvoľňuje a prečisťuje tráviace ústrojenstvo, podporuje činnosť žalúdka a vplýva na odstránenie toxínov z tela.

Môže byť osožný pri kŕčovitých bolestiach žalúdka či problémoch so žlčníkom aj zápche. Okrem toho sa v ľudovom liečiteľstve využíva pri ťažkostiach s dýchacím traktom. Môže pomôcť pri liečbe kašľa, hlienoch, dýchavičnosti, astme, horúčkových i chrípkových stavoch a mnohých ochoreniach dýchacieho systému, akým je aj zápal priedušiek. Deväťsil má ďalej močopudné účinky a podporuje zdravie močových ciest. Rovnako môže pomôcť tlmiť menštruačné kŕče.

vonkajšie použitie deväťsila

Zdroj: Shutterstock®

Osvedčil sa aj pri vonkajšom použití

Deväťsil lekársky našiel v rámci tradičného ľudového liečiteľstva uplatnenie aj pri používaní zvonka. V tomto prípade sa využívajú skôr listy rastliny, ktoré sa zbierajú o niečo neskôr ako koreň, a to v letných mesiacoch. Väčšie čerstvé listy sa trochu naklepú a používajú sa vo forme obkladu. Prikladajú sa na postihnuté miesto pri chronických zápaloch kĺbov, dne, reumatických ťažkostiach či opuchoch kĺbov.

Taktiež obklad môže pomôcť pri pomliaždeninách, vyvrtnutiach či vykĺbeniach. Užitočný býva aj pri kožných ranách, modrinách či popáleninách. Listy je vhodné prikladať priamo na postihnuté miesto, zafixovať nejakou gázou či obväzom a nechať pôsobiť počas noci. Ideálne je, ak je dané miesto v teple. Okrem toho je možné listy aj rozmliaždiť až na kašu a takto aplikovať na ranu. 

Odporúčame: Aké sú účinky píniových orechov? Už zopár kúskov dokáže divy!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní