Účinná bylina na podporu trávenia a vylučovanie žlče: Ktorá to je?

Účinná bylina na podporu trávenia a vylučovanie žlče: Ktorá to je?

Poznáte bylinku zvanú oman pravý? Pripisujú sa jej mnohé ľudové názvy, a to napríklad aj konské oko, ománek či alant. Reč je o trvalke z čeľade astrovité, ktorá pochádza pravdepodobne zo strednej Ázie. Dnes sa areál jej výskytu tiahne od západnej Európy až po Čínu. A ako túto rastlinu rozpoznať? Oman je charakteristický najmä svojimi veľkými úbormi jazykovitých a trúbkovitých žltých kvetov, ktoré sa objavujú prevažne v letných mesiacoch.

Táto bylina dorastá do výšky až 150 centimetrov. Listy sú zoskupené v prízemnej ružici a majú vajcovitý tvar. Stonku tiež pokrývajú široko kopijovité listy, ktoré sú na rube plstnaté. Niektoré časti omana pravého sa zbierajú na liečebné účely. Táto bylinka sa v rámci tradičného ľudového liečiteľstva využíva ako prírodný liek na tráviace ťažkosti, ktorý zároveň podporuje tvorbu tráviacich enzýmov. V článku vám prezradíme, ako si z omana môžete pripraviť liečivý čaj a aké sú jeho účinky.

Bude vás zaujímať: Ako si pripraviť hummus? Túto zdravú pochúťku máte hotovú raz-dva!

koreň omana pravého

Zdroj: Shutterstock®

Ako na to?

Z omana pravého sa na liečebné účely zberajú primárne podzemné časti rastliny. Bylinu je možné nájsť na vlhkejších stanovištiach, v okolí riek a potokov, v priekopách či krovinách. Jeho podzemok je pomerne hrubý a silno rozkonárený. Zvonka je tmavohnedý, vnútri má skôr bledšiu farbu. Vykopáva sa na jeseň, od septembra až do novembra. Nazbierané korene sa následne v tenkých vrstvách sušia pri teplote do 35 °C. Vysušené podzemky majú sivastú farbu, hnedé bodky a veľmi špecifickú vôňu.

Potrebné je uchovávať ich na tmavom a suchom mieste v dobre uzatvárateľných nádobách. Veľmi dlhé skladovanie sa však neodporúča. V prípade, že nemáte k dispozícii vlastný vysušený koreň omana pravého, poobzerajte sa po ňom v lekárni, na internete či v obchodoch so zdravými potravinami. Na prípravu záparu na vnútorné použitie vám postačí jedna lyžička sušenej drogy. Zalejte ju 2,5 dcl vriacej vody a nechajte lúhovať asi 10 minút. Počas akútnych zdravotných ťažkostí sa zvyčajne pijú 2 až 3 šálky omanového čaju denne.

účinky omanového čaju

Zdroj: Shutterstock®

Aké má omanový čaj účinky?

V prvom rade si môžeme povedať, čo všetko sa v sušenom koreni omana pravého ukrýva. Droga obsahuje silice, pektíny, triesloviny, vitamíny či horčiny. Oman je známy najskôr svojím blahodarným vplyvom na tráviace ústrojenstvo. Využíva sa pri poruchách trávenia i látkovej premeny. Výrazne podporuje tvorbu žlče a žalúdočných štiav. Podporuje chuť do jedla, odstraňuje nechutenstvo a môže byť nápomocný pri liečbe zápalov žalúdka či čriev. Okrem tráviacej sústavy však blahodarne pôsobí aj na dýchaciu sústavu.

Osožný je pri liečbe zápalu priedušiek, ktorý nazývame tiež bronchitída. Podporuje vykašliavanie a napomáha potláčať nepríjemný dráždivý kašeľ. Táto bylinka celkovo prečisťuje dýchacie cesty. Omanový čaj môže byť veľkým pomocníkom aj pri bolestiach hlavy či bolestivej menštruácii. Okrem toho je ho vhodné piť aj pri liečbe zápalov močových ciest. Pôsobí antisepticky a močopudne, čiže môže pomôcť zlepšiť stav pacienta a urýchliť liečbu.

Odporúčame: Prečo jesť mandle pravidelne? Týchto 5 ich vlastností vás prekvapí!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alena Hocková 23.10.19 12:26

AH
karma
-1.00

Môjho manžela tiež trápi vysoký tlak. O hlohu som už počula, ale celkom som naňho zabudla. Stojí to za vyskúšanie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní