Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?

Údeniny: Sú naozaj škodlivé pre naše zdravie?
  • 25.12.2017
  • Tomáš Čerhit

Vianoce sú sviatky mieru a pokoja. Je to čas, kedy si konečne môžeme vydýchnuť, sadnúť si s rodinou k televízii a pozrieť si v nej obľúbené filmy, ktoré sme videli už aspoň dvadsaťkrát. Okrem týchto milých tradícií patrí k Vianociam aj jedlo. Veľmi veľa chutných pochutín, väčšinou z maminej domácej kuchyne, ale aj kupované dobroty. K dobrotám, ktoré počas akýchkoľvek sviatkov nemôžu chýbať na stoloch vo väčšine slovenských domácnosti patria určite aj údeniny. A keďže hlavnými predstaviteľmi údených jedál sú slanina a klobása, poďme si prezradiť niečo o týchto väčšinou zatracovaných jedlách.

Slanina – najväčší nepriateľ človeka. Alebo?

Kto z nás by pohrdol chutnou slaninkou? Slanina sa skladá predovšetkým z tukov, a práve kvôli nim je taká nenávidená. Údajne obsahuje veľa nezdravých nasýtených mastných kyselín (tukov), čo ale nie je celkom tak. Po prvé, nasýtené tuky sú prospešné. Veď k hlavným predstaviteľom reprezentujúcim zdroje nasýtených mastných kyselín patria maslo, kokosový olej a avokádo.

A po druhé, zhruba polovicu slaniny tvoria mononenasýtené mastné kyseliny. Len tak mimochodom. Práve vďaka mononenasýteným tukom je olivový olej taký ospevovaný. Čo k nej ešte dodať? Už snáď len to, že zvieratá si väčšinu toxických látok ukladajú do tukov. Preto je veľmi vhodné zháňať si slaninu z overených zdrojov.

Odporúčame tiež: Prečo týchto 5 druhov masáží musíš určite vyskúšať?

Údená slanina

Zdroj: Shutterstock®

Čo-to o klobáse

Do takmer všetkých klobás, ktoré sú predávané v obchodoch sa pridávajú stabilizátory, múka a rôzne druhy všakovakých nezdravých chemických záležitostí. Takže ak si dokážete zaobstarať domácu klobásu zo zdravého zvieraťa, urobenú z poctivých potravín, nemáte dôvod ničoho sa obávať. Ak viete o nejakom dôvode, prečo by mala byť poctivá klobása zlá, tak sa, prosím, vyjadrite v komentároch.

Pozri aj: Ako môžu vyzerať Vianoce so zvieratami? Bohužiaľ, niekedy aj takto!

Údené klobásy

Zdroj: Shutterstock®

Posledný argument

Tak ako? Presvedčili sme vás o neškodnosti, ba dokonca o prospešnosti týchto dvoch lahôdok? Možno by ste ešte mohli argumentovať, že nitráty v údeninách spôsobujú rakovinu. Okrem zeleniny, ktorá ich obsahuje niekoľkonásobne viac a všetci vieme, že je zdravá, ju obsahujú aj naše sliny. Telo si totižto dokáže s nadbytkom nitrátov úplne v pohode poradiť a vylúčiť ich, takže toto nie je nič, čo by nás malo trápiť.

Takže teraz, keď vám už nič nebráni pustiť sa do obľúbenej slaninky či klobásky vám želám dobrú chuť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

18 komentárov

Soňa Krátka 25.12.17 08:01

SK
karma
114.00

do vianočnej kapustnice som použila klobásy od nášho známe mäsiara, ktorý si ich vyrába sám, ja osobne klobásu konzumujem možno 2krát do roka, manžel častejšie, myslím si, že je to taký domácky vyrobený produkt, práve minule sme boli uňho v predajničke zastavení, keď tieto pochutiny vyrábal...tieto klobásy sú v dedine veľmi obľúbené a sú na ne poradovník, hlavne pred sviatkami...a ešte, práve tento týždeň som si uňho po dlhých rokoch objednala slaninku na vytápanie, nie veľa, len asi 3 kg, mám 4 sedemdeckové poháre krásnej biele masti, oškvarky, urobila som aj pomazánku...masť budem pomaličky pridávať na vyprážanie rezníkov, akurát ich pôjdem ochvíľočku robiť, pretože prídu deti...kamarát mäsiar hovoril, že ľudia sa pomaly k tomuto opäť vracajú...

  • 7
Odpovedať

Soňa Kelemenová 25.12.17 09:23

SK
karma
86.00

my kupujeme len domace vyrobky priamo od masiara, ktory chova doma aj ine zvierata... najlepsie su vyrobky masove z mangalice..... olej uz nepouzivam velmi dlho.. len mast.... ak tak iba na zeleninua to olivovy..... niet tak dobru domacu slaninku a oskvarky.. moji rodicia mali prave pred tyzdnom zabijacku, takze sme si pochutnali na cerstvych domacich vyrobkoch... ja im odolat neviem.... ale rozhodne iba domace... v obchode som si ich este nikdy nekupila.... tym vyrobkom neverim a ani masu....

  • 9
Odpovedať

Katarína Kusá 25.12.17 10:35

KK
karma
90.00

no konečne pekný článok aj o klobáske a slaninke :)

  • 7
Odpovedať

Jana Belicová 25.12.17 13:18

JB
karma
96.00

Strava má byť pestrá a chutná, a ako sa vraví - odriekaného najväčší krajec. Všetko s mierou a prežijeme. Keď má niekto rád klobásku a slaninu, nech si ju dá - u nás ide slanina s cibuľou. S veľkou kopou cibule...

  • 6
Odpovedať

Milka Damašková 25.12.17 14:49

MD
karma
132.00

Je pravda že medzi domácou a kupovanou údeninou je priepastný rozdiel...tiež máme svojho mäsiara, ktorý nám dodáva kvalitu..

  • 3
Odpovedať

Mária Maxianová 25.12.17 15:38

MM
karma
100.00

toľko zatracovaná slanina a domáca masť dostali milosť

  • 6
Odpovedať

Marie Gutmannová 25.12.17 18:16

MG
karma
104.00

Ako sa vraví, všetko s mierou :)

  • 3
Odpovedať

Daniela Bieliková 25.12.17 18:33

DB
karma
117.00

dobrá domáca slaninka s cibuľou a chrumkavým chlebom je lepšia ako krémeš... :-)

  • 6
Odpovedať

Ján Kováčik 26.12.17 11:01

JK
karma
-1.00

Cibuľový krémeš...krémeš viete čo je, nejaké upečené cesto ako spodok, nejaká plnka naň a prekryť nejakým upečeným cestom...no a cibuľový krémeš je rovnaký: krajec chleba (upečené cesto), masť, soľ, cibuľa (plnka) a krajcom chleba (upečené cesto) prekryť...veľmi chutná je aj plnka, ak sa do nej pridá cesnak, mleté korenie a mletá paprika...ale to je už cibuľový krémeš špeciál...

  • 3
Odpovedať

Elena Švachová 25.12.17 18:49

karma
109.00

slaninka a klobáska sa u nás občas vyskytne v chladničke,ale mám heslo "Všetko s mierou". A prišla som znovu na chuť tak zatracovanej bravčovej masti.Taký omastený chlieb s cibuľou,je najväčšia pochúťka :-)

  • 4
Odpovedať

Ľubica Šťastná 25.12.17 21:55

ĽŠ
karma
100.00

Štúdie sa rôznia, no tento článok mi príde dôveryhodný. Závisí ale aj od tráviaceho systému jednotlivca.

  • 3
Odpovedať

Ján Kováčik 26.12.17 10:52

JK
karma
-1.00

Prečo by mala byť poctivo vyrobená klobása či už domáca alebo od iných výrobcov zlá...?...no ona to už má v povahe, aby bola na nás zlá, priam nás jej vzhľadom a jej "parfémom" núti, aby sme ju zjedli a pochutili si na nej...a keby bola na nás dobrá, tak nás nenúti ju zjesť, ale sa len úlisne ponúka na zjedenie...keď klobásku miluješ, nie je čo riešiť...len ju zjesť a nezabudnúť sa s ňou podeliť aj s inými, nech má aj ona trochu radosti, že toľkým ulahodila..:-)

  • 1
Odpovedať

Ingrid Štefanová 26.12.17 12:24

karma
94.00

vseobecne pestra a vyvazena strava v primeranom pomere vydaja a prijmu energie bez stresu konzumovana je zdrava,ak co je podstatne je chovana a produkovana v prirodzenych pomeroch a postupoch a spracovana normalnymi technologickymi postupmi bez pridavnych latok a prisad,resp z ich minimom

  • 1
Odpovedať

Marianna Rajniaková 29.12.17 11:13

MR
karma
109.00

slaninu používam najviac do varenia k mäsu, klobásky neobľubujem, takže mám po probléme rozmýšľať či sú zdravé a či nie..

  • 0
Odpovedať

Ján Komada 30.12.17 17:18

JK
karma
103.00

MňAM VšETKO TOTO MáM RáD SLANINU KLOBASU UDENE MäSO ROBIEVAME DOMA

  • 0
Odpovedať

Jana Čipková 31.12.17 09:03

karma
106.00

Tieto zdravé verzus nezdravé potraviny nesmú u nás chýbať v chladničke. Naozaj domáce zabíjačkové pochutiny ináč chutia ako kupované v obchode.

  • 0
Odpovedať

Dominika Pňačková 01.01.18 20:34

DP
karma
-1.00

Máme práve po zabíjačke...klobásočky máme pravé domáce MŇAM...a o slaninke som čítala samú chválu....je dobrá najmenej na 20 vecí :o)

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 02.01.18 10:44

MC
karma
109.00

Aj keď sú údeniny škodlivé ,ale ta chuť domácej klobásky ,alebo slaninky je neprekonateľná. Treba len aby sme ich nepapali často.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní