Tri recepty z ružičkového kelu: Aj príloha môže byť delikatesa!

Tri recepty z ružičkového kelu: Aj príloha môže byť delikatesa!

Zimná zelenina a jej príprava môže často spadať do stereotypov. Ani tie najlepšie gazdinky totiž nemajú nekonečnú fantáziu a povedzme si úplne narovinu, že príprava zimnej zeleniny, akou je mrkva, petržlen či ďalšie druhy, nie je práve najvďačnejšia. Zväčša ju jednoducho „šupneme" do nedeľnej polievky a je vybavené. Zimná zelenina má však podľa odborníkov na výživu či špičkových šéfkuchárov oveľa väčší potenciál a dá sa pripravovať na mnoho spôsobov, a to ako príloha či dokonca i hlavné jedlo. My sme sa tentokrát pozreli na recepty z ružičkového kelu, ktoré nie sú úplne tradičné, no to im jednoznačne neuberá na dokonalosti. Ktorý si vyberiete?

Zdravý a chutný!

Zelenina, ktorú môžeme jednoznačne označiť za málo docenenú, je práve ružičkový kel. V láske ho nemajú deti ani dospelí a v našich končinách je jeho maximálne využitie v polievkach. Je to však veľká škoda, pretože mnohí šéfkuchári na ružičkový kel a recepty z neho nedajú dopustiť. Okrem toho, že chutí skvele, je aj nesmierne výživný. Ružičkový kel neobsahuje toľko nenávidené kalórie a obsahuje veľa živín. Keďže má zelenú farbu, má veľa vitamínu K a vitamínu C. Ružičkový kel je ďalej bohatý na antioxidanty na podporu celkového zdravia a vysoký obsah vlákniny zasa udržuje zdravé trávenie. Myslíme, že ďalej o zdravotných benefitoch ružičkového kelu básniť nemusíme, pretože rozhodne dáte šancu aspoň jednému netradičnému receptu, v ktorom hrá hlavnú úlohu. My sme ich pre vás zhromaždili v našej galérii, pričom sme sa inšpirovali na Pintereste.

Zaujme ťa aj: 3 recepty na zdravé maškrty: Sladkosti, pri ktorých nebudeš mať zlé svedomie

1 z 3

Pikantný ružičkový kel nasladko

Tento recept podľa How Sweet Eats je dokonalosť sama a predstavuje chute, ktoré by ste jednoducho ružičkovému kelu nedali. 

Ingrediencie

  • 1 kg ružičkového kelu na štvrťky zbaveného stoniek
  • 60 ml sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
  • 60 ml čili omáčky s dvomi prelisovanými strúčikmi cesnaku
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice omáčky hoisin
  • 2 lyžičky teplého sezamového oleja na poliatie

Postup prípravy

  1. Rúru si predohrejeme na 220 stupňov Celzia.
  2. V miske si zmiešame všetky ingrediencie okrem kelu a sezamového oleja.
  3. Do väčšej misy si dáme kel a polejeme ho omáčkou. Poriadne premiešame.
  4. Ružičkový kel pokrytý omáčkou rozložíme na papier na pečenie, polejeme sezamovým olejom a pečieme 25 až 30 minút do zlatista.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Mária Chromíková 01.02.20 11:30

MC
karma
109.00

Zaujímavé recepty .,asi vyskúšam gratinovaný ružičkový kel.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 01.02.20 14:38

KK
karma
105.00

gratinovaný zaujal aj mňa

  • 0
Odpovedať

Mária Frnová 13.02.20 09:49

MF
karma
100.00

musím ho častejšie zaradiť do jedálneho lístka... chutná a zdravá zeleninka

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 25.02.20 17:27

MM
karma
107.00

Zaujímavé recepty . Vyzerajú dobre

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní