Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu

Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu

Čo by boli Vianoce a vlastne celé predvianočné a povianočné obdobie bez tradičného vianočného pečiva? Aj vianočné pečenie patrí medzi klasické vianočné tradície. Razom sa na rôznorodé koláčiky ulakomí aj ten, čo preferuje skôr slané dobroty. V každej jednej domácnosti by sme pritom našli aspoň pár receptov na tradičné druhy suchého pečiva, ktoré sa, takpovediac, dedia z generácie a generáciu. 

Snáď najtradičnejším a priam až ikonickým vianočným pečivom sú medovníčky. Ich korenisto-sladkastá vôňa sa pri pečení šíri celým interiérom a každému hneď pripomenie obdobie Vianoc. 

K sviatkom tiež neodmysliteľne patrí linecké pečivo, medvedie labky, šuhajdy, rumové guľky, kokosové pusinky, grilážky a mnohé ďalšie. Často sa pritom v týchto tradičných dobrotách strieda kokos, mak a najmä orechy. Ak ste milovníkom orechového pečiva, na vašom vianočnom stole dozaista nechýbajú ani vanilkové rožky.

Ak ste ich ešte nepiekli, alebo na ne hľadáte skutočne dobrý recept, na ktorý sa môžete spoľahnúť, inšpirujte sa naším novým videom. Spolu si v ňom upečieme najchutnejšie orechové vanilkové rožky , resp. vanilkové rohlíky podľa rodinného receptu! Ako na prípravu fantastických vanilkových rožtekov, ktoré sa rozpadávajú v ústach?

Pozri aj: Vianočné kokosky: Ľahké a neodolateľne nadýchané

Ingrediencie na tradičné vanilkové rožky s vlašskými orechmi

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g orechov
  • 50 g práškového cukru (plus trochu na obaľovanie)
  • vanilkový lusk alebo vanilkový cukor (vanilínový cukor)

Overený recept na najlepšie vanilkové rožky:

  1. Ako prvé si zmiešame sypké ingrediencie – hladká múka, mleté orechy a práškový cukor.
  2. Následne pridáme na kocky nakrájané a zmäknuté maslo. Dôkladne vypracujeme do tvaru bochníka. Cesto následne odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny.
  3. Z bochníka odoberáme malé množstvo cesta, ktoré medzi prstami vyvaľkáme do šúľka a zohneme do tvaru rožteka. 
  4. Pripravené rožky poukladám na plech na pečenie s papierom na pečenie, pričom pomedzi ne ponechávame aspoň menšie rozostupy.
  5. Pečenie rožkov z vlašských orechov trvá asi 10 až 15 minút pri teplote 180 °C. Závisí to od rúry aj veľkosti rožkov.
  6. Kým je vianočné pečivo v rúre, v hlbokom tanieri si zmiešame práškový cukor s vanilkovým luskom alebo vanilkovým cukrom pre krásnu vanilkovú arómu.
  7. V zmesi následne ešte horúce upečené rožky obalíme a necháme ochladnúť. Vychladnuté rožky môžeme ochutnať a správne uskladniť. Dobrú chuť!

TIP: Orechy je v recepte možné nahradiť, napríklad v prípade alergie, pričom sa nestratí jedinečná chuť koláčikov. Tou správnou ingredienciou je v tomto prípade biely mak, ktorý je charakteristický orieškovou chuťou, no zároveň si na ňom môžu pochutnať aj alergici. Zohnať ho možno najmä na internete a u miestnych predajcov. 

TIP 2: Ak chcete vyskúšať úplne netradičnú verziu vianočných rohlíčkov, skúste ich pripraviť z čokoládovo-orieškového krému. Nutelové rožky sú skvelou obmenou klasických krehkých vanilkových rožkov. 

- Vanilkové rožky
1 z 9
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk
Videorecept: Tradičné vanilkové rožky podľa rodinného receptu - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Článok aktualizovaný 18.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

13 komentárov

Katarína Konečná 15.12.21 20:31

KK
karma
105.00

už mám niečo napečené a vyskúšam aj tento recept, vyzerajú výborne

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 10:02

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 16.12.21 07:27

ĽŠ
karma
100.00

Overená klasika.

  • 1
Odpovedať

Erika Podskubová 16.12.21 20:25

EP
karma
104.00

Vanilkové rožky musia byť každé Vianoce a šuhajdy

  • 0
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 16.12.21 21:39

ZS
karma
100.00

Také isté robím aj ja

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.12.21 00:11

karma
109.00

3x áno vanilkovým rožtekom. Na Vianoce musia byť na stole.

  • 0
Odpovedať

Zuzana Jasna 17.12.21 22:37

ZJ
karma
-1.00

Vanilkové rožky sme piekli práve dnes:) a tá fantastická vôňa je ešte aj o takomto čase
v celom byte:)

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 03.08.23 06:06

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

Darina Božiková 18.12.23 16:34

DB
karma
114.00

milujem vanilkové rožky. ale ja vlastne milujem všetky koláčiky.

  • 0
Odpovedať

Kristína Mušková 19.12.23 03:51

KM
karma
-1.00

Vanilkové rožky na sviatky nesmú chýbať, ale najradšej mám čerstvo upečené

  • 0
Odpovedať

Soňa Horáčková 19.12.23 08:47

SH
karma
123.00

Vanilkové rožteky milujeme, recept určite vyskúšam

  • 0
Odpovedať

Anežka Turčiková 19.12.23 13:18

karma
-1.00

Uz mame hotove,je to overena klasika ako aj suhajdy,orechove rozky, popraskance ....

  • 0
Odpovedať

Andrea Szabová 21.12.23 11:02

AS
karma
-1.00

toto pečivo ide u nás na dračku :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní